Słyszycie kisiel, myślicie - nic specjalnego ? To koniecznie spróbujcie takiej wersji tego prostego, domowego deseru. Nawet jeśli kisiel wywołuje w Was niemiłe wspomnienia i nie tykaliście go od czasów dzieciństwa. Dziś przełamujemy stereotypy i ulepszamy domowy kisiel. W takiej wersji na pewno Wam posmakuje... I pisze to ja - ta, która kisielu nie cierpi ( takiego z torebki )... a raczej nie znosiła, dopóki(...)przypraw, takich jak cynamon, goździki, kardamon. Do przygotowania kisielu użyłam mrożonych wiśni Poltino . Nie musiałam pestkować owoców, gdyż te przed mrożenie zostały pozbawione pestek. Przyspieszyło mi to znacznie, przygotowanie deseru. PRZEPIS NA KORZENNY KISIEL WIŚNIOWY ( 3 porcje ) Składniki: 300 g mrożonych wiśni Poltino 3 płaskie łyżki cukru ( lub mniej, jeśli wolimy mniej słodko ) 200 ml wody + do rozrobienia mąki
kolorowotorcikowoCześć! Śliwki z migdałami i cynamonem zapieczone pod kruszonką ogłaszam najlepszym deserem jesieni! Deser szybki i prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście – koniecznie musicie to zmienić! Składniki (2 porcje): śliwki węgierki – kilka sztuk cynamon garść migdałów w płatkach Kruszonka: 1/3 szklanki mąki 4 łyżki brązowego cukru (może być biały jeśli(...)Piecz około 20 – 25 minut ( do momentu, aż kruszonka się zarumieni). Uwaga: Jeśli nie pieczesz w kokilkach, tylko w dużym naczyniu – musisz piec dłużej – około 30 – 35 minut. Opcjonalnie! Deser podawaj na ciepło z dodatkiem lodów lub jogurtu. Smacznego
Moja pasja smakuKrem angielski jest niezastąpionym składnikiem ciast i deserów, a dzieciaki chętnie jedzą w postaci budyniu . Zwykle przyrządza się go z żółtek, mleka (i/lub śmietany) oraz cukru. Ale polecam wypróbować tę roślinną wersję – jej smak można dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki: wanilię, skórkę z cytryny, sok pomarańczowy, kakao. Konsystencję też można zmieniać dodając więcej mąki (budyń) lub mleka (sos). Jednym(...)mąkę kukurydzianą, cukier i kurkumę i mieszamy trzepaczką aż uzyskamy jednolitą strukturę. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Można spożywać po ostudzeniu lub wykorzystać do deserów i ciast – przepisy już wkrótce Praktyczna rada: Są różne sposoby studzenia tego kremu. Ja przelewam go zaraz po ugotowaniu z garnka do mniejszego naczynia i zostawiam w temperaturze pokojowej
Lamarida.plJakże aromatyczny deser mam do pokazania. Deser jest leciutki jak pianka i mega pyszny. Znika szybko, za szybko ale jest taki dobry, że nie sposób mu się oprzeć. Polecam wszystkim wielbicielom deserów na zimno. Ciasto jest zrobione na biszkopcie i ten należy upiec, można to zrobić dzień wcześniej ale i tak upieczenie go nie zajmuje dużo pracy ani czasu. Szybki
Moje Małe CzarowanieOpis: Mus z białej czekolady to pyszny i puszysty deser, który zachwyci każdego. Mus z czekolady możemy podawać jako samodzielny deser, ale też możemy użyć go jako krem do przełożenia ciast czy tortów. Deser nie jest trudny ani czasochłonny do przygotowania. Składniki: 150 g białej czekolady 3 białka 200 g śmietanki kremówki 25 g drobnego cukru lub cukru pudru Szczypta
CookMagwróci do nas piękna i słoneczna pogoda. Póki co zapraszam na pyszny domowy kisiel z czerwoną porzeczką. Jest gęsty z wyczuwalnymi owocami. Oczywiście, jeśli nie lubicie kawałków owoców w deserze, porzeczki po zagotowaniu, a przed dodaniem mąki możecie zblendować. Ilość cukru też zależy od tego jak słodkie będą owoce i czy lubicie słodsze desery cz też nie. W taki dzień
Kulinarne przygody GatityWitajcie :-) Pamiętacie moją współpracę ze sklepem internetowym Tarka i Miarka ? Jednym z produktów który wtedy wybrałam były szklaneczki. Stwierdziłam, że będą idealnie pasować do deserów i tak też jest :-) Deser przygotowałam dla syna z okazji rozpoczęcia roku szkolnego, tak na osłodę. Bardzo jemu i nam posmakował, a szklanki jak widać sprawdziły się idealnie ;-) Deser prosty, dla dzieci. Serek mascarpone wymieszałam
kruche babeczkiowocowe crumble zabierałam się już od dłuższego czasu, lecz ostatecznie owoce na nie przeznaczone trafiały do innych deserów, ciast, czy były po prostu zjadane. W końcu udało mi się je wykonać i jestem wręcz zachwycona, a jednocześnie zła, że zwlekałam z tym tak długo. Deser prosty, a jednocześnie tak wybitny w smaku, że muszę się z Wami nim podzielić! Gorące(...)stopniach przez ok. 30 minut, aż wierzch kruszonki ładnie się przyrumieni. Dekorujemy plasterkami banana i np. miodem lub syropem daktylowym. Zajadamy na gorąco! Smacznego! Artykuł Nektarynkowe crumble – deser idealny FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongDelikatny placek ze śliwkami to łatwy i przepyszny deser, który znakomicie smakuje o każdej porze roku, zwłaszcza teraz gdy sezon śliwkowy w pełni. Ciasto świetnie komponuje się z dojrzałymi węgierkami, choć do jego wykonania można też użyć innej odmiany śliwek a nawet jabłek czy rabarbaru. Placek ze śliwkami to wyśmienity pomysł na podwieczorek, można się nim delektować w towarzystwie ulubionej
