Moimi ulubionymi słodkimi wypiekami bezsprzecznie są cista z owocami, a wśród nich pierwsze miejsce zajmuje szarlotka, której poświęcę dzisiejszy wpis :D Składniki:Ciasto: 3 szklanki mąki
Taste Of My Daysyropie Eterno . Uwielbiam ten słoiczek i nic na to nie poradzę :) Czy jest trudny do wykonania? Wcale! Żółta warstwa to advocat, mój autorski pomysł sprzed miesiąca. Składniki na ten deser zwykle zawsze posiadacie we własnej kuchni, sprawdźcie koniecznie ;) Kawa jaką użyłam to kawa mielona Cafe Liegeois "MANO MANO" . Nie jest kwaśna, ma wysoką moc, gęstość i niesamowity aromat. Jest(...)rozpuściłam i wlałam do ciepłego mleka ze śmietanką. Rondelek wstawiłam do miski z lodowatą wodą i tak studziłam, co jakiś czas mieszając. Kiedy moja oszukana Panna Cotta była już zimna porozlewałam ją do foremek na warstwę advocatową. Foremki wypełniłam już po same brzegi. Po około dwóch godzinach każdą foremkę zanurzyłam we wrzącej wodzie, odwróciłam do góry dnem i delikatnie wyjęłam
Blondynka GotujeWróciłam! Po naprawdę ciężkich dwóch tygodniach, które spędziłam z nosem w notatkach, w międzyczasie zaś udoskonalałam przepisy na egzamin (którymi podzielę się z Wami wkrótce, bo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeAustrii. Jego historia jest dość ciekawa, bowiem w XIX wieku na dworze księcia Metternicha, pod nieobecność szefa kuchni młody czeladnik (zaledwie 16-o letni) podjął się zadania stworzenia nowego deseru dla bardzo wymagającego księcia i jego gości. Tort, który przygotował Franz Sacher tak się spodobał, że stał się głównym przysmakiem Metternicha. Syn Franza - Eduard Sacher - wybudował hotel "Sacher", w którym(...)czasie dodajemy drobno pokrojone masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Miskę z polewą wstawiamy do zimnej wody albo ( jeśli nie ma ostrych mrozów, jednak jest zimno) wystawiamy za okno lub na balkon i co jakiś czas mieszamy. Musimy uważać żeby nie zamarzła. DODATKOWO: 400 g dżemu morelowego (ja użyłam teraz brzoskwiniowego i też jest pycha :) Można jakieś czekoladowe ozdoby z białej
JedzeniomaniaTen placek jest efektem przypadku Powstał ponieważ w lodówce znalazłam resztkę śmietanki kremówki i truskawki. Zastanawiałam się co przygotować i tak oto powstało to ciasto. Jest
PatiGotujeDzisiejszy dzięń był dla mnie wyjątkowo ciężki, zupełnie jak nie niedziela:) A wszystko za sprawą mojego małego diabełka, który zawsze potrafi dostarczyć nam "rozrywek". Dziś ni
Magiczna kuchnia Dariimówi sama za siebie. Odpadło też mycie stalowej misy, gdyż po wyjęciu ciasta wystarczyło wlać do niej wodę i z funkcją turbo włączyć samoczyszczenie (można myć na ciepło i zimno), w ciągu minuty resztki z ciasta odkleiły się od ścianek misy i noża, wystarczyło wszystko wylać do zlewu i osuszyć misę ręcznikiem papierowym. Bardzo dobrze miksuje ucierane ciasta, kruche ciasto(...)Kohersen wprowadzi Cię w świat zdrowych, smacznych i wykwintnych potraw, które bez wysiłku przygotujesz w domowej kuchni oszczędzając czas i pieniądze. Od przystawek przez dodatki po dania główne i desery Kohersen Mycook zajmie się wszystkim. Przygotuje smaczne zupy, dania główne, sosy, sałatki, potrawy dla niemowląt, pieczywo, ciasta, napoje a nawet drinki alkoholowe. Hiszpańska produkcja 50 letnie doświadczenie hiszpańskiego producenta – firmy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie? Tak, ale pieczona wersja, czyli włoska fritata doskonale smakuje na zimno. Wystarczy upiec fritatę w piekarniku, by otrzymać nietuzinkową przystawkę. Jako