Dziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z
Cooking MonsterDziś przepis, który jest bułgarskim wspomnieniem wakacji! Zróbcie go, a poczujecie odrobinę Bułgarii w swoim domu. :) Bułgarskie jedzenie bardzo mi smakowało, było dobrze doprawione, grillowane, z
Cooking Monster" Szkoda drzewa, które nie wyszumiało całej melodii" K. Przerwa- Tetmajer Jeśli znamy się już dłużej, pamiętacie Królową z mojej łąki (pisałam o niej tu
KUCHARNIAKruche ciasto to temat, który może wydawać się prosty, jednak istnieje wiele, często bardzo odmiennych szkół jak powinno się je przygotowywać. We wstępie omówię krótko kilka
Kulinarna PokusaMężczyzna powinien być dumny z dużej dupy swojej żony! To oznaka, że im się powodzi. Zresztą ja zawsze twierdziłam, że jestem gruba, bo mnie stać. A
ladykitchenTo ściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną
gutfutSzczęśliwi czasu nie liczą, ale czy liczą kalorie? Pewnie nie, skoro są radośni, to nie muszą sobie niczego odmawiać. Reakcji "nie, dziękuję" na widok czekolady zrozumieć
Wypisz WymalujNiejednokrotnie oglądając przeróżne programy na kanałach kulinarnych w przepisach pojawiała się tajemnicza polenta. Zawsze zastanawiałam się co to jest? i czy u nas można to gdzieś
vaniliowoczekoladowaBył nawet wywiad ze mną. Przeczytajcie jakie pytania zadała mi redakcja Edipresse. Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej! Kamila na swoim blogu(...)kolacja inspirowana tematyką obejrzanego filmu. W tym roku mogłam być tylko na jednym pokazie. Japoński film “Kwiat wiśni” został zinterpretowany przez Macieja Rosińskiego, który jest znany ze swoich wyjątkowych deserów. Książka kulinarna, którą według Ciebie powinien przeczytać każdy miłośnik gotowania? Uwielbiam książki o gotowaniu, więc trudno mi wskazać tylko jedną. Gdybym miała wybrać prezent dla kogoś, kto zaczyna
Ugotowane pozamiataneDomowa chałka to chyba najlepszy wypiek, uwielbiam smak i zapach maślanego, puszystego ciasta z dużą ilością kruszonki. Przepisem na chałkę i sekretem, jak sprawić aby była
SMYKWKUCHNIUlubione jagodzianki moich dzieci. Przepyszne ciasto, bardzo maślane, wilgotne (a, o to przecież chodzi), długo zachowujące świeżość. Bardzo lubię drożdżówki, które na drugi dzień
Smaczne ZdroweKisiel i budyń to jedne z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. O ile budyniu nie lubiłam no chyba, że czekoladowy, to kisiel kochałam
Mieszam w GarnkuSwego czasu otrzymaliście ode mnie wpis dotyczący życia na U-Boocie, a także jakie desery tam jadano. Zainteresowanych odsyłam tutaj. Tym razem otrzymacie wpis o tym co jedzono tam na obiad. W przeciwieństwie do poprzedniego wpisu, który był oparty tylko na źródłach historycznych, ten oprę na beletrystyce, ale nie byle jakiej. Wiecie co różni Emile Zola, Elizę Orzeszkową(...)obciążone dużym stresem, co również przedkłada się na poziom żartów w ekipie :) W każdym razie z wielu fragmentów, bo kwestie jedzenia poruszane są nawet przy porównywaniu koloru nieba do pieczonego kurczaka, wyłuskałem jeden, który mnie zainspirował (oczywiście poza ceną jabłek, która w końcu jest niższa niż bananów) do tego wpisu. — Co to jest? — pytam i słyszę głos Starego za sobą
Kryzysowa Książka KucharskaZacznę od tytułowego ciasta, czyli przepisu na pyszne (według mnie) ciacho, które łączy moje ulubione smaki w jedną całość! Kakaowy biszkopt, masa wiśniowa, kawowa (uwielbiam te
Kolorowy Przepisownik" Kiedy nie pracuję, wolę posiedzieć z dzieciakami, wyjść na spacer, obejrzeć stare filmy albo nawet pomilczeć. Nie ma w tym żadnej ideologii. Jestem przywiązany do szczegółów
KUCHARNIAPowrót do kraju wiąże się z kontynuacją kategorii, którą zaczęłam prowadzić pół roku temu, czyli gdzie smacznie zjeść w okolicach Jeleniej Góry, a także w Sudetach
Relaxtime