Oponki , donaty, pączki, donuty, chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach
Ostra na SłodkoKarnawał w pełni – czas na karnawałowe pączki z kremem budyniowym z nutką ananasa i marakui. Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki
Podróż w kulinariaAromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji). To taka nasza mniejsza wersja ciasta jabłkowego. Zdecydowanie Wam je polecam. Pyszne, aromatyczne, bez dodatku mleka
Słodkie okruszkiskładniki: 50 g migdałów, obranych i zmielonych 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g cukru pudru 100 g masła 50 g margaryny 1 żółtko skórka
Domowy Smak JedzeniaTakie przysmaki pamiętam z wakacji u babci... 😀 A Wy co pamiętacie z dzieciństwa... ❓ Oczywiście jak chałka to nie może zabraknąć
Dieta Rozdzielna i ZdrowieBardzo lubię chałwę, ale niestety ta sklepowa nie należy do najzdrowszych. Jeśli szukacie zdrowej przekąski to coś dla Was. Bakalie możecie zmienić na inne wg gustu
Mania WypiekaniaKarnawał to czas, który kojarzy się wielu z kulinarnymi smakołykami. W moim rodzinnym domu w tym czasie często gościł chrust czyli klasyczne faworki - chrupiące, łamiące się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiskładniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 100 g suszonych fig Helio 60 g orzechów laskowych lub migdałów 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu
Domowy Smak JedzeniaJak wiecie, z początkiem roku 2018 postanowiłam nauczyć się piec. Efekt tego był taki, że kilka sklepów internetowych jęknęło z radością, jak poczęłam czynić zamówienia na
ladykitchenJak myślicie połączenie ciasta, baklii i kokosu może się udać? Myślę, że to najlepsze połączenie jakie jadłam w ostatnim czasie;) Kokosowy keks na bazie mąki
Życie zaczyna się w kuchniKombinowanie w kuchni to moja specjalność, więc po raz kolejny postanowiłam zaszaleć! Ciasto z gałką muszkatołową? Dlaczego nie! Dzięki dodanej mące ryżowej ciasto jest bardzo miękkie
Truskawkowa FiestaOwsiane ciasteczka mocy to niesamowita dawka energii w przepysznym wydaniu! I jeśli mam wybierać między nimi, a gorzką czekoladą – wybiorę ciasteczka
Kolorowy PrzepisownikWtorek rozpoczynamy na słodko :) Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, które zawsze si ę sprawdza i nie ma sobie równych, ten przepis jest dla Was
La grande e la piccola cuocaMoja wersja słynnego już ciasta, zresztą bardzo dobrego, płatki migdałowe zastąpiłam wiórkami kokosowymi a krem zyskał likier, kruchy spód, galaretka z malin, puszysta śmietanowa pianka
Wanilia i KardamonSzybka pożywna, słodka przekąska to z pewnością element, na który chyba najchętniej wyczekujemy w ciągu dnia.😋 Konkretna dawka owoców, do tego słoneczny kolor i od razu
Zdrowie i pysznie na talerzu