Chałwa grecka dla początkujących. Sprawdź, jak prawidłowo ją serwować i przechowywać! 144chałwę! Pamiętaj, że jest ona bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu, jednocześnie jednak jest bogata w składniki odżywcze i naprawdę zdrowa. W Polsce chałwę grecką podaje się w charakterze deseru. Grecy traktują ten przysmak nieco inaczej. Sprawdź greckie propozycje i wykorzystają chałwę w kuchni tak, jak lubisz najbardziej: – grecka chałwa z cytryną to niezawodny pomysł na przekąskę doskonale pasującą
jakszef.pl
Sękacz z Borsuk – Wiesi i Marka 115“Baumkuchen” to nazwa używana w starych polskich książkach kucharskich na określenie sękacza, co wskazuje na jego niemieckie pochodzenie. Pani Hanna Szymaderska w swojej książce
Tajemnice Smaku
Ciasto z owocami na oleju z PRODIŻA 160PRODIŻ – wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu. Podziękowania
Tajemnice Smaku
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 128Czekoladowe ciasteczka z cynamonem Dodatek cynamonu sprawia, że przepis na ciastka czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki
Tajemnice Smaku
Jabłkowe chipsy 117Chipsy z jabłek Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców. Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które
Tajemnice Smaku
Sernik krówka na pierniczkach 152KAJMAKOWY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE W okresie świątecznym prawie w każdym domu unosi się korzenny zapach pierników. Pierniki można piec dużo wcześniej, ich aromat to pierwszy
Tajemnice Smaku
Waniliowe ciasteczka budyniowe 107Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie …znikają. Składniki 250g
Tajemnice Smaku
Chałka cynamonowa z pomarańczami i kruszonką 133DROŻDŻOWA CHAŁKA CYNAMONOWO – POMARAŃCZOWA Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym splocie Przełamałyśmy trochę klasyczny przepis i upiekłyśmy chałkę o “świątecznym” aromacie
Tajemnice Smaku
Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami 113ORKISZOWE PIERNICZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I MORELAMI Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, specjalnej i niepowtarzalnej mąki . Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować
Tajemnice Smaku
Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem 124Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty – suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle – “peruwiańskiego drzewa pieprzowego” . Lekko pikantny i
Tajemnice Smaku
Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką 141Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest
Tajemnice Smaku
Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami 115Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami Dżem figowo-pomarańczowy przywiozłyśmy z Chorwacji. Cieszył się takim powodzeniem, że zostały po nim tylko
Tajemnice Smaku
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej 133Jak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe
Tajemnice Smaku