pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. *Wodę pomarańczową znajdziesz z łatwością w Internecie lub sklepach z żywnością orientalną. Stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. W ostateczności możesz przygotować surówkę bez wody pomarańczowej, chociaż dodaje ona delikatnego, ujmującego aromatu. Przeczytałam gdzieś, że jedną łyżeczkę wody z kwiatów pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapotrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo itp.). Można ją dodać również do pasztetów, bigosu czy flaków. Imbir – można go wykorzystywać w suszonej startej formie
WojnaNaSmaki.plTaki deser jadłam kiedyś w Egerze (nadziewany knedel z sosem waniliowym i makiem). Najlepiej podawać na ciepło. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie budyniu waniliowego + odpowiednia ilość mleka i cukru 1 łyżka masła 4 kule drożdżowe 8 łyżek konfitury śliwkowej (lub więcej) 4 łyżki maku Ugotuj budyń wg wskazówek na opakowaniu. Dodaj masło, wymieszaj i odstaw. Ugotuj kule na parze (3 minuty
Qlinarnie i QlinarnieCzekoladowe motyle do ozdobienia tortu lub ciasta możemy przygotować sami. W ten sposób możemy zrobić dowolne dekoracje z czekolady. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarneoknami zimno i deszczowo. Chcąc zrekompensować Wam wahania pogodowe i osłodzić niedziele przedpołudnie zapraszam na pyszny tort. To doskonały deser do kawy. Tort ten z powodzeniem możemy przygotować na każdą okolicznościową imprezę. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Biszkopt ciemny: 4 jajka
Tradycyjna kuchnia Kasicałej Metropolii [źródło: www.gdansk.pl ] Ja zwykle korzystam z tej gastronomicznej części :) Tak jest i w tym roku. Gdy czytacie ten wpis, ja właśnie delektuję się wykwintnym obiadem, fantastycznym deserem i energetyzująca kawą w kilku nieprzeciętnych miejscach w Gdańsku . Zdam relację z tych wrażeń kulinarnych, a jakże! W międzyczasie jednak zapraszam na fotorelację z moich zeszłorocznych wojaży kulinarnych
Grunt to przepis!Już dawno nie było przepisu na coś typowo białkowego więc proszę bardzo :) Składniki (7 sztuk/ jedno ciastko około 40 kcal/ 7g białka/ 1,3g wegli/ 0
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćroku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką lub po prostu brzoskwinie w syropie, które idealnie nadają się do deserów, czy wypieków. I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne, maślane ciasto z wykorzystaniem zawekowanych latem brzoskwiń. Ciasto jest puszyste, pachnące i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na maślane ciasto z brzoskwiniami
Rozpustne gotowanieKażdy stały czytelnik mojego bloga wie, że poza deserami uwielbiam smażyć najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na przepis na orkiszowe placuszki z jabłkiem. Pysze, puszyste placuszki w sam raz na śniadanie. Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 1 pełna szklanka + 2 łyżki mąki orkiszowej 1 małe jabłko mała szczypta soli 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mleka 11/3 łyżeczki proszku
Słodkie okruszkiProsty przepis na galaretkę brzoskwiniową z pianką. Wygląda jak piwo i można wykorzystać ją do zrobienia komuś żartu. Czytaj więcej »
Przepisy Kulinarnefrużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania. SKŁADNIKI Na babeczki 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 90 ml wody
Passions hobbies lifepomocą spryskiwacza lub blaszki z wodą. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/najprostszy-chleb-pszenny-drozdzach/ BosowKuchni Artykuł Najprostszy chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupomocą jednego banana oraz odrobiny oleju kokosowego. Aż sama się dziwię, że w ogóle się upiekły... a wyszły naprawdę smaczne i kruchutkie! Mimo wszystko same spody były niewystarczające na deser, tak więc musiałam pomyśleć o jakimś wyszukanym nadzieniu. Tym razem postanowiłam, że zrezygnuję z twarożku i innych nabiałowych produktów. Wiecie, przejście na wege i te inne sprawy... albo
Kuchnia Elliepieczenia. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach do zrumienienia 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciastka-owsiane/ BosowKuchni Artykuł Ciastka owsiane pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujeść tylko domowe. Taka drożdżówka upieczona w domu jest nie tylko zdrowsza, smaczniejsza ale także pełna nadzienia a nie tylko nim pomazana. Z powodzeniem nada się nie tylko jako deser ale także na śniadanie czy przekąskę w podróży. Z tego przepisu wyszło mi 10 bardzo dużych drożdżówek ale możecie też zrobić mniejsze. Składniki na ciasto: 600 g mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia