I stało się. Zaczynam przygodę z blogiem. Mam ostatnio nadmiar wolnego czasu więc postanowiłam go dobrze spożytkować. Już nie tylko będę publikować posty na FB, ale
Emskie SmakiSkoro nadciąga fala upałów to warto zaopatrzyć się w dużą ilość owoców i napojów. Ja postanowiłam połączyć napój z owocami i powstała lemoniada arbuzowa, która idealnie
Emskie SmakiUwielbiam maliny i mogę je jeść o każdej porze roku, ale najlepsze są latem prosto z krzaka z ogrodu rodziców. W tym roku mamy ich naprawdę
Emskie SmakiTato nazbierał w lesie kurek, więc dokonałam rezerwacji do obiadowego eksperymentu. Nie ma co ukrywać jest to danie warte powtórzenia. Do przygotowania ogromnej porcji
Emskie SmakiUwielbiam burgery, więc postanowiłam sama nauczyć się je przygotowywać. Przecież to nie może być trudne skoro w Poznaniu w każdej dzielnicy można znaleźć kilka miejsc by
Emskie SmakiDziś dzień w pełnym biegu i jedynie mogłam pomarzyć o książce i leżaku w słońcu. Jako absolwentka uczelni wyższej zmagam się z rekrutacjami i dzień spędziłam
Emskie SmakiJeśli jeszcze nie macie pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie lub na podwieczorek to tu znajdziecie rozwiązanie. Zawsze zastanawiałam się jak wykorzystać wióry marchewkowe z sokowirówki
Emskie SmakiJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często
Emskie SmakiSezon słoikowy trwa i wspólnie z mamą w tym roku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach
Emskie SmakiZnów naszło mnie na eksperymentowanie i kupiłam paczkę sezamu oraz puszkę cieciorki. Z tego zestawu można wyczarować podobno wiele. Cóż pora to sprawdzić. Na pierwszy ogień
Emskie Smakiznaleźć moje przepisy na blogu Przepisy Tradycyjne Autora strony- Lena zaprosiła mnie do współtworzenia przepisów z ponad 100 letnią tradycją. Na jej blogu znajdziecie inspirujące receptury na zdrowe desery, pieczywo, zupy i dania główne. A oto deser, który przygotowałam z przepisu od Leny. Składniki: 0,5 kg malin 200 g cukru pudru 2 g żelatyny
KukuleczkiKiedy z każdej strony zaczęły otaczać mnie słoiczki wypełnione po brzegi suszonymi pomidorami, postanowiłam i ja przygotować swoje. Każdy zaleca użycie pomidorów podłużnych, ale u mnie
Kuchnia w czekoladziemikroskopijnej wielkości kawałek mięsa możecie sprzedać za nie mniej niż 100 - 150 pln Jeśli posypiecie to jeszcze szczyptą cynamonu to cena powinna wynosić minimum 180 pln - bo to będzie deser. Nazwy potraw, najlepiej zapożyczyć z języka islandzkiego albo malalajam. Powodów jest kilka. W obu tych językach występują, długie i oryginalne słowa, których nikt poza krajowcami nie jest w stanie prawidłowo(...)będziecie mieli pecha i trafi Wam się hisper rodem z Islandii lub Kerali). PS. Podziwiajcie mój geniusz i filantropię, przecież dzielę się z Wami sekretami udanego biznesu :D Deser o nazwie Glaðar dansandi álfar (radosny taniec elfów). Składniki: zmielone nasiona goji, daktyle, sok z grillowanych buraków, czarny miód egipski, mięta, lawenda, przyprawy. Przystawka Lostæti vitlaus úlfalda (smakołyk szalonego Wielbłada
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz
kuchnia doskiSmaczna, prosta w przygotowaniu sałatka z buraczkami ze słoika z kukurydzą, ogórkami konserwowymi, jajkami i cebulą, o pięknym różowym kolorze to idealna propozycja dla wielbicieli buraczków
Smakowite Dania