Rosa . Konfitura ma doskonałą konsystencję i idealnie nadaje się do sklejania ciastek. Nadała moim ciasteczkom wspaniałego różanego aromatu. Konfitura to idealny dodatek do różnego rodzaju ciastek, ciast, tortów czy deserów. Zdecydowanie warto ją zakupić, bo jest przepyszna. Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów
Tradycyjna kuchnia KasiWszyscy lubimy truskawki, a z nich pyszne ciasta, desery. Ja przygotowałam ciasto pachnące truskawkami . To dobry początek sezonu truskawkowego. Przepis bierze udział w akcji "Milion Smaków Truskawek" Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 250 g cukru szczyptę soli 4 jajka 500 g mąki 1 torebka proszku do pieczenia 200 ml mleka 100 g grubo posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Salonik smakówmamy coraz cieplejsze, więc przydałoby się coś orzeźwiającego do picia. Zrobiłam przepyszny syrop miętowy, który można dodawać do wszelkiego rodzaju napojów, a także do lodów lub innych deserów. Zapewniam Was, że ten syrop szybko zniknie z waszych spiżarni. Można go pić tak bez końca ;-). SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ. Składniki: 25 gałązek mięty ogrodowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychniedzielne przedpołudnie zapraszam Was na tartaletki z truskawkami i galaretką. To pyszny, orzeźwiający deser dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki, 5 dag margaryny, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 dag truskawek, 1 opakowanie galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję cukier puder
Tradycyjna kuchnia Kasikremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam… Składniki: około 400g podłużnych biszkoptów 800g truskawek umytych i obranych 1 i 1/4 szklanki konfitury
Mała Cukierenkanakryć stół, rodzaje kieliszków, jak składać serwetki, układanie sztućców po posiłku, rodzaje makaronu, opis kilku ziół, 10 przykładowych przepisów, naklejki do zaznaczania przepisów. Kolejne działy to: Przekąski, Zupy, Obiady, Desery i Przetwory. W każdym dziale jest miejsce z kieszonką w którą możemy wkładać wycięte przepisy. Możemy też je wkleić pod koniec na pustych stronach. Zwykłe strony mają linie do pisania
W kuchni bez szafekskładników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Rok temu udało nam się zebrać 52 przepisy na wspaniałe przekąski, zupy, dania obiadowe i desery rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Liczę, że w tym roku będzie ich jeszcze więcej :) A przede wszystkim mam nadzieję, że dzięki udziałowi w tej akcji uda Wam się bliżej poznać kuchnię
Chilli Czosnek i Oliwanerki i reumatyzm, ponieważ zawiera on sporo kwasu szczawiowego. Rabarbar najczęściej kojarzony jest z warzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców
bistro mamasojowo waniliowy koktajl owocowy. Oczywiście głównym składnikiem są truskawki :) Koktajl nadaje się zarówno dla małych, jak i dużych domowników. U mnie był doskonałym, bardzo szybko znikającym deserem. Spróbujcie. Składniki: 250 ml waniliowego mleka sojowego 1/2 kg świeżych truskawek 2 brzoskwinie opcjonalnie miód do smaku (ja pominęłam ze względu na słodkość owoców) Przygotowanie: Truskawki myjemy i przekładamy do misy blendera
Słodkie okruszkizdrowotne właściwości można by wymieniać w nieskończoność. Przede wszystkim dobrze wpływa na nasz układ trawienny i jest lekkostrawna, dzięki czemu warto podawać ją dzieciom. A zwłaszcza w formie takiego deseru. W roli głównej smak truskawek i wanilii, mus nie jest za słodki, ale zdecydowanie sycący, dzięki czemu należy poważnie rozważyć przygotowanie go na śniadanie. Składniki: 8 łyżek kaszy jaglanej
Roślinna - blog wegańskiMakowe Pappardelle i wytrawny sos czekoladowy o konkretnym i aromatycznym smaku gorgonzoli i orzechów włoskich z nutką deserowej czekolady. Danie nie jest słodkie, nie jest deserem, a wytrawnym daniem, które rewelacyjnie smakuje z lampką wina. Składniki: (na 2 porcje) Makaron: 150 g mąki pszennej 50-80 g mąki żytniej 2 jajka szczypta soli pół łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżka
KreatywnePinyZapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym
Mała Cukierenkamiodowo słodkie, delikatne, chrupiące, przepyszne i dziecinie proste do przygotowania. Przygotowujemy masę karmelową, do ciepłej dodajemy sodę, odstawiamy do ostygnięcia i gotowe. Ma wiele zastosowań np. jako dodatek do deserów, lodów, ciast, samodzielnie jak i zatopione w czekoladzie. Przepyszne. Składniki: 200 g cukru kryształu 5 łyżek syropu złocistego lub miodu płynnego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Cukier wsypujemy do garnka
Made By Mom And Sonyjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ). Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody
SzczyptaSmaQmoże być to dobra propozycja, ale pod żadnym pozorem nie dodawajcie cukru. Miodu też nie. Na drugi dzień smakuje to zdecydowanie lepiej - dobry pomysł na bardzo słodki i zdrowy deser :) Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa