zmielonych goździków szczypta soli 30g zmielonych migdałów Farsz: 750g twardych jabłek 50 g brązowego cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka mielonego cynamonu łyżeczka mieszanki przypraw do deserów ( te same przyprawy co wyżej) Dodatkowo: białko z 1 jajka łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z przyprawami, migdałami, solą i cukrem pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą
Słodkie Przyjemnościdzieci i powrót do domu. Tematem zajęć kulinarnych było Halloween, mimo, że osobiście nie obchodzę, to nie mogłam się oprzeć tej pokusie :) Dosłownie! Razem z dziećmi przygotowaliśmy ten sam deser, który ja podałam na piątkową rocznicę moich rodziców. No dobra z dziećmi zrobiłam łatwiejszą wersję, ale ja przedstawiam Wam pieczone jabłka z miodem i orzechami posypane kruszonką. Niebo w gębie
Słodkie PrzyjemnościSzybki i prosty deser? Kruche babeczki z owocami! Ale co zrobić jak brak świeżych owoców? Wtedy, sięgamy po przetwory, przynajmniej ja tak mam :) W tym wypadku maliny w syropie z letnich zbiorów. Świetnie komponują się z bitą śmietaną i kruchym ciastem z sezamem. Ciasto można wykorzystać mrożone, albo przygotować szybko świeże. Proste prawda? " Składniki: Kruche ciasto: 2 żółtka jajko
Słodkie Przyjemnościdaty urodzin się nie wybiera, więc wybieram się do pracy, chociaż pracą tego nazwać nie mogę :) Ale popołudnie będę mieć wolne i będę szykować na pewno jakiś deser. Jeżeli jeszcze nie zaplanowaliście, co podacie na podwieczorek, to polecam zapiekane naleśniki. Fajne popularne danie, lekko podkręcone, albo zakręcone - jak wolicie :) Lekka wariacja godna polecenia!" Składniki 600 g mąki 300 ml mleka
Słodkie Przyjemnościdużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) " Składniki: 2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków) 1 1/2 szklanki brązowego cukru 1 kostka masła pół łyżeczki cynamonu/ ziarenka
Słodkie Przyjemnościpopularne święto, ale za to kolejna okazja do wspólnego biesiadowania. Planujemy przygotować schab w sezamie, nie wiem co z tego wyjdzie, pewnie jakiś wynalazek :) Ale wiem, co przyszykuję na deser. Na świątecznym stole pojawi się Strucla Makowa! Idealna nie tylko od święta :) Polana lukrem albo posypana cukrem pudrem, soczysta, jak z cukierni. Warto wypróbować, miłej świątecznej niedzieli Wam życzę. Składniki
Słodkie Przyjemnościmimo wszystko chcę mieć stonowaną kuchnię. Macie jakieś fajne linki związane z kuchnią? Jej dekoracją, albo wyposażeniem? Jeżeli tak to wrzucajcie w komentarzach :) Dziś pomysł na drugie śniadanie, deser, albo kolacje :) Lekka, prosta i szybka propozycja. Uroku dodaje jej zdecydowanie sposób przygotowania, ale jeżeli macie tylko chwilę, nie musicie bawić się z foremkami i wycinać owocowe kształty. Wystarczy pokroić
Słodkie Przyjemnościprzynajmniej żołądek pełny, i Lunch Box również jest wypełniony po brzegi. W sobotę świętowaliśmy w moim domu okrągły jubileusz mojego Taty i zamiast się uczyć szykowałam obiad i deser :) Przynajmniej to mi się udało :) Mam nadzieję, że z egzaminem pójdzie równie dobrze. Kiedy intensywnie pracuję, mój organizm domaga się dawki energii prosząc mnie o czekoladę :) Zazwyczaj w takich sytuacjach łapię
Słodkie Przyjemnościjeszcze pomysłu czym dokładnie, ale coś wymyślę, tego jestem pewna! Dziś przyszykowałam dla Was smakowity post, z najlepszym owocem do wypieków. Słyszeliście o Rombosse? Jest to pyszny waloński deser. Zamiast konfitur dodałam suszone owoce i orzechy Wyszło pysznie. Kto ma ochotę?" Składniki: 300 g mąki tortowej 150 ml mleka jajko 8 małych jabłek cukier cynamonowy orzechy włoskie suszone wiśnie
Słodkie PrzyjemnościNiedziela! I zbędnych słów nie potrzeba. Jako dzisiejszy deser podczas rodzinnego obiadu na moim stole pojawi się tarta czekoladowa, a właściwie podwójnie czekoladowa tarta z bitą śmietaną. Słodycz do potęgi! Czego chcieć więcej? Chyba tylko pysznej świeżo parzonej kawy. i odpoczynku do poniedziałku i regeneracji sił. A siły mi się przydadzą, ponieważ rozpoczynam na studiach nowy semestr. Poza tym, dodatkowych
Słodkie Przyjemnościsię równie wcześnie - niestety. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie drugie śniadanie, które zabiorę ze sobą na uczelnię - sałatkę grecką - przed wyjściem na studia wystarczy, że wszystko pomieszam i gotowe :) Na deser tym razem nie zabiorę nic, ale po powrocie do domu upiekę takie ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie
Słodkie Przyjemnościpóźniej, dziś muszę jeszcze trochę popracować, chociaż na szczęście tylko do 16, więc będę w stanie zjeść w spokoju rodzinny obiad. Zastanawiałam się jaki przepis będzie pasował na niedzielny deser. Konkurowały ze sobą dwie słodkie propozycje, ale Piegusek na białkach wygrał. Jak byłam młodsza, to zaraz po szarlotce, to ciasto było klasowym wypiekiem niedzielnym w moim domu. Białka często zostawały
Słodkie Przyjemnościchciałabym kupować żadnych ciastek, więc mam nadzieję, że trafię na coś pożywnego i mało kalorycznego. A co do dzisiejszej słodkiej - a jakby inaczej - propozycji, przygotowałam dla Was owocowy deser z jabłkiem bez cukru! Fajny jako przekąska, słodki choć tak jak wspomniałam bez cukru. Czego chcieć więcej? Chwili wytchnienia i spokoju? Zapraszam!" Składniki na 2 porcje: 3 jabłka 100 ml wody
Słodkie Przyjemnościtęsknię chyba za soczystymi, słodkimi truskawkami, bo te które mogę teraz kupić nie mają w sobie tego czegoś - chociaż muszę przyznać, że nie są znowu takie złe :) Dziś przygotowałam deser - mix moich ulubionych owoców - jabłek i truskawek, do tego puszysta pianka z waniliowej bitej śmietany. Wszystko to brzmi tak pysznie, że zaraz zjem drugą porcję! " Składniki na 3 pucharki
Słodkie Przyjemnościmoim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw
Słodkie Przyjemności