Smakowite Daniakątem konkursu Przepis na Kopernika! zorganizowanego przez toruńską fabrykę pierników. Toruńskie pierniki są słynne na całym świecie, a Fabryka Cukiernicza Kopernik dzielnie strzeże tradycyjnych receptur wypieku. Do dzisiejszych deserów wybrałam dwa rodzaje pierników: Katarzynki oraz Pierniki nadziewane w deserowej czekoladzie z serca fabryki. Przygotowałam lekkie desery na bazie owoców dostępnych w zasadzie przez cały rok. Jabłka i gruszki świetnie komponują(...)tarce o dużych oczkach pierniczki katarzynki wymieszać z roztopionym masłem. Kruszonkę nałożyć na wierzchu owoców i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec około 25 minut. Na gorący deser nałożyć gałkę ulubionych lodów i natychmiast podawać. Oba przepisy zgłaszam do konkursu organizowanego przez FC Kopernik: Przepis na Kopernika! Artykuł Gruszki w sosie piernikowo-czekoladowym i jabłka z piernikową kruszonką
Pieguskowa Kuchniaciągnące w środku bezy z bitą śmietaną i borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lekkie i rozpływające się w ustach beziki to doskonała propozycja na podwieczorek a także świetny deser na uroczyste spotkanie w większym gronie. składniki na 10 sztuk 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany
Smakowite Daniaricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche 6 g di gelatina in fogli PRZYGOTOWANIE Przygotowanie deseru rozpoczynamy od namoczenia żelatyny i pozostawienia jej na ok. 10 minut do napęcznienia. W garnuszku podgrzewamy 50 g śmietany, nie doprowadzając do wrzenia. Garnuszek zdejmujemy z ognia, dodajemy odciśniętą(...)aggiungete la panna montata. Masę przekładamy do prostokątnej formy o wymiarach 12 cm x 20 cm wyłożonej folią spożywczą. Wierzch bloku delikatnie wyrównujemy. Deser schładzamy przynajmniej 7-8 godzin. **** Versate il composto in uno stampo rettangolare (12 cm x 20 cm) foderato con pellicola alimentare. Mettete lo sformato in frigorifero a rassodare
La grande e la piccola cuocaDeser, który powstał pod wpływem chwili, miałam bowiem w lodówce serek homogenizowany, któremu kończyła się data ważności, w ogrodzie czerwieniły się maliny, w szufladzie zaś znalazłam malinową galaretkę... I tak oto powstały mocno malinowe, orzeźwiające mini serniczki. Szybkie w wykonaniu i dziecinnie proste :). Deser w sam raz na upalne dni, które podobno się zbliżają ;). Przygotowałam je w silikonowych foremkach(...)jednym i w drugim przypadku, aby wyjąć serniczek na talerzyk, warto zanurzyć foremkę/filiżankę na kilka sekund w gorącej wodzie, będzie to po prostu łatwiejsze. A ostatecznie można deser wyjadać łyżeczką prosto z foremki ;). Udekorowałam go roztopioną białą czekoladą, ale fajnie by też smakował z bitą śmietaną. Polecam :). Składniki na około 12 sztuk ( w foremkach na muffinki o standardowej
Opowieści z piekarnikasmakuje lepiej w gorące letnie dni niż deser prosto z lodówki. Stąd właśnie pomysł na dzisiejsze danie :). Mamy tutaj wspaniałe połączenie galaretki i lodów z dodatkiem owoców. Jest to świetna opcja jako deser po obiedzie, jak również propozycja na podwieczorek. Lekki mus lodowo - owocowy doskonale komponuje się z bitą śmietaną oraz galaretka. Ale przede wszystkim spełnia swoje dwa główne zadania(...)galaretkę, odstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Bitą śmietanę nałożyć na wierzch deseru, udekorować startą czekoladą. Podawać mocno schłodzone. Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby ułatwić ubijanie, końcówki miksera i miskę ( najlepiej metalową ) należy 30 minut wcześniej włożyć do lodówki. Życzę smacznego
Świat SmakuDziś zapraszam Was na jagodowe serniczki na zimno (w szklaneczkach) . Pyszny i szybki do przygotowania deser w pięknym, apetycznym jagodowym kolorze. Taki deser idealnie sprawdzi się na umilenie chwili, a w większych ilościach na przyjęcie itd. Warto spróbować Kto się skusi? Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy – idealny do deserów, ciast, kanapek Skworcu – jakość, duży wybór, niska
Słodkie okruszki