Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej , z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym to wyjątkowe danie. Dlaczego? Dlatego, że jest wyjątkowo sycące, wyjątkowo dobre i
Moja DelicjaMoi drodzy obiecałam wam, że na blogu będzie dużo przepisów na lody. Dotrzymując słowa dzisiaj kolejny przepis. Mamy sezon na przeróżne owoce, w tym również moje
vaniliowoczekoladowaCzy u Was za oknem też pogoda się popsuła? Wczoraj jak wracałam z pracy to zmarzłam. W zamrażalniku jednak czekały domowej roboty lody z masła palonego
Kuchnia w oparachTruskawki! Chyba każdy z utęsknieniem czeka co rok na ich pojawienie się. Ja akurat nie należę do grupy ich wielbicieli, bo zdecydowanie wolę czereśnie i maliny
Mania WypiekaniaNadchodzący czas obfituje w przeróżne imprezy okolicznościowe, czy to dzień Matki , dzień Dziecka, Komunie Święte a także wiele innych. Piszę o tym ponieważ jakiś czas temu
Radość kipiąca uśmiechem.Nie wiem czy wiecie, ale w przyszły wtorek 25 października jest Międzynarodowy Dzień Makaronu ! Mogę śmiało powiedzieć, że u nas Dzień Makaronu jest bardzo często, bo
Kulinarne przygody GatityDomowa frużelina truskawkowa do słoików na zimę. Kto z was lubi gofry? Ostatnimi czasy moje dzieciaki ciągle wołają mamo! zrób gofry, lub
IzaGotujedyniowy, My już się „cieszy”. Myślę, że wykorzystanie części takiego grubasa (mówię o dyni), właśnie do soku, jest dobrym pomysłem. Zapasteryzowany słoik właśnie przekazałam jednemu z ekipowych dzieci. Składniki: 1 kg dyni (waga bez skóry) 1 kg jabłek 1,5 l wody sok z 3 pomarańczy sok z 4 cytryn 2 łyżki miodu Umyte, obrane jabłka i dynię(...)konsystencji. Jeżeli obawiacie się, że wyjdzie za rzadki, możecie odcedzić dynie z jabłkami, zmiksować, a na koniec dodawać wodę z miodem i sokiem z cytryn i pomarańczy, w odpowiedniej dla Was ilości. Artykuł Sok przecierowy z dyni, jabłek i pomarańczy pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBagietki „nadziane” serem z akcentem z szynki, czyli zapiekanki parmeńskie. Jest to propozycja na nieco inne wykorzystanie tej klasycznej bułki. To bez wątpienia świetny
Kuchnia Na WypasieNa apetyt córki nie mogę narzekać, choć przyznam, że nie jest wielką wielbicielką naleśników. Zjeść, zje, ale równie dobrze mogłoby być to coś innego... Za to
Di gotujePrzepis powstał wczoraj na szybko, ponieważ na nie mal godzinę przed dowiedziałam się, że dzieciaki będą jednak świętowały Halloween. Nieco zaskoczona i wstyd się przyznać, ale
vaniliowoczekoladowaOstatnio, gdy w końcu zaopatrzyłam się dobry blender mogę przygotowywać koktajle do woli. Co dzień lub dwa różne składniki znajdujące się w koszyku z owocami
Mania WypiekaniaPożywny koktajl, czy to możliwe? Tak - dzięki dodaniu do niego kaszy jaglanej koktajl staje się bardziej sycący. Mój jest w wersji z laktozą - ja używam zwykłego
Mania Wypiekaniażadnych szkodliwych substancji, które mogłyby przenikać do jedzenia, ponadto jest neutralna dla smaku, aromatu i zapachu potraw. Naczynia emaliowane są świetnym wyborem do kuchni, w której przygotowujemy potrawy dla małych dzieci czy alergików. Garnki i naczynia emaliowane są antyalergiczne, dlatego świetnie sprawdzą się do gotowania w żłobkach, przedszkolach czy cateringach, gdzie wysoka jakość potraw to kluczowa sprawa. Oprócz tego(...)potraw i wchodzi w interakcję z jedzeniem, może także uwalniać szkodliwe substancje. Dlatego w tym przypadku świetnie sprawdzą się miski emaliowane lub garnki emaliowane, które są neutralne i bezpieczne dla żywności. Gotowanie potraw kwaśnych, takich jak bigos czy kapuśniak zaleca się głównie w naczyniach emaliowanych! Naczynia emaliowane są proste do użytkowania, należy jednak dbać o ich powłokę i do mieszania
Drinkologia