Pischinger to nie wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”. Historia tego deseru sięga końca XIX wieku, a jego ojcem jest wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Historia pischingera jest długa, dlatego nie dziwi fakt, że receptura zmieniała się i była dostosowywana do aktualnych mód czy możliwości. Znana jest wersja(...)ekspresowa, gotowa w kilka chwil, z dodatkiem kakao, masła i mleka w proszku. Sekretem prawdziwie dobrego pischingera są oczywiście wysokiej jakości składniki. To one sprawiają, że ten zwykły deser zamienia się w kulinarną perełkę. Potrzebujemy dobrego masła (nigdy margaryny), gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%) oraz świeżych, chrupiących wafli. Składniki: 200 g masła 100 g czekolady
Smakowity Blog KulinarnyPrzepis autorski (mój). Pyszny i szybki deser z tofu? Tak, to naprawdę możliwe! Dodatek czekolady sprawi, że nie znajdzie się taka osoba, która mu się oprze... Deser smakuje rewelacyjnie i możecie go urozmaicić ulubionymi dodatkami, chociażby świeżymi owocami. U mnie wystarczają ozdoby z Cukieterii . Może także idealnie posłużyć jako krem do ciasta, czy ciasteczek. Polecam! (1 porcja(...)umieścić w misce, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość przełożyć do miseczki/pucharka i schłodzić w lodówce. (Można też spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.) (*) Jeśli wolicie bardziej kremową konsystencję deseru to możecie użyć tofu jedwabistego lub po prostu dolać odrobinę mleka zwierzęcego/roślinnego. (**) Można użyć czekolady gorzkiej
Di gotujeSernik z oreo bez pieczenia to delikatny, lekki i efektowny smakołyk z pysznymi ciasteczkami na spodzie, wewnątrz oraz na wierzchu ciasta i serkiem mascarpone. Przepis i wykonanie deseru jest wyjątkowo proste z pewnością uda się każdemu miłośnikowi słodkości. Sernik z oreo to wyśmienita propozycja, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. składniki na tortownicę 26 cm spód ciasta
Smakowite DaniaMocno kakaowe babeczki z truskawkami i kawałkami mlecznej czekolady. Babeczki wbrew pozorom nie są słodkie. Wilgotny, wspaniały deser na każdą porę roku. Truskawki śmiało zastąpić możecie innymi, ulubionymi owocami, a będą równie pyszne Składniki na babeczki: 2 jajka 80ml jogurtu naturalnego 120ml oleju 120ml mleka 200g mąki pszennej 200g cukru 60g kakao łyżeczka proszku do pieczenia 300g truskawek, pokrojonych(...)delikatne i puszyste. Nie są tak słodkie jak tradycyjnie smażone pączki, Babka wielkanocna – przepis Babka wielkanocna - przepis Bardzo delikatna, puszysta, idealnie wilgotna i lekko cytrynowa. Pomijając cytrynę w Deser na Walentynki Witajcie Kochani! Mam dla Was szybki deser na Walentynki! Połączenie ciasta francuskiego, lodów i owoców. .related-post{}.related-post .post-list{ }.related-post .post-list .item{ }.related-post
NiePieprz.plMoje dzieci uwielbiają galaretki owocowe. Często robię je na bazie świeżych soków owocowych jak np. galaretka malinowa , czasem używam gotowych galaretek tworząc np. tęczowe galaretki . Dziś postanowiłam zrobić deser podobny do tęczowych galaretek, ale bez warstwy śmietankowej i w dodatku w wydmuszce. Dzieci były zachwycone kolorowymi jajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny(...)skorupką będzie biała błonka, która ładnie schodzi, najlepiej gdy się ją lekko zmoczy. Pisanki z galaretek są świetną i efektowną dekoracją świątecznego stołu, a przy okazji bardzo smacznym deserem! *galaretki, które zostaną można wlać do miseczki, po zastygnięciu pokroić i podawać wymieszane np. z sałatką owocową . *należy dokładnie umyć wydmuszki przed wyparzeniem, bo resztki białka ścinają się i potem galaretka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLekkie desery na jogurcie naturalnym z malinami i nasionami chia. Do deseru użyłam mrożonych malin ale w sezonie można użyć świeżych. Desery stanowią doskonałą przekąskę na drugie śniadanie. Składniki: 400 ml. jogurtu naturalnego 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki nasion chia 50 gram ziaren zbóż ekspandowane Cenos 2 szklanki lub pucharki Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaJuż dawno zabierałam się za zrobienie tego niezwykle efektownego deseru. Do szkoły mieliśmy zrobić rzeźbę z nietypowych materiałów. Do samego końca nie miałam pomysłu, aż przypomniałam sobie o tej ptysiowej piramidzie. Z poniższych proporcji otrzymujemy ok. 90 ptysiów (dokładnie było to u mnie 88 sztuk). Ptysie tzw. profiteroles nadziałam cytrynowym kremem. Dużo roboty, ale efekt fantastyczny(...)Wszystkim w szkole bardzo smakował ten deser. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej, ale same ptysie muszą być upieczone w dzień podania piramidki, nie mówię już o samym składaniu Croquembrouche, które powinno być wykonywane maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Ptysie z czasem miękną, a karmel się topi, weźcie to pod uwagę, ważne jest tutaj wcześniejsze zorganizowanie pracy ;). Inspiracją
