Co to jest wolnowar (slow cooker)? Jest to urządzenie, które pozwala nam gotować długo w niskiej temperaturze. Dzięki temu potrawy są o wiele bardziej wartościowe i
kuchnia doskiBardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i
kuchnia doskipasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę. Autorka ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Każdy zestaw jest dobrany, żeby tworzyć zbilansowaną całość, jest prosty, często można(...)osób i zawiera informacje, kiedy zacząć prace nad przygotowaniem dania i jak odpowiednio rozłożyć prace. Mocną stroną przepisów, oprócz prostoty (po co stać całą noc przy garach, skoro najlepszy deser to jogurt z miodem i orzechami), jest tez wykorzystywanie różnorodnych przypraw i ziół, oraz inspiracja klasykami francuskiej kuchni, które zwykle smakują każdemu. Cieszę się, że mam tę książkę na półce
Ugotowane pozamiataneChłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną
Ania i Marcin gotująJuż dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję
Ania i Marcin gotująTaka zapiekanka spodoba się każdemu. Moja rodzina w niej się zakochała. Kochają cukinię i makaron, zawsze twierdzili, że nic nie pobije lasagne z cukinią
Niezły MłynekDziś przepis na klasyk mojego dzieciństwa, który z odpowiednimi dodatkami został wyniesiony na kolejny level pyszności! Mniam! :) Oryginalnie były to parówki zawijane w naleśniki
Cooking MonsterAromatyczna zupa ogórkowa, moim zdaniem najlepiej smakuje z ogórkami świeżo kiszonymi. Czyli, z takimi, które nie kisiły się dłużej niż tydzień, wtedy są najbardziej aromatyczne. Oraz
RAROSSAZrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że
Kuchnia w czekoladzieNie jest już dla Was pewnie tajemnicą, że spośród wszystkich mięs, szczególnym uczuciem darzymy drób i kurczaki Ostatnio zarekomendowano nam Kurczaka Zagrodowego . Są one karmione wyłącznie
Ania i Marcin gotująW ubiegłym tygodniu dotarła do nas przemiła przesyłka od Wydawnictwa SAMO SEDNO, która nosi intrygujący tytuł „Retro Warzywa”. Treść książki, autorzy Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
Ania i Marcin gotująSkładniki: - 5 jaj - 130g mąki pszennej - 140g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - 500ml kremówki (30%) - 2 łyżki żelatyny - 2 łyżki cukru pudru
Coś z niczegoPo raz pierwszy zakupiłam bataty i nie bardzo wiedziałam jak się za nie zabrać. Wiedziałam tylko, że chcę użyć pietruszki i sera pleśniowego. Inspirację, by dodać
Kuchnia w czekoladzie