zawsze zmiana musi oznaczać odejście od tradycji. Dziś chciałam zaprezentować aż trzy świąteczne przepisy. Na śniadanie - jajka schowane w terrinie, na obiad - faszerowane piersi z kurczaka, a na deser - ciekawy mazurek z mnóstwem bakalii. Zapraszam! Święta to czas, kiedy cała rodzina spotyka się przy stole i wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza to dla jednej osoby cały dzień
Ratunku obiadWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki, między robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę
zdrowa vege kuchniapoście: Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia , rozpoczęła się w Małej Cukierence „Zdrowa Środa”. Tak więc w każdą środę będę umieszczać przepis na zdrowsze słodkości, desery. Dzisiaj zapraszam na smaczne, szybkie i bardzo proste w przygotowaniu kuleczki z daktyli z sezamem. Pożywne, słodkie, choć bez dodatku cukru i wegańskie. Zdrowa przekąska zamiast typowych słodkości. Wszystkie składniki
Mała Cukierenkatemperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim syropie , które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Wiśnie DAGOMA to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Doskonale sprawdzają się zimą, kiedy nie możemy w sklepach dostać świeżych owoców. Produkt bardzo mnie zachwycił i jeszcze niejednokrotnie użyję go w kuchni. Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA , niezbędnych
Tradycyjna kuchnia Kasiprawdziwych włoskich restauracjach i pizzeriach, ukrytych w wąskich uliczkach lub na zabytkowych rynkach, pełne tradycji. W menu królowały domowej roboty makarony, pizze, owoce morza, ryby i oczywiście włoskie desery, od których nie można się powstrzymać. Włochy oczarowały mnie bogactwem smaków, naturalnością i prostotą. Nieprzesadzone przepisy, dania, w których postawiono przede wszystkim na wyśmienite produkty i świeżość. Lekka kuchnia, pełna magii
Kuchnia Pani Wiosnyserów podpuszczkowych. Głównymi jej składnikami są białka serwatkowe - albuminy i globuliny, które tworzą skrzep ricotty. Ma szerokie zastosowanie w kuchni: nadaje się do przekąsek, dań głównych i deserów. Przepis, na podstawie informacji ze strony cheesemaking.com Do zrobienia ricotty używamy serwatki uzyskanej bezpośrednio po oddzieleniu ziarna serowego. Im świeższa, tym lepsza. Podgrzewamy powoli
Przepisy na domowy ser i chlebSpód tego ciasta stanowi ciasto biszkoptowe z dodatkiem kakao, środkowa warstwa to krem budyniowy z kawą. Wierzch pokryty jest kremem z bitej śmietany posypanej startą gorzką
Przepisy Kulinarnegodziny tarta jest krucha, chrupiąca a masa jabłkowa z budyniem czekoladowym jest aromatyczna i smakuje wyśmienicie w takim połączeniu smaków............SMACZNEGO!!! taka "tarta od serca" będzie wspaniałym deserem podanym w gronie przyjaciół przy kawce i herbatce, będzie na pewno smakowała i łasuchom i smakoszom......tarta jest łatwa w przygotowaniu i w nagłym, kryzysowym przypadku gdy mają przyjść goście
W Mojej Kuchni Lubiębardzo, ale 1-2 łyżki dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziły! ;) A do czego można użyć takie masełko z orzeszków? Ja polecam do owsianki, na kromkę chleba, do deserów, naleśników czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika. I tutaj taka moja rada... przed zabraniem się za przygotowanie domowego masła orzechowego upewnijcie się, że macie do tego odpowiednio mocny sprzęt
Nastoletnie Wypiekanieprzygotowania naszej tradycyjnej babki jest takie nietypowe. Sama sproszkowana zielona herbata przez swoje właściwości pro zdrowotne zyskała ostatnio bardzo dużą popularność, dlatego zaczęła pojawiać się w wielu przepisach na desery i inne potrawy. Zielona herbata ma bardzo charakterystyczny ziemisty smak, który nie wszystkim smakuje, dlatego jeśli przy świątecznym stole będziecie gościć samych zwolenników tradycyjnej kuchni, wypróbujcie wcześniej ten przepis
Bon appetit mon amieNajlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego w przepisie podaję sposób na przygotowanie własnego białego sera. Kiedyś nigdy nie gościła na naszym świątecznym stole, dziś nie może jej zabraknąć. Ten deser jest pełen symboli - mleko i jajka oznaczają odradzające się życie, a cukier i bakalie - dobrobyt. Znajdźcie chwilę na przygotowanie Paschy w święta, a na pewno nie pożałujecie. Składniki
Słodkie Przyjemnościostatnią sobotę byłam na VII Sweet Targach w Katowicach. Było wspaniale, pełno pyszności, deserów, lodów i ciasta. Można było również napić się bardzo dobrej kawy, porozmawiać z mistrzami cukiernictwa i podpytać sympatycznych dostawców o różne słodkie ciekawostki. Odbywały się także konkursy: „Mistrzostwa Śląska Cukierników” i eliminacje do mistrzostw Polski Barista 2016. Na niektórych stanowiskach odbywały się pokazy z masą cukrową
Mała CukierenkaJuż niedługo wiosna, a więc warto zadbać o swój organizm. Polecam Wam dziś pyszny, a do tego zdrowy tropikalny krem jaglany. Taki deser możecie zjeść bez wyrzutów sumienia. Idealnie sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub kolacja. Spróbujcie. Składniki: 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki mleka + 2-3 łyżki mała szczypta soli 2 łyżeczki oleju kokosowego 250 g mieszanki owocowej
Słodkie okruszkiDo tego jabłecznika na kruchym cieście użyłam startych jabłek. Na jabłka nałożona jest piana z białek zabarwiona kisielem na różowy kolor, która częściowo pokryta jest ciastem
Przepisy Kulinarnewitamin A, C i E oraz kwasu foliowego. Z awokado zrobimy nie tylko guacamole. Jeśli zmiksujemy z dodatkami, np. jajkiem, ciecierzycą, pietruszką, otrzymamy pyszną pastę do kanapek lub deser, jeśli jako dodatek wybierzemy np. owoce świeże lub suszone, twarożek, kakao, miód. Odmianę Hass możemy zapiec na wiele sposobów. Wystarczy przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, a wgłębienie po niej delikatnie
Kucharzyca