Obiecałam sobie, że nie będę smażyć pączków w tym roku, ale jakoś tak wyszło niechcący ;) Zawsze się ich bałam, bo przy smażeniu przypalały się lub wychodziły
brunetkawkuchniskładniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaKarnawał w pełni, a na blogach coraz więcej propozycji na typowe dla Polski słodkości. W gazetce Przyślij przepis (2/2014 - nr 75), która w sumie dopiero co
Kuchnia domowa Aniwege knajpach można takowe kupić, o tyle nie zawsze i wszędzie każdemu chętnemu się to uda. Można za to zrobić własne w domowym zaciszu i zajadać do woli (nie tylko w tłusty czwartek) :) Wegańskie pączki Przepis na ok. 8-9 sztuk Potrzebujemy: 1 szklanka mleka sojowego(u nas naturalne, słodzone) 2 szklanki mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania
Bananowe PoleJuż jutro tłusty czwartek i wiele osób nie wyobraża sobie tego dnia bez pączka. Polecam takie domowe, są najlepsze. Pączki z tego przepisu wychodzą smaczne, miękkie i pulchniutkie. A z talerza znikają bardzo szybko, obawiam się, że moje nie wytrwają do jutra ;) Składniki na około 15 pączków: * 500 g mąki pszennej * 100 g cukru * 50 g drożdży świeżych
Zrób to smacznieDomowe smażone pączki z marmoladą i polewą z białej czekolady. Składniki na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej 5 żółtek 50 g drożdży świeżych 200 g mleka 70 g masła 80 g cukru szczypta soli 2 łyżki spirytusu marmolada polewa: 100 g białej czekolady 25 g masła dodatkowo: olej do smażenia Połowę
wyzwania kuchenneWiem..wiem..to nie pora na pączki...ale awaria sprzętu nie pozwoliła na wcześniejszy wpis..Były faworki..zostały białka...i była okazja na wypróbowanie pączków ..oczywiście
Moje domowe kucharzeniemałe kawałki z rulonu ciasta. Pączuszki dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany smakują nieco jak oponki serowe , mają jednak bardziej zbite, mięsiste wnętrze. Ekstrakt z wanilii oraz posypka z domowym cukrem waniliowym nadają pączkom cudowny aromat i trudno jest oprzeć się pokusie ich spróbowania. Mieliśmy ten problem podczas robienia poniższych zdjęć :) Z podanego przepisu przygotowałam 27 sztuk. Szybkie pączki Składniki: 250g mąki(...)stron na złoty lub jasnobrązowy kolor, wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - lekko ciepłe pączki obtaczać w drobnym cukrze (u mnie w mieszance cukru i domowego cukru waniliowego) Szybkie pączki smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i już całkowicie ostudzone. Najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku spożywczym w temperaturze pokojowej
Smakołyki BerenikiTłusty czwartek już jutro! Więc najwyższa pora na smażenie pączków. Długo zastanawiałam się, nad tym czy zrobić tradycyjne pączki, czy może poszukać ich zdrowej wersji. Ale
DefinicjaSmakuMoja kolejna propozycja na tłusty czwartek. Słodko, nawet bardzo słodko, ale za to jak pysznie! :D Mięciutkie pączusie nadziane masą krówkową i obtoczone w chrupiącym pod
DefinicjaSmakubyło to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym robiła pączki z dżemem, na pewno dałabym cytrynę. Sposób wykonania - jak w Kuchni Polskiej . Domową produkcję pączków zaczęłam od kremu: Pączki z kremem budyniowym 30 sztuk Krem: 3 żółtka 50 g drobnego cukru 20 g mąki pszennej 225 ml mleka 0,5 łyżeczki pasty z wanilii
Posadzone i zjedzoneprzystało na tłusty czwartek również i u mnie znalazły się pączusie oczywiście domowej roboty. Pączki smażyłam po raz drugi i..... udały się znakomicie. Czy smażenie pączków jest trudne? Po dzisiejszym dniu doszłam do wniosku, że nie. Składniki: około 4 szklanki mąki 60g drożdży 1/3 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka
Amatorka kuchennaKoniec listopada, niebawem na kalendarzach pojawi się grudzień. On zawsze kojarzy mi się z pączkami. Moja mama zawsze je robi na swoje imieniny w Barbórkę
Malinowe PocałunkiZachęcona stwierdzeniem, że pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków.Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku faktycznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów
Zasmakuj Kuchni