desery bez pieczenia - 9553 przepisów (strona:515/637)

Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 146

Odkąd mieszkam w Danii, miewam od czasu do czasu napady tęsknoty za Polską. Za Mamą i Tatą, za językiem, który rozumiem mimochodem, zupełnie się nad nim

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 147

zajmują mało miejsca. Jednak do pieczenia na co dzień, wybieram raczej tradycyjne blachy. Uwielbiam patrzeć na takie masywne formy do pieczenia, jakie zdobią nieraz regionalne gospody. Taka forma, solidna, mogła być używana przez wiele pokoleń, więc od razu zastanawiam się ile taka blacha ma lat, kto w niej piekł i z jakiej okazji Ponieważ używam foremki silikonowej(...)u0119 masy bia\u0142ej, potem mas\u0119 kakaow\u0105 i potem mas\u0119 bia\u0142\u0105.\r","Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach."]} Drukuj Włoska babka cytrynowa dwukolorowa Składniki 4 jajka 4 szkl. mąki 2 szkl. cukru 1 op. proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu 1 szklanka oleju skórka otarta z cytryny (dodałam dodatkowo 2 łyżki soku) szczypta

Mieszam w Garnku
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 167

Są rzeczy niezmienne. Trwałe. Pewne.  Constans. Jak poranna kawa. Jak wstręt do marcepanu. Jak przerażenie na myśl o jeździe kolejką wysokogórską.  Jak marzenie, by

KUCHARNIA
Sernik na zimno z prażonymi jabłkami | recenzja Lekue Dark Crystal Duo forma prostokątna- keksówka 246

Od ładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych

CookYourself
Moja Historia 181

mamy od tego aby czarować w kuchni. Była niesamowita. rzadko używała przepisów, potrafiła otworzyć lodówkę i się zaczynało. Dania, szybkie i wykwintne, desery , torty, ciasta, nie stanowiły dla niej problemu. Stało się dla mnie oczywiste, że ciasta piecze się w domu, jada się w domu, wtedy wiadomo co jemy. Bardzo brakuje mi jej. O tyle rzeczy chciałabym ją zapytać. Chciałabym(...)źle z jednego powodu. Od pół roku milczę patrząc na to co robi jedna z moich czytelniczek. Mój blog jest to moje dziecko, które stworzyłam sama, od samego początku, bez niczyjej pomocy. Dziś postanowiłam się odezwać, bo chcę bronić swoje dziecko! Jest wśród Nas jedna Pani, którą pamiętam jako bardzo aktywnie udzielającą się czytelniczkę. Miłe komentarze i w ogóle

Blondynka Gotuje
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 189

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 267

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Francja: Suflet waniliowy z mango 131

p { margin-bottom: 0.21cm; }strong { font-weight: bold; } Powoli zamykam swój czerwcowy cykl francuski, muszę przyznać, że zaczynając nie sądziłam, że będzie to tak fajna

Przepysznik - BLW i nie tylko
SERNIK W-Z LUB MILKY WAY NA ZIMNO (z mocno czekoladowym biszkoptem bezglutenowym) 229

Ni to sernik, ni to w-zka, ni to milky way... Pewne jest to, że efekt końcowy jest... pyszny i bezglutenowy (aczkolwiek nie-bezglutenowcy mogą zrobić

Wypisz Wymaluj
Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami 151

Ten przepis na czekoladowe trufle jest niemal tak stary jak świat. W liceum dostałam książkę „Demon jednego danka”, z serii Filipinki. Bo kiedyś, kiedy

Mieszam w Garnku
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 173

Wiatr. Ballada liści.  Szeptana od drzewa do drzewa. W każdym liściu zapisane jedno słowo, wspomnienie, uśmiech.  Wiatr.  Długa ballada.  Pisana od wiosny

KUCHARNIA
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 125

Kochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co

Codzienna kuchnia niecodzienna
Panforte - włoski piernik 569

Dzień dobry, Ostatnio opowiadałam Wam o Bożym Narodzeniu we Włoszech, a dziś chciałam przedstawić Wam przepis na tradycyjny piernik pochodzący ze Sieny. Jest to jedno z

Chilli Czosnek i Oliwa
Rogale świętomarcińskie 350

prośbie proboszcza, aby każdy dał coś biednym od siebie, stworzył rogale-podkowy nawiązujące do legendy. Bogaci je kupowali, a ubogim je rozdawano. Tak więc z zamysłu rogale świętomarcińskie to deser, którym należy się dzielić. Z rodziną, sąsiadami, znajomymi – miejmy to na względzie wypiekając je. A lepiej kupić czy zrobić? Wybór jest trudny. Zarówno te kupne jak i domowe będą(...)Wałkujemy w jedną stronę ponownie na prostokąt (ciasto można obrócić o 90°C, aby było łatwiej) i ponownie składamy w identyczny sposób na trzy części – ale tym razem bez masła. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30-40 minut (masło zastygnie i wytworzą się warstwy ciasta). Po tym czasie ponownie wałkujemy ciasto i składamy. Niech ciasto znów odpocznie

Poezja smaku
Tarta z cukinią i nadzieniem serowym 118

potem w zależności od potrzeb wyciągam. I robię wersję wytrawną, bez dodatku cukru, jako podstawę właśnie głównie wytrawnych tart i wersję słodką, typowo z przeznaczeniem do ciasta. Jako nadzienia użyłam serka z Wielunia. Bo jest po prostu najlepszy. Jeśli używacie jakiegoś innego wiaderkowego, koniecznie go odsączcie. Pomidory podczas pieczenia puszczą nam sok i jeśli puści go również(...)foremkę. ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. Pieczemy ok 15-20 min. Cebulkę szklimy. Dodajemy do sera wraz z przyprawami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy. Próbujemy czy masa jest wyrazista. Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Na wierzchu układamy cienko pocięte plastry pomidorów i cukinii. Górę posypujemy parmezanem, solą, pieprzem i oregano. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania