ciasto to taka domowa wersja tego popularnego batonika, ale przygotowana w znacznie większym rozmiarze, co wydłuża doznania smakowe ;) Ciasto Kinder Country jest dosyć słodkie. Powiedziałabym, że bardzo słodkie. Widząc przepisy na nie w internecie (jest ich już cała masa!to ciasto opanowało internety;)) odstraszała mnie właśnie ta słodkość, bo my przesłodzonych ulepków nie lubimy. Do czekolad dołożyć cukier i jeszcze
Kolorowy Przepisownikfacebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 250 ml oleju 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach 2 łyżki rodzynek 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki cynamonu 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej + 75 g białej czekolady cynamon do oprószenia
Domowa cukiernia Ewyprawdziwą wanilią, to domowy jest o wiele tańszy. Porównanie cen znajdziesz u Dorota.in . Początkowo aromat może Wam nie przypaść do gustu, bo nasze nosy są przyzwyczajone do chemicznego aromatu. Jednak naturalny jest naprawdę lepszy. Ma długi termin ważności, jak to cukier, ale w sumie to na bieżąco będzie znikać. Nada się do wypieków, deserów, gorącej czekolady czy szklanki mleka
Anioszek w kuchnieksperymentować z domowymi ptysiami i ... nadawały się tylko to kosza. Po latach powróciłam do tych pysznych ciastek z nowym i jak się okazuje bardzo dobrym przepisem. Ptysie z bitą śmietaną Składniki: 100 g masła, 125 g mąki pszennej, sól, cukier, 4 jajka, 400 ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, masło orzechowe, woda, gorzka czekolada. Wykonanie
paapilotkaaupiekę go domowym sposobem. Dodam jeszcze, iż nie taki diabeł straszny jak go malują :) Czternastolatka dała sobie doskonale radę, z jego wykonaniem. Ostatnio trochę mnie wyręcza w kuchni ;) SKŁADNIKI: na ciasto 125 g mąki pszennej 125 g cukru 100 g masła 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 40 g gorzkiej czekolady szczypta soli
Kuchnia w opałachJadłonomii przygotowałam pierwszą domową nutellę. I choć odbiega konsystencją, smakiem trochę też, to może zaspokoić gusta spragnionych tej niestety niezdrowej ale jakże bardzo uzależniającej słodyczy. Jest zdecydowanie bardziej orzechowa (to na plus), niestety albo i stety nie ma walorów uzależniających. W każdym razie mojej Córci bardzo zasmakowała, choć jak dla mnie bardziej przypomina dobrą orzechową czekoladę. Niemniej zdrowiej już być
Smaczne Zdrowewydobywam z pamięci. "Czekolada" to klasyk. Za to też jest moja nominacja. Za niegasnący blask i ząb czasu. Przede wszystkim jednak za wytrawny smak tej opowieści, który docenia się z wiekiem. I jeszcze za magię w niej obecną. Z czym serwować?Hmm... mleczna, gorzka, nugatowa..? Ja pewnie zrobię czeko-kubki Nigelli Lawson. Moja fascynacja domową boginią przypadała na czas
W kuchni wieczoremczymś słodkim - na przykład takimi oto muffinami. Domowe, czekoladowe i z dodatkiem kaszy manny. Taki prosty smak dzieciństwa, który może każdemu umilić dzień. To co, spróbujecie? :)Składniki:4 łyżki kaszy manny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao120 g cukru180 g mąki4 jajka5 łyżek oleju rzepakowego1,5 szklanki mleka100 g mlecznej czekolady (można użyć gorzkiej)Sposób przygotowania:Do miski wsypujemy
Słodkie Przyjemnościżywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski na zakwasie Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny
Kulinarne przygody GatityLody na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem karobu to spełnienie marzeń dla osób tęskniących za czekoladą i kremowymi lodami. Karob pachnie niebiańsko, jak najprawdziwsze kakao. W
Dieta bez mlekaWłaśnie tak finalnie wyobrażałam sobie swoje kulinarne dzieło: jasnozielone babeczki ze śnieżnobiałą polewą, a na niej ponownie zielony akcent w postaci pistacjowych kawałków. Polewa przygotowana została
Roślinna - blog wegańskiMuszę się pochwalić, że zamówiłam dla całej rodziny mały dodatek do świątecznego, że tak powiem, głównego prezentu, czyli fotokalendarze, dzięki http://www.polishdruk.pl/ już mam je w
