Hugo i Campbell Award, klasyczna wizja świata po apokalipsie, dla której inspiracją były między innymi serial „Battlestar Galactica” oraz filmy z serii „Mad Max”. Rasa ludzka wymiera. Po wojnie z Partialsami, wyhodowanymi w laboratoriach, zmodyfikowanymi genetycznie żołnierzami, pozostała ledwie garstka ocalałych. Ale to nie krwawe walki zdziesiątkowały ludzkość. Partialsi, niewdzięczne dzieci naukowców, wypuścili śmiercionośny wirus, RM, który wybił ponad(...)poświęcił w swojej powieści wiele miejsca na opisy. Myślę, że był to zabieg celowy - autor chciał przedstawić swoją wizję świata, uwzględniając nawet najmniejsze elementy. Doceniam to i rozumiem. Jednak dla mnie opisy były zbyt długie. Zastosowanie takiej techniki doprowadziło do tego, że czytanie zaczynało mnie nużyć. „Partials. Częściowcy” to pierwsza część trylogii. Świetna fabuła i godna pochwały wizja świata
TetiisheriKochani, co powiecie na zdrową wersję nutelli? Ja jestem zdecydowanie na tak! Te krem czekoladowy robiłam już wielokrotnie. Ostatnio na warsztatach kulinarnych dzieci zajadały się nim
Natka PietruszkiPiękne i kolorowe babeczki będą cudowną ozdobą każdego stołu. Oprócz tego, że pięknie wyglądają są również bardzo smaczne, a dzieci za nimi szaleją. Potrzebujemy: 100 g
MamaOskarkaWspólne gotowanie to przyjemność nie lada. Czasami, ostatnio niestety rzadziej, przygotowuje jedzenie z dziećmi. W ubiegłą sobotę Małżon był w pracy a ja z Córcią, dla
Dzieje kuchennej Wiewióryjest taka smaczna i wszyscy się nią zajadą, a zwłaszcza dzieci, które od małego faszerowane są chemią... Odpowiedź jest na etykiecie.. Przyznam się bez bicia, że sama ją jadłam, do czasu kiedy przeszłam na zdrowe odżywianie. Wiele potraw czy produktów, które nam smakują, a są niestety mało korzystne dla naszego zdrowia, w ogóle dla naszego organizmu - można zastąpić zdrowszą
Kuchnia Paulettesprzyjęciu bawiły się wszystkie bohaterki książki. A może i dzieci za pomocą mamy, taty lub starszego przyjęcia również przyłączą się do świętowania i upieką z tej okazji pyszne babeczki z powidłami? Wierzę, że reszta gości byłaby zachwycona! Przepis znajdziecie tu - klik . Ciekawa jestem , która historia spodobała się najbardziej dla Waszego dziecka i czy któraś postać ma znajome cechy charakteru
Di gotujeNie jest zupowa pięknością, nie jest też fotogeniczna, zachwyca za to bogactwem smaku. Bardzo treściwa, idealna zupa na jesienne i zimowe obiady. Dla mięsożerców ale
Dzieje kuchennej Wiewióryokazji, wraz z moim facetem chcieliśmy znów poczuć się jak dzieci, poszliśmy na ogromną pizzę, na lody.. Mało dietetycznie, mało zdrowo.. Raz na rok można pozwolić sobie na CHEAT DAY :) Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę - placuszki
Be Fit Be StrongSłodycze dzieci uwielbiają. Nie znam takiego który by ich nie lubił. Często robię sama w domu moim synom różne smakołyki, co prawda cukru dostarczam im sporo, ale przynajmniej bez chemii i konserwantów. Dzień Dziecka raz do roku- choć trwa on dla mnie cały rok- ale tego dnia to już szczególnie daje moim synom ,, fory" jeśli chodzi o słodycze i dobrą
Z Majeczką w kuchniDzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają! Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami Składniki: 200g płatków ryżowych, szklanka mleka, szklanka śmietanki
Z miłości do słodkościNie jest to typowy przepis śniadaniowy. Słodki chlebek bananowy jaki proponuje Nigella w "Nigellisimie" (TAK!!! mam ją od kilku dni!) jest pachnącym, wilgotnym wypiekiem jak dla
Dzieje kuchennej WiewióryJesteśmy. Jak zwykle chata pachnie, drewnem i jeziorem. Dotarliśmy tu w niedzielę późnym popołudniem. Tym razem była to podróż niezwykła. Pociągiem Słonecznym jechałam ja i dzieciaki
Dzieje kuchennej WiewióryNo dobra, przyznaję się bez bicia, że nie piekłam ich dzisiaj ale w piątek. Ale czy taki dzień świąteczny w tygodniu nie jest trochę jak upragniona
Dzieje kuchennej Wiewiórynajczęściej na stole! ( pomijając oczywiście słodkości ;) ). Dziś mam dla Was kolejne rewelacyjny przepis na tego rodzaju smakołyki , ale w całkowicie innym wydaniu! Postanowiłam wykorzystać do nich mleko w proszku . Wychodzą niesamowicie puszyste … delikatne … mięciutkie … a z dodatkiem ulubionych owoców , kremu czekoladowego czy dżemu zachwycą podniebienia nie tylko dzieci , ale i dorosłych! Robi się je błyskawicznie , więc
Ostra na Słodko