Pyszny i prosty deser. Babeczki kajmakowe smakują świetnie od razu po zrobieniu, ale mogą też leżeć wiele dni w lodówce i czekać na dobrą okazję do zjedzenia
Milion SmakówZdrowy deser jaglany z musem truskawkowo-rabarbarowym to świetna alternatywa dla klasycznych śniadań czy też owsianki. Może stanowić także atrakcyjną przekąskę w ciągu dnia dostarczającą odpowiednią ilość energii dzięki owocom i pełnowartościowej kaszy
Milion SmakówProste danie okraszone musem truskawkowym zyskuje na jakości i smaku właśnie dzięki owocom. Idealne na szybki obiad w sezonie truskawkowym lub poobiedni deser dla większych łasuchów
Milion SmakówDeser idealny w sezonie owocowym. Połączenie świeżych, kwaskowych czerwonych porzeczek i jagód oraz truskawek ze słodką bezą to istne niebo w gębie. Rozpływająca się w ustach kompozycja, w szczególności konsumowana na ciepło, sprawia, że mamy ochotę zatrzymać się w szalonym tempie dnia codziennego, usiąść gdzieś na chwilkę i pomarzyć
Milion Smakówkażda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru
Milion SmakówUwielbiam ich cudowną, czysto owocową słodycz. Początkowe przeszło mi przez myśl, żeby zrobić ciasto ale w końcu zdecydowałam się zjeść na surowo żeby w pełni poczuć ten smak. Ten deser to mój hit na letnią przekąskę - lekki jak chmurka i cudownie owocowo słodki. Dziś robię go ponownie
Milion SmakówLetni deser idealny na poprawę humoru. Aromatyczne ciasteczka Amaretti na jego dnie wspaniale zgrywają się z jogurtem wymieszanym z serkiem mascarpone. Do tego maliny oraz borówki i można się delektować słodką chwilą przyjemności
Milion Smakówsezonie jesiennym nie może u mnie zabraknąć ciasta dyniowego oraz marchewkowego, które zawsze kojarzą mi się z tą porą roku. Poniższy przepis to połączenie tych dwóch pysznych deserów. Całość wyszła przepysznie, korzennie, lekko oraz zdrowo, a to za sprawą zamienników mąki pszennej na gryczaną i migdałową, oleju kokosowego oraz kawałków orzechów i migdałów. Koniecznie do wypróbowania
Milion SmakówSezon na dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi
Milion SmakówMiętowa panna cotta z syropem klonowym to modyfikacja jednego z najbardziej znanych deserów kuchni włoskiej. Do klasycznego smaku słodkiej śmietany i wanili dodałem syrop klonowy i orzeźwiającą nutkę świeżej mięty. Dzięki użyciu blendera do wymieszania składników ta wersja panna cotty składa się z dwóch warstw - jednej o konsystencja kremowo-śmietanowego serka i drugiej - klasycznej panna cotty
Milion SmakówJeśli macie w domu gotowe ciasto francuskie w lodówce możecie szybko przygotować pyszne ciastka ze swoim dowolnym dżemem. Wystarczy 25 minut aby przygotować pyszny deser lub przekąskę, a prostota tego dania ani trochę nie umniejsza tego, jak dobrze smakuje
Milion SmakówCiekawy pomysł na ciepły deser, lekki obiad, a w moim przypadku śniadanie. Racuszki, które w większości składają się z twarogu są dobrą alternatywą dla klasycznych śniadań. Da radę przygotować je w pół godziny a naprawdę warto. Dodatek świeżych winogron dobrze komponuje się z serowym smakiem placków a jest odświeżający i pobudzający
Milion Smakówsię, dosypujemy mąkę oraz dolewamy octu, mieszamy jeszcze chwilę. Piankę wylewamy na wierzch tarty i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 175 stopniach. Studzimy i cieszymy się idealnym deserem :) Ostatnio ciągle za mną chodzą jakieś stare hity wspomnieniowe. Odgrzebałam piosenkę OMD, która kojarzy mi się przede wszystkim z beztroską i latami, kiedy siedziałam nocami na rynku
sama złodyczdorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać na blogu, więc lepiej szybko zaopatrzcie się w potrzebne składniki
GRUBY WAŁEKDelikatny biszkopt, jeszcze delikatniejszy krem - pianka. Ten tort to wykwintny deser na urodziny mojej córki. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki mąki pszennej 0,2 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze
Salonik smaków