Pamiętacie jak tydzień temu pisałam Wam, że w domu ze słodkości, to tylko batat jest? To właśnie on zainspirował mnie do kolejnego wypieku i choć
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu dostałam od Mamy kaczkę, taką wiecie w całości (no może bez wnętrzności!), ale że nie miałam na nią pomysłu, to powędrowała do
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj pyszna kiszka mojej babci, przepis prosty ale nie chcę go przekształcać, nic dodawać. Ta kiszka jest idealna do tego kojarzy mi się z dzieciństwem, jak
Niezły MłynekCoś lekkiego i bez spulchniaczy :) Idealne, proste w przygotowaniu bułeczki o chrupiącej skórce. Podawane na ciepło z roztapiającym się masłem i szklanką mleka są
Niezły MłynekSłodycze to coś, co lubię! W szczególności, kiedy mówimy o słodyczach domowych (np. taki chlebek bananowy), które zrobimy sami w sezonie owocowym. Co prawda sezon borówkowy
W kuchni Karmel-itkiLato to czas, w którym chce się więcej robić. Lato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu
dobra gospodyni dom wesołym czyniPyszne ciasteczka. dobre jako przekąska w ciągu dnia lub na drugie śniadanie do kawki :) Składniki (niestety nie policzyłam ile sztuk wyszło, ale całość ma około 800kcal
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy – rocznica ślubu. A że ślub i wesele były fantastyczne – jest co wspominać. Dlatego na blogu też będzie
Poezja smaku(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Miałam ochotę na coś słodkiego, najlepiej na sernik… jednak energii na pichcenie w kuchni już brak ;) i w ten oto sposób powstał
Kulinarne PrzebojeMoja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku
W kuchni Karmel-itkiZdrowa, dietetyczna Pavlova? Da się? DA SIĘ! Bez cukru, bez glutenu, bez laktozy. JEDYNIE 20 KCAL. Słodka, pyszna i niezwykle prosta, a
Czarnawisienkamiłośników bezowych deserów. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale i pysznie smakuje. Maliny świetnie przełamują słodycz bezy, a sam krem jest lekki i zawiera minimalną ilość cukru (tylko tyle, aby przełamać wytrawny smak śmietanki). Blaty bezowe możecie przygotować 3 dni wcześniej i do czasu użycia przechowywać na kuchennym blacie bez przykrycia. Przełożony kremem torcik(...)malin (można dać więcej) 1 pełna łyżka żelatyny 1 pełna łyżka cukru pudru WYKONANIE BLATY BEZOWE: Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze, po przekątnej odrysowujemy dwa okręgi o średnicy około 20-22 cm. (można odrysować kształt jajka). Białka ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną
cool and mintyZapraszam Was na tradycyjn ą szarlotkę, bez której nie wyobrażam sobie szaroburych, jesiennych dni. Krucha, maślana, pachnąca rumem, cynamonem i kardamonem, po prostu
La grande e la piccola cuocachrupiące, gęsty sos truskawkowy, smakuje niczym karmel truskawkowy i z każdym kęsem ma się ochotę na więcej! Zapiekane naleśniki z chęcią bym zjadła rano, na obiad czy jako deser do kawy. Uwielbiam takie proste i przepyszne dania! Dobrze wiecie, że jestem fanką przepisów takich, jak ja to nazywam kwadransowych, tzn. robisz je w 15 minut i tyle. Potem od razu(...)ciasto na naleśniki wersja bez laktozy - TUTAJ naleśniki crepes - idealnie cienkie francuskie - TUTAJ około 10 -12 sztuk naleśnikow - 500 g truskawek - 3-4 łyżki brązowego cukru - 200 g sera białego (możesz też użyć serka homogenizowanego) - syrop z agawy lub miód - tłuszcz do wysmarowania formy np. masło lub olej kokosowy Formę do pieczenia wysmaruj olejem kokosowym. Każdy naleśnik obsyp
SMYKWKUCHNIoczekiwaniu na świeże owoce proponuję upieczenie cytrynowej tarty. Obłędny smak gwarantuje cytrynowy krem, słodka beza i kruche ciasto. Idealny deser do kawy. Składniki: Kruchy spód – 180 g mąki – 2 łyżki cukru pudru – 100 g masła – 1 żółtko – 2 łyżki zimnej wody, szczypta soli Krem cytrynowy – 3/4 szklanki – 180 ml soku(...)wody – skórka starta z 2 cytryn – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 70 g cukru – 100 g masła – 1 jajko – 3 żółtka Beza – 4 białka – 200 g cukru – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruchy spód – Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło
To co kocham