Domowa cukiernia EwyCzęsto słyszę wśród znajomych, że przecież eklerki, ptysie i karpatka to to samo ale w innym kształcie. Wczoraj upiekłam je aby pokazać czym się różnią. Zasadnicza
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 3/4 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, cukier waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięA może nowy w moim domu sposób na masę do wafla? Testowałam i jest pyszne! Pierwszy raz robiłam jednocześnie dwukolorową masę ;) Szybko się robi i
Lawendowe NieboCo ja pacze :) To już mój 200 (czytaj dwusetny) post. Nawet nie wiem kiedy to się stało. Wiem za to ile radości daje mi to
Kuchnia w opałachZostało mi trochę sernika z urodzin dziecka a że okres świąt już na dniach od razu przyszła mi myśl jak tą resztę wykorzystać i zjeść serniczka
Basia w kuchniBiszkopt czekoladowo-orzechowy Pyszny, domowy, czekoladowy biszkopt z dodatkiem orzechów laskowych. Idealna i smaczna podstawa wielu tortów, chociaż szczególnie Wam go polecam do totrów czekoladowych i tortu Snickers. Możecie go przekroić na trzy, cztery blaty- przełożyć ulubionym kremem , ozdobić i cieszyć się wyjątkowym smakiem własnorecznie zrobionego tortu! Miłego pieczenia i Smacznego ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : 6 jajek(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżki zmielonych na proszek orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych 150 g. masła do wypieków 150 g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Przepis: BISZKOPT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI : Czekoladę umieszczamy razem z masłem w szklanej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. stawiamy miskę nad garnkiem z gotującą się wodą
Domowe Tortytaki zwykły domowy kopiec kreta :). Polecam serdecznie wypróbować -warto. SKŁADNIKI (tortownica ok.20-21cm) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 10 łyżek oleju 10 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka
Mała w garnku mieszawersji domowej i zdrowszej. Dlatego postanowiłam przygotować takie sama w domu wykorzystując foremkę do robienia kostek lodu. Dodatkowo schładzane w zamrażalniku smakują jak lody - idealnie na zbliżający się ciepły weekend. Są bardzo proste w przygotowaniu i pysznie smakują. Sami spróbujcie:) Składniki Ciemna masa: - 40 gram namoczonych (najlepiej dzień wcześniej) suszonych daktyli - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju
Health-Fit-Lifelody czy czekoladę? Padło na lody, a inne słodkości pojawią się pewnie w poniedziałek A czemu akurat lody paleo? Bo w weekend ma być słońce, upał, a co jest najlepsze na taką pogodę? oczywiście, że lody! KOMUUUUUU, KOMUUUUUU LODY DLA OCHŁODY???!!! Tym razem z mango i truskawek – super fajny duet. Dzieciaki się zajadają, a takie domowe lody na pewno
PaleoLifeDomowy budyń, który jest powrotem do lat dzieciństwa - pamiętacie jego smak ? :) Ja do dziś wracam z uśmiechem do smaków, które przywołują te piękne wspomnienia.... Moja Mama najbardziej lubiła budyń czekoladowy jednak w sezonie letnim czarowała nas serwując klasyczny smak z owocami. A swoją drogą, czemu by tak nie zanurzyć w gorącym budyniu kostki czekolady ? Bawmy się smakiem i czarujmy swoje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwykonania w domowych warunkach. Jednak liczne przepisy na przeróżnych stronach internetowych zachęciły mnie do wykonania tego deseru i dziś dzielę się przepisem na pyszny, chrupiący chrust z Wami! Składniki (na 2 duże talerze pełne churros): 250 ml mleka 50 gram masła 200 gram mąki szczypta soli 3 jajka 2 łyżki cukru sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej, 50 ml kremówki
Mango Papajaprzygotowanie własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy. Składniki: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, margarynę roztapiamy z resztą składników, dodajemy dobrze wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Lub inny przepis z wykorzystaniem gotowych czekolad: Składniki: 1 szklanka cukru
Tradycyjna Kuchnia