dietetyczna sałatka - 1275 przepisów (strona:66/85)

Jarmuż – jak przechowywać jarmuż 196

dwóch lat uprawiam jarmuż na balkonie. Najpierw wysiewam go bardzo gęsto do niewielkich doniczek. Kiedy już wyrasta i dostaje po dwa liście przerywam go, a młode liście używam do sałatek i smoothies. Wyrośnięte sadzonki przesadzam do większych doniczek. Jarmuż to odporna roślina na mrozy. Dlatego w tym roku planuję eksperyment i jedną z doniczek zachować jak najdłużej się(...)dodatkiem do zielonych koktajli, nie wymaga rozmrażania. Używam go również do gotowania sosów , pęczotto czy do nadziewania pasztecików . Jarmuż warto włączyć do codziennej diety, bo jest bardzo zdrowy i dietetyczny. Kiedyś był dostępny tylko późną jesienią i zimą ale teraz, kiedy na nowo odkryto jego walory zdrowotne można go praktycznie kupić przez cały rok. Polecam uprawiać go w ogrodzie

codojedzenia
Przepisy na wykwintne dania ze szparagami 160

Maj i czerwiec to prawdziwy szał na szparagowe przepisy, nic dziwnego tyle właśnie trwa sezon na to wykwintne warzywo. Jak przyrządzić szparagi? Pomysłów jest bardzo wiele

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 177

możemy je jeść już po 4-5 dniach od postawienia słoiczków, a można kisić wszystko. Skąd moja miłość do kiszonek? Są dobre i to nie ulega wątpliwości, są zdrowe, dietetyczne i przede wszystkim dają szerokie pole do fantazji kulinarnej. Dziś chce wam opowiedzieć o ludziach, smakach i ulubionych kombinacjach. Miłością do kiszenia zaraziła mnie Bożena, która jest dla mnie Królową(...)słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego

ladykitchen
Kiszona rzodkiewka i inne kiszonki 113

możemy je jeść już po 4-5 dniach od postawienia słoiczków, a można kisić wszystko. Skąd moja miłość do kiszonek? Są dobre i to nie ulega wątpliwości, są zdrowe, dietetyczne i przede wszystkim dają szerokie pole do fantazji kulinarnej. Dziś chce wam opowiedzieć o ludziach, smakach i ulubionych kombinacjach. Miłością do kiszenia zaraziła mnie Bożena, która jest dla mnie Królową(...)słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego

ladykitchen
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 168

Miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych. Ciekawostka! W Azerbejdżanie odwar z kwiatów dyni jest wykorzystywany do leczenia trudno gojących się ran. Mieszkańcy Tybetu stosują dynię w żywieniu dietetycznym chorych na wątrobę, nerki i serce, a także na zapalenie żołądka, nadkwasotę, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy. – Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów z gleby dynia jest lepszym(...)czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Powinno się go używać do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie

Ostra na Słodko
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 149

coś na siłę w pomidora po to, by za chwilę jeszcze więcej się nagimnastkować próbując to w miarę kulturalnie zjeść. Prościej były by od razu wkroić wszystko w jedną sałatkę. Ale faszerowane pomidory (i w ogóle faszerowane warzywa) fajnie prezentują się na stole. Można rozłożyć je na talerzykach, udekorować i już mamy całkiem efektowną i wcale nie taką pracochłonną przystawkę(...)winegret. Rozkładamy po 1 faszerowanym pomidorku na talerzu, dekorujemy sosem winegret, tapenadą i listkami rozmarynu. Smacznego   Podobne przepisy: Pomidory faszerowane serem przepis.   Pomidory po prowansalsku.   Dietetyczne przepisy pomidorowe.   Kanapki z pomidorem   Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. is a post from: moda na bio The post Faszerowane pomidory – jak je zrobić

MODA NA BIO
Sałatka z kuskus, selerem i szynką 332

Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Indyk w pomidorach pieczony na marchwi 141

Tyle się słyszy o faszerowaniu kurczaków antybiotykami i inną chemią by przyśpieszyć ich wzrost. Szczerze mówiąc to nie należałoby jeść drobiu - chyba, że z chowu własnego

Kuchnia po mojemu
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 148

Ryby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczeń z udźca dzika 143

wolności żywią się tym co w naturze jest dostępne. Mięso dzikich zwierząt wolne jest od antybiotyków i pasz wzbogacanych cudacznymi dodatkami. Dietetycy polecają je jako najzdrowsze i bardzo dietetyczne mięso. Przygotowanie dziczyzny wymaga nieco więcej czasu i przez to często podawane jest na szczególne okazje. Dziczyzna ma same zalety, jedyną jej wadą jest kłopot z jej zdobyciem i często wysoka(...)octem winnym i zaprawić śmietaną. Można przecedzić sos, przyprawić i zagęścić powidłami śliwkowymi mięso pokroić na plastry i podawać z sosem. Podałam z  kluskami śląskimi  i  sałatka z buraczków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie 307

Königsberger Klopse, Saure Klopse, Kapernklopse, Soßklopse lub Kochklopse nazywane w dawnym DDR to wschodniopruska specjalność przygotowana z mielonego mięsa i białego sosu z kaparami. (Königsberg to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wiosenne tosty francuskie 205

"Serek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko

Czarnawisienka
Deser pełen zdrowia z chia i suszonym jabłkiem. Poznajcie świat Amkez. 186

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam desery i przekąski. Ale odkąd mam dzieci staram się, aby były one jak najzdrowsze. Oczywiście zawsze jest też miejsce i czas

Słodkie okruszki
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

dowiedziałam się jak ogromne znaczenie ma wybór składników, na bazie których na co dzień przyrządzamy smakowitości w naszym domu. Bardzo cenne okazały się również opinie i porady założycielki Poradni Dietetycznej Halsa , Pani Anety Łańcuchowskiej, która przekonała mnie jak ważna w naszej diecie jest obecność wieprzowiny, za którą niespecjalnie przepadałam. Wraz z blogerami mieliśmy szansę zaprezentować nasze dania z grilla(...)dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki  d) majonez

upichcona
1 dzień z Dietą 188

                                Czyli jak zrzuciłam 5 kilo ;) w miesiąc Kochani nie było

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania