desery - 58579 przepisów (strona:2033/3906)

Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 100

Rolowane ciasto, czyli pomysł na szybkie drożdżówki z makowym nadzieniem. Metoda jest prosta, wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy, formujemy prostokąt, wykładamy nadzienie, zwijamy, jak roladę, kroimy

Tajemnice Smaku
Domowa przyprawa piernikowa 82

Do czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw

Tajemnice Smaku
Sernik dyniowo pomarańczowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze 91

Sernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Jestto sernik w świątecznym klimacie, bo przecież pomarańcze, przyprawy korzenne i czekolada nieodzownie kojarzą się ze świętami. W

Tajemnice Smaku
Dolcetti Alle Nocciole – świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową 92

Dolcetti Alle Nocciole to szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe i z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra

Tajemnice Smaku
Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi 73

Do tego ciasta najlepszym dodatkiem są domowe powidła śliwkowe, gęste, smażone tradycyjną metodą. Jeżeli zdecydujemy się na użycie powideł ze sklepu, sprawdźmy ich skład, gdyż może

Tajemnice Smaku
Domowe masło orzechowe o smaku kokosa i wanilii 66

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe… mniam! Możemy

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 81

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier   wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – 

Tajemnice Smaku
Cukier aromatyzowany kwiatami bzu 94

Internet “zasypuje” nas w maju cukrem.. nie takim zwykłym, bo cukrem aromatyzowanym kwiatami bzu. Pracy przy tym nie za wiele, więc warto spróbować

Tajemnice Smaku
Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 73

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy

Tajemnice Smaku
Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu 118

Czy korzystacie z porad zawartych w książkach kulinarnych? Warto czasami zastosować się do wskazówek mistrzów. Tajemnice smaku kryją się w szczegółach, w małych trikach, dzięki którym

Tajemnice Smaku
Dżem z aronii i gruszek 125

Świeże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej

Tajemnice Smaku
Gryczane gofry z bitą śmietaną i jeżynami 79

Jesień już na dobre zagościła w naszych ogrodach. Z krzewu jeżyny udało mi się zebrać ostanie plony. Co zrobić z tak małą ilością owoców? Decyzja zapadła

Tajemnice Smaku
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 335

Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 77

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za

Tajemnice Smaku
Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką 69

Jak zachęcić dzieci do wspólnego przygotowania posiłków? Wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i pozwolić maluchom bawić się nim, tak jak bawią się plasteliną, czy bardziej popularną dzisiaj

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania