Kluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenyMuszę Wam powiedzieć, że mam ogromne szczęście, że drożdże mnie lubią :) Nie wyobrażam sobie- jak w przypadku babki piaskowej na maśle, że mogłaby nie wyjść mi
Kuchnia w czekoladzieSezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyprzepis na pudding jest bardzo prosty i można go dowolnie modyfikować zamieniając mleko krowie na roślinne lub dodając ulubione dodatki. U mnie to opcja zarówno śniadaniowa jak i na deser. Z podanych składników robię 3 porcje w słoiczkach o pojemności 220 ml. Zamiast śliwek można dać na górę dowolne owoce sezonowe, koktajl z mrożonych owoców lub dżem. Ja najbardziej lubię
Ciastkozercystosuje jego zamienniki. Patrząc na receptury wydaje się, że są starannie przemyślane, a składniki dobrane w taki sposób, by nie stracić smaku i jednocześnie otrzymać zdrowszą wersję ciasta, deseru, a nawet tortu. Ciekawa jestem jak to wyjdzie praktyce, a ponieważ zamierzam osobiście wypróbować kilka przepisów m.in. na fit tort kokosowo jaglany z czekoladą, wybuchowy blok czekoladowy na bogato, czy ciasto(...)pomidorowe z kremem daktylowym, bo strasznie mnie ciekawi jego smak. Wracając do książki to została podzielona na 10 rozdziałów: ciasta, serniki, torty, ciasteczka i drobne słodkości, naleśniki i placuszki, desery, zdrowe słodkie śniadania, chleby bułeczki pizze, drożdżówki i słodkie bułeczki i smarowidła, musy kremy. Samych przepisów znajdziecie całe mnóstwo, większość ciekawa i dość oryginalna. Do tego jeszcze we wstępie znajdziecie
Cynamonowe szczęścieDomowa frużelina truskawkowa - czyli owoce skąpane w pysznym, gęstym sosie. Idealna do deserów, gofrów, naleśników, lodów. Z tym przepisem przygotujecie każdą frużelinę, wystarczy truskawki zamienić na inne owoce. W sezonie przygotowuję ze świeżych owoców, natomiast zimą korzystam z zapasów mrożonych owoców. Poza tym zamykam też taką frużelinę w słoikach - ale wtedy pomijam dodatek żelatyny, a frużelinę w słoiczkach pasteryzuję. Przepis(...)żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Ja jeszcze ciepłą frużeliną polewam desery. Gdy chcemy uzyskać gładki sos - frużelinę zblendować. Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Gdy za rzadka - dodać napęczniałej żelatyny i podgrzać
Kocham..lubię..gotuję..Kinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą(...)Białą masę mieszamy z pozostałą częścią preparowanej pszenicy i pokrojonymi truskawkami. Krem nakładamy na herbatniki i wszystko wyrównujemy. Na wierzch układamy podwójną warstwę namoczonych w mleku herbatników - po wyjęciu deseru będzie to spód naszego tortu. Pojemnik wkładamy do lodówki i chłodzimy minimum 2-3 godzin. Przed dekorowaniem wyciągamy torcik z lodówki i wykładamy go z plastikowego pudełka odwracając
Gotujemy i jemydeser lub drugie śniadanie proponuję kremowo-kokosowe kuleczki tapioki, zatopione w mocnym mrożonym espresso. 2-3 porcje 330 ml mleczka kokosowego 60 g tapioki (duże kulki) łyżeczka miodu 2 mocne espresso 4-5 kostek lodu Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej miód i na małym ogniu gotujemy około 25 minut (ciągle mieszając). Zestawiamy
Mienta blogTe tosty z hummusem, jajkiem i salsą to mój pomysł na świetnie zbilansowane śniadanie, które sprawi, że z pewnością dobrze rozpoczniecie nowy dzień. Zobacz przepis na
Pogotujmy.plZapraszam dziś na przepyszne ciasteczka imbirowe , chrupiące, aromatyczne, z nutą ostrości . Przepis pochodzi z mojej skarbnicy przepisów, z mojej teczki, w której na różnych karteluszkach mam
Kawa z mlekiemOstatnie dni wakacji spędziliśmy w ulubionych Bieszczadach. Tam też, wierząc w zapewnienia właścicielki, że "Świeże" nabyłam trochę bundzu i serków, bo do oscypka jednak było im
Kuchnia w czekoladzieDelikatne ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna
dolcevitainmykitchen