Nastoletnie Wypiekaniewww.restauracjakarma.pl/ ) . Klimat, obsługa a przede wszystkim jedzenie było wyborne, i ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu Misiek pokochał kuchnię indyjską równie mocno jak ja. Mi najbardziej w pamięć zapadł niesamowity deser marchewkowy, który był podany w malutkim pucharku, ale uwiercie mi, to jest tak dobre i sycące, że ta miniaturowa porcyjka była cudownym zwieńczeniem obiadu. Postawiłam sobie za cel go odtworzyć. Nakupowałam(...)nazwę ciasta, ale to raczej pudding. Dziś padł mi piekarnik, więc musiałam zmienić swoje plany kucharzenia i ten właśnie przepis uratował naszą niedzielę, no bo jakże to tak bez deseru. ps. Misiek potwierdził, że to ten smak co w Karmie na 100 %, no wiadomo kto robił Składniki na 4 porcje: 400 g marchwi 150 ml mleka roślinnego 100 g oleju
greenscarfJeżeli istnieją anielskie desery to ten właśnie taki jest. Delikatna jak chmurka biała beza - wypieczona i wysuszona w punkt. Do tego krem na bazie kremówki i śmietankowego serka. Numerem jeden w tym ciastku jest bazylia w postaci pudru. Dodany do kremu i wykańczający wierzch sprawia, że deser jest niebiański. Ilość bazylii nie jest przesadzona - jest jej na tyle wystarczająco(...)jest wyczuwalna w każdym kęsie. Schłodzony dość mocno jest jeszcze delikatniejszy w smaku. A świeże owoce sprawiają, że deser jest orzeźwiający. Kto się skusi na deserową eksplozję smaków? Bezowe gniazdka (8 szt): 6 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% Bazyliowy puder: 2 czubate łyżki cukru pudru 10 listków Bazyli (świeżej) Krem
VioletoweKucharzenieKolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo :-). Zrobiłam dwie wersje, dla niego bez kawy, a dla nas warstwa z kawą. Deser wyszedł pyszny, smaku dodała kawa o smaku orzecha laskowego ze sklepu tommycafe.pl. Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje
kruche babeczkiDeser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :) PIECZONA OWSIANKA: 125 g serka ricotta 1 małe jajko 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego(...)czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl zniżka 5% na produkty Agnex! Rabat obowiązuje do 30.04.2017 r. Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta warstwowe , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Desery , Dla dzieci , Na wynos Tagged: len , migdały , płatki owsiane , żelatyna , żurawina
https:KKuchniaMniamKarmel jest to najzwyczajniejszy w świecie cukier, który poddawany jest działaniu wysokiej temperatury. Jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów, a także do kawy. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić. Wszelkie zagwozdki z tym związane z pewnością rozwiąże poniższy poradnik. Istnieją bowiem dwa sposoby na przygotowanie karmelu. Jakie i na czym polegają? Sucha – w przypadku metody „suchej
PysiaGotuje.plSłynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery. Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min Chłodzenie: 12 godz. Dla 6 osób: Panna cotta
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPodczas meczu reprezentacji potrzebna jest dawka pozytywnej energii :) Owocne kibicowanie = pyszny biało-czerwony deser ! Składniki na 3 porcje: galaretka malinowa 0,5 szkl. malin 0,5 szkl. truskawek ok. 350 ml. śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki płatków migdałów 3 szt. ulubionych pralinek (np. Ferrero) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odstaw(...)przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem aby uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce
Alutka-Gotujeegzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby z alergią pokarmową. Używana jest do przygotowywania między innymi deserów, puddingów, bubble tea, sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami. Jest prosty do zrobienia, a konsystencją
Oryginalny smak