desery - 58579 przepisów (strona:1337/3906)

Chałwa grecka dla początkujących. Sprawdź, jak prawidłowo ją serwować i przechowywać! 144

chałwę! Pamiętaj, że jest ona bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu, jednocześnie jednak jest bogata w składniki odżywcze i naprawdę zdrowa. W Polsce chałwę grecką podaje się w charakterze deseru. Grecy traktują ten przysmak nieco inaczej. Sprawdź greckie propozycje i wykorzystają chałwę w kuchni tak, jak lubisz najbardziej: – grecka chałwa z cytryną to niezawodny pomysł na przekąskę doskonale pasującą

jakszef.pl
Sękacz z Borsuk – Wiesi i Marka 115

“Baumkuchen” to nazwa używana w starych polskich książkach kucharskich na określenie sękacza, co wskazuje na jego niemieckie pochodzenie. Pani Hanna Szymaderska w swojej książce

Tajemnice Smaku
Ciasto z owocami na oleju z PRODIŻA 160

PRODIŻ – wydawałoby się, że to już relikt przeszłości. Okazuje się, że można jeszcze znaleźć kilkudziesięcioletnie egzemplarze w niejednej kuchni, w dodatku w regularnym użytkowaniu. Podziękowania

Tajemnice Smaku
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 128

Czekoladowe ciasteczka z cynamonem Dodatek cynamonu sprawia, że przepis na ciastka czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki

Tajemnice Smaku
Jabłkowe chipsy 117

Chipsy z jabłek Smaczna i zdrowa przekąska! Do suszenia naszych chipsów wykorzystałyśmy suszarkę elektryczną do grzybów, warzyw, owoców. Najlepsze jabłka, to te z przydomowych jabłonek, które

Tajemnice Smaku
Sernik krówka na pierniczkach 152

KAJMAKOWY SERNIK NA PIERNIKOWYM SPODZIE W okresie świątecznym prawie w każdym domu unosi się korzenny zapach pierników. Pierniki można piec dużo wcześniej, ich aromat to pierwszy

Tajemnice Smaku
Waniliowe ciasteczka budyniowe 107

Ciasteczka są bardzo pyszne, kruche i mocno waniliowe. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. A co najważniejsze ciasteczka błyskawicznie …znikają.   Składniki 250g

Tajemnice Smaku
Chałka cynamonowa z pomarańczami i kruszonką 133

DROŻDŻOWA CHAŁKA CYNAMONOWO – POMARAŃCZOWA Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym splocie Przełamałyśmy trochę klasyczny przepis i upiekłyśmy chałkę o “świątecznym” aromacie

Tajemnice Smaku
Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami 113

ORKISZOWE PIERNICZKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I MORELAMI Zamiast zwykłej mąki do pierniczków możemy użyć własnej, specjalnej i niepowtarzalnej mąki . Wystarczy zwykłą mąkę zastąpić orkiszową i zmiksować

Tajemnice Smaku
Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem 124

Czekoladowe ciastka serduszka z czerwonym pieprzem Pieprz czerwony (różowy) ziarnisty – suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle – “peruwiańskiego drzewa pieprzowego” . Lekko pikantny i

Tajemnice Smaku
Słoik z kaszą jaglaną, borówkami, jogurtem i śliwką 141

  Kasza jaglana przez lata zapomniana, dziś przeżywa wielki renesans. Bardzo dobrze, bo posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych: wzmacnia, poprawia krążenie, oczyszcza jelita, likwiduje stany zapalne, jest

Tajemnice Smaku
Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami 115

Walentynki – pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami Dżem figowo-pomarańczowy przywiozłyśmy z Chorwacji. Cieszył się takim powodzeniem, że zostały po nim tylko

Tajemnice Smaku
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej 133

Jak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania