Wariacji na temat włoskiej panna cotty ciąg dalszy, tym razem deser w bardziej wyszukanej wersji. Przepis różni się przede wszystkim dodatkami do masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę o której pisałam tutaj . Do przygotowania użyłam likieru Blue Curaco,zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną(...)barwę w odcieniu błękitu. Deser zyskał takę drugi wymiar dzięki kandyzowanej skórce cytrynowej. Cóż żadne słowa nie oddadzą pełni smaku, więc koniecznie musicie sami zrobić ten deser. Składniki : 300 ml śmietanki 30% 200 ml mleka 3,2% 40 g cukru kryształu 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3 łyżki likieru pomarańczowego blue curacao sok z połowy pomarańczy
vaniliowoczekoladowamożna byłoby tu tylko popracować na gładkością samego puree albo zaserwować to warzywo w formie tłuczonej/gniecionej jak to Brytyjczycy mają w zwyczaju przy fish & chips. Deser - zielone jabłka z wasabi, lody z maślanką z chutney paprykowym Pomimo wasabi deser nie był w ogóle "ostry/mocny" - delikatnie podbijał smak jabłek. Lody z maślanką są czymś nowym w lubelskiej gastronomii(...)papryki, która nadała całości słodyczy. Na talerzu deserowym znalazł się także puder z czekolady / wafelków czekoladowych, który z kolei wniósł w potrawę pewien nowy akcent, jeśli chodzi o strukturę deseru. Podsumowując Myślę, że menu "mięsne" zaproponowane przez Hotel Agit jest na naprawdę na dobrym poziomie i z miłą chęcią wróciłbym tam na królika. Na tatara z pewnością wrócę w klasycznej
Right Behind The Kitchennastępnie dokonać rezerwacji na konkretny dzień i godzinę. Szefowie kuchni zajmą się zaś całą resztą i przygotują specjalnie dla Was trzydaniową ucztę, składającą się z przystawki, dania głównego i deseru. Śpieszcie się rezerwować stoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! We Wrocławiu następujące restauracje biorą udział w Festiwalu: Ahimsa / Alyki / Brasserie 27 / Dinette / Dobra Karma(...)dekoracja z rzepy arbuzowej i bratków. To wszystko tworzyło idealną kompozycję. Mimo że na talerzu stosunkowo dużo się działo, to nie była ona przegadana, jak to zwykle ma miejsce. Deser Zwieńczeniem tej wspaniałej kolacji był deser. Pianka z płatków róży z truskawkami, podana na kruchym ciastku z białą czekoladą była niezwykle przyjemna, słodka i kusząca. Fajnie komponowała się z orzeźwiającą
Food Squarekolejne niesamowite słodkości w słoiczku! Tym razem zapraszam na Banoffee czyli przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem. Połączenie kruchego ciasta , puszystej śmietankowej masy , słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Kto się potrafi oprzeć bananom z toffi? Nikt! A z całą pewnością nie ja! Taki deser jest świetnym pomysłem na randkę(...)przyjęcie czy też imprezę! Z całą pewnością zaskoczy i zrobi furorę – nie tylko smakiem ale i wyglądem! Koniecznie wypróbujcie! Banoffee to jeden z moich ulubionych deserów! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * herbatniki – 5 szt * mały banan – 1 szt * śmietana 36% – 100 ml * mascarpone – 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * masa kajmakowa – 2 łyżki * mleko
Ostra na Słodkotymczasem taki kwiatek? No cóż, uwielbiam ryż. Ryż jest dobry dla zdrowia. No i to chyba wystarczający powód, by od czasu do czasu skusić się na taki prosty deser mleczno-ryżowy. Nie próbowałam stosować tutaj zamienników mleka. Niemniej dla przeciwwagi staram się nie dorzucać cukru. Wystarczy przed podaniem polac odrobiną syropu z agawy (ma bardzo niski indeks glikemiczny), albo(...)godzinę. Aż ryż spęcznieje i będzie miał konsystencję galarety. Teraz dodajemy 1 l mleka i gotujemy do wrzenia. Rozlewamy do mniejszych miseczek. Po ostudzeiu wstawiamy do lodówki. Choć ten deser można również jeść bezpośrednio na ciepło. Przed podaniem możemy osłodzić dodatkiem syropu z agawy. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego Instagramu : Domowej roboty ryz na mleku, bez dodania cukru
MODA NA BIOWbrew pozorom bardzo szybkie i łatwy deser do zrobienia. Pierwszy raz Lava Cake bądź jak kto woli Suflet jadłam na jednym ze szkoleń. Ciasto tak bardzo mi zasmakowało ,że zdecydowałam je zrobić sama. Bałam się oczywiście ,że nie wyjdzie , ale wyszło! I to co widzicie to moje drugie podejście :) Miały być jeszcze lody ... ale jakiś łasuch je zjadł ... Przepis został(...)puder do posypania Kilka sztuk kwaśnych owoców: porzeczka/ wiśnia. ( ja mam wiśnie z nalewki) 0,5 L lodów. najlepiej waniliowe, śmietankowe Dodatkowo : 4 małe miseczki - kokilki Wykonanie: Wykonanie samego deseru jest bardzo proste. Wystarczy tylko robić wszystko jak należy i proszę mi wierzyć nie tylko wam wyjdzie, to jeszcze będziecie je robić niemal codziennie!! Zaczynamy!! Piekarnik rozgrzewamy