dodatki użyłam papryki, szynki i fety, ale oczywiście możemy wykorzystać dowolne warzywa. Blachę (23×23) wykładamy papierem i smarujemy/spyskujemy(...)wbrew pozorom nie każdy lubi chipsy. Trufelki z amarantusa: 4 łyżki tahini, 2 łyżki miodu lub syropu z agawy, 10 łyżek ekspandowanego (preparowanego) amarantusa. Prawie wszystko gotowe, a deseru brak? Te kulki robią się niemal same, musimy tylko je “ukulgać” Wystarczy połączyć trzy składniki. Amarnatusowe trufelki smakują jak połączenie chałwy i sezamków. To zdrowa, słodka i pyszna przekąska
Poezja smakumiałam szpinaku! O rany, co tu robić. Ratowałam się zatem kupionymi wczoraj grzybami, które miały posłużyć do sosu Ale co tam. Tarta dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Możecie pałaszować ją z sosami lub samą. Ja lubię podpiec tartę tak, aby mozzarella na górze lekko się zrumieniła, bo doskonale wtedy chrupie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http(...)plastry mozzarellę Galbani. Piec jeszcze ok 30 min. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/tarta-z-kurkami-pomidorami-i-mozzarella/ MieszamWGarnku Artykuł Tarta z kurkami, pomidorami i mozzarellą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuGrudniowy wieczór, zimno, ciemno, porywisty wiatr porusza bezlistnymi gałęziami, sceneria jak z horroru, a jesteśmy na Warszawskim Mokotowie. Nagle z za rogu ulicy wyłania się pięknie oświetlona biała willa. Jesteśmy na ulicy Narbutta 10 . Tu w powstałej w 1933 roku willi, projektu architekta Feliksa Siedlanowskiego, powstała restauracja Kanapa Salon - Restauracja. Willę zaprojektował i wybudował dla swojej żony(...)Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne, ale po poprzednich daniach oczekiwałbym od niego czegoś więcej. Na deser pieczone mleko, niestety nie moje smaki, ale nalewka orzechowo- jabłkowa super. Podsumowując. Przepiękne miejsce praktycznie w centrum miasta, a można poczuć się jak przedwojennej Warszawie lub Kijowie. Dania pięknie skomponowane
królestwo garówmojprzepisna.pl | Truskawkowy tort falbankowy Tort niespodzianka przygotowany dla mojej koleżanki, a właściwie dla jej męża z okazji urodzin. Torcik lekki, owocowy, na jasnym biszkopcie, z frużeliną
moj przepis naStrucle z jabłkami to pyszne kruche ciastka wielkości dłoni, wypełnione jabłkami, smażone na oleju. Z nazwy podobne do strudla z jabłkami, ale to
Rozpustne gotowaniedużo gadać – uwielbiam je nie od wczoraj za świeżość, wyrazistość i wyjątkowo przyjemne bąbelki. Nawet pisząc ten tekst uśmiecham się na samo wspomnienie łaskotek na podniebieniu. II zimna przystawka: Tatar z jagnięciny/pikle/mus z czosnku/kawior z pstrąga z Zawoi/pianka z mleka – jagnięcina, a jakże od Gugulskiego, to rarytasik sam w sobie. W połączeniu z tajemniczym składnikiem (nie wiem, czy mogę(...)idealnie zgrał się z tym, co było w kieliszkach, a mianowicie Taittinger Brut Reserve. To bardzo elegancki szampan. Dobrze wyważony, nie za lekki, właśnie w sam raz pod dziczyznę. Deser: Biszkopt czekoladowy/mleczny chips/nugat orzechowy – bardzo smaczny deser, nie za słodki. Bardzo smakowało mi połączenie prażonych pistacji (które zresztą były czymś w rodzaju spoiwa wszystkich dań – taki malutki drobiazg, a jednak
Kate's KitchenZe względu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo
Fitsweet.meZe względu na mak trochę już Świątecznie, ale patrząc na scenerię nadal jeszcze jesiennie. Chcecie wiedzieć kto jest sprawcą tego zamieszania? Otóż pyszna tarta z makowo
Fitsweet.me