Panujące od kilku dni upały zniechęcają do długiego przesiadywania w kuchni. W taką pogodę sprawdzą się chłodniki oraz wszelkiego rodzaju ciasta na zimno. Najlepsze są te
niecodziennikparyJogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy
niecodziennikparyOd kilkunastu dni sklepy kuszą świeżymi figami w bardzo dobrej cenie. Nic więc dziwnego, że 10 dojrzałych fig trafiło do naszego koszyka. Z połowy z nich
niecodziennikparyNa zakończenie września upiekliśmy ciasto pleśniak z wiśniami z nalewki . Dla jednych ulubione ciasto jesienne to szarlotka , dla drugich to placek ze śliwkami lub czekoladowe z
niecodziennikparyBrownie z wiśniami to kolejny pomysł na wykorzystanie owoców z nalewki. My użyliśmy właśnie takich, ale równie dobrze sprawdzą się świeże, mrożone lub wiśnie z kompotu
niecodziennikparyZakopiańska szarlotka nieodmiennie kojarzy mi się z wakacyjnym wypadem z Koleżanką w Tatry. Codzienne całodniowe wyprawy w góry byłyby o wiele bardziej męczące, gdyby nie nagroda
niecodziennikparyOd jesieni w naszej szafce czekał wałek z pięknymi zdobieniami. Kruche ciasteczka korzenne są pierwszymi, które zostały przygotowane z jego użyciem. Dość szybko zorientowaliśmy się, że
niecodziennikparyOd pierwszej spersonalizowanej świątecznej kartki z życzeniami otrzymanej od Siostry, na którym główną rolę gra Siostrzeniec, lokuję każdą z nich na naszych zdjęciach ze świątecznymi potrawami
niecodziennikparyW czasie przedświątecznych przygotowań nie ma za bardzo czasu na długotrwałe pieczenie, a przecież tak trudno jest odmówić sobie porcji słodkości do codziennej kawy. W takim
niecodziennikparyPrzedstawiamy pleśniak z porzeczkami z nalewki , czyli kolejny przepis na ciasto, w którym można wykorzystać owoce z nalewki. Tym razem mieliśmy do wykorzystania owoce czarnej porzeczki
niecodziennikparyOd kilku lat na świąteczny stół pieczemy długo dojrzewający pierniki staropolski. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas na przygotowywanie piernika już
niecodziennikparyMakowiec japoński z kremem żurawinowym zrobiliśmy jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia, uwieczniliśmy go na zdjęciach, ale czasu na wrzucenie na bloga niestety nie starczyło. Po świętach
niecodziennikparySernik piernikowy czekał ze zrobieniem na kartkę świąteczną z Siostrzeńcem. Ponieważ przyszła ona dopiero w połowie stycznia, a sezon na świąteczne wypieki już minął, postanowiliśmy sernik
niecodziennikparyPączki na piwie to nasza tegoroczna propozycja na Tłusty Czwartek. Może będziecie zaskoczeni, ale piwo w pączkach świetnie się odnalazło, ciasto było bardzo gładkie i lekkie
niecodziennikparyChrupiące, nie za słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy
Lena Gotuje