W Moim Magicznym Domuzapowiadałam dziś prezentuję deser z wykorzystaniem sosu wiśniowego: klasyczna włoska panna cotta pachnąca wanilią. Śnieżnobiała śmietanka nie tylko wizualnie świetnie komponuje się z wiśniami, ale także wspaniale smakuje. Dodatkowo jest bardzo łatwa w wykonaniu. Śmietanę podgrzewamy z laską wanilii i cukrem, dodajemy żelatynę, rozlewamy do przygotowanych naczynek i odstawiamy do stężenia. Potem dekorujemy sosem z wiśni i już możemy delektować(...)się wspaniałym deserem. Jeśli więc szukacie pysznego i prostego, ale też efektownego deseru, to panna cotta z wiśniowym sosem będzie idealna :) Składniki (na 4 porcje): Panna cotta: 400 g śmietany 30% 1 i 3/4 lekko czubatej łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii ok. 2 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody (do żelatyny) Sos wiśniowy: 200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców
MyCookBook.plbrat, który przez 22 lata mógł jeść wszystko, a tu nagle wykryli u niego nietolerancję laktozy. Zaczynamy eksperymentować w kuchni, żeby nie był poszkodowany, szczególnie kiedy są pyszne mleczne desery. Tą wersję bitej śmietany pokochają alergicy. Pamiętajcie jednak żeby wybierać mleko kokosowe bez żadnych dodatków. Chodzi tutaj o mleko, które jest rozwarstwione na gęstą białą masę i wodę kokosową(...)zwykłej śmietany 30% . Jak śmietana zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo cukier puder (tutaj wedle uznania, może być więcej niż w przepisie lub mniej). Gotową ubitą śmietaną możemy dekorować torty, desery i co tylko chcecie Smacznego
Niezły MłynekPyszny, zdrowy deser, na dodatek pożywny i bogaty w składniki mineralne. Pieczone jabłka z żurawiną, ekspandowaną kaszą jaglaną, sezamem i miodem . Deser świetny dla wszystkich. Bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu. Soczyste i mięciutkie jabłko ze słodkim i lekko chrupiącym nadzieniem. Idealne danie na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Kasza jaglana to królowa kasz. Bogata w łatwo przyswajalne białko. Zawiera krzemionkę
Moja Delicjacały dzień. Można przygotować je wieczorem i rano wypić zamiast kawy, czy herbaty. W kolejnym dziale znajdziemy przepisy na przekąski lub fajne śniadania, które można również traktować jako rodzaj deseru. Znajdziemy w nim między innymi różnego rodzaju puddingi z nasionami chia i owocami. Następnie przechodzimy do dressingów. Znajduję się w nim siedem różnych sosów, a także rady i wskazówki Janka(...)cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają świetnie. Zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką kukurydziano - kokosową po wygląda obłędnie i tak zapewne smakuje. Na końcu książki znajdują się desery. Choć tak jak pisałem wcześniej za deser można również uznać wcześniejszy rozdział z przekąskami i śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru
Parowar FacetaJako, że Święto Trzech Króli tuż, tuż postanowiłam poszukać jakiejś potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję. W książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe(...)Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej czekolady :) Składniki (na 6-8 porcji): Krem czekoladowy: 1 op. budyniu czekoladowego 2 szklanki mleka 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki cukru 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek 1 czubata łyżeczka kakao
MyCookBook.plkolejna wariacja na temat tiramisu. Tym razem w wersji bardzo świątecznej, a mianowicie piernikowej :) Deser zasmakuje każdemu miłośnikowi tego włoskiego przysmaku. Biszkopty zostały zastąpione piernikiem (w moim przypadku kawowym, który jest już na blogu), a klasyczną posypkę z gorzkiego kakao dodatkowo wzbogaciłam o przyprawę do piernika. Bardzo prosty i równie smaczny deser, którym można delektować się nie tylko podczas świąt(...)mascarpone, którą przykrywamy piernikiem (nasączonym kawą), a ten z kolei ponownie masą śmietanowo-serową. Powinniśmy zrobić 2-3 takie warstwy na jedną porcję (kończąc masą z mascarpone). Gotowe desery posypujemy kakao wymieszanym z przyprawą do piernika. Aby uzyskać jeszcze bardziej świąteczny akcent możemy wyciąć z kawałka kartonu np. gwiazdkę, położyć ją na wierzchu każdej porcji i dopiero posypać mieszanką kakao
MyCookBook.pljest bardzo podobny. Różnica polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi(...)olbrzymie wrażenie na gościach. Jest nieprzesłodzona, czyli smakuje każdemu, jest lekka jak piórko. Mój mąż mówi że to deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy
moj przepis nakaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis na Sernik na zimno z kaszą jaglaną. Deser jest pyszny, lekko słodki, kremowy, nie czuć w nim kaszy jaglanej. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. jagód, borówek, porzeczek lub ananasów czy brzoskwiń z puszki. listonic_type='fooddrink';listonic(...)zblednować bardzo dokładnie. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Dekoracja: 10 truskawek pokrojonych na plastry 2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku Na schłodzony deser poukładać truskawki i zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki. Kaszę należy przed ugotowaniem dobrze wypłukać (aż woda będzie czysta) i przelać wrzątkiem wypłukując z niej saponiny, będzie mniej gorzka. Warto
moj przepis na