Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy
Ugotowane pozamiataneAmerykańskie pancakes to puszyste, mięciutkie w środku naleśniki, smażone bez dodatku tłuszczu. Na smażenie ich w taki sposób pozwala masło, które jest dodawane do masy
Kuchcik gotujeCały tydzień walczę z wiśniami.Jak nie dżem to wiśnie w syropie,w spirytusie....Postanowiłam więc,że zrobię jeszcze ciasto.Hm,tylko jakie?Sernik?Tak,to
Niespełnione zdolności kulinarneCzas letni kiedy sezonowych owoców pod dostatkiem i każdy znajdzie w nich coś odpowiedniego dla siebie jest moim ulubionym czasem w kuchni aby przygotowywać słodkości. Można
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ sercem na dłoni...Znacie do powiedzenie z dzieciństwa? Ja bardzo dobrze je pamiętam, choć nie potrafię sobie przypomnieć, gdzie je usłyszałam po raz pierwszy. Chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOrzeszki to ciasteczka, które cieszyły się wielką popularnością w ubiegłym wieku, w epoce PRL – u. Pieczone w specjalnej patelni, nadziewane różnymi masami, ku radości i
mojewypiekiinietylkoOd czasu do czasu lubię upiec sobie ciasto. Może nie koniecznie tylko dla siebie, lubię dzielić się nim z innymi. Dziś tarta z orzechami i karmelem
365 dni dookoła kuchniCiasto,które chyba każdy zna i uwielbia.Sama wracam do niego często i piekę z owocami sezonowymi. Składniki na kruche ciasto: 2,5
Niespełnione zdolności kulinarneDziś zapraszam Was na zdrowe kokosowe kuleczki daktylowe . Wystarczą trzy składniki, chwila czasu i już możemy się cieszyć pysznym, zdrowym deserem pełnym witamin. Daktyle są wspaniałym
Słodkie okruszkibliżej Domu. Ale na to wszystko jeszcze będzie czas...Póki co opowiem, co ostatnimi czasy skutecznie odciągnęło mnie od kuchni. Nie publikowałam, bo tak naprawdę - nie miałam czego. Nie piekłam, niemal nie gotowałam, żywiliśmy się kanapkami i błyskawicznymi obiadami z zamrażarki (ukłony dla Mamy D., która zaopatruje nas w zapasy na ciężkie chwile). Moją uwagę skupiły na sobie (niekoniecznie(...)mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa (w której
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z
moj przepis nadynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 185 g cukru(...)kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, grzanie góra dół (bez termoobiegu). Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu
Smakowity Blog Kulinarnyciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżówka po upieczeniu jest aromatyczna, puszysta i delikatnie wilgotna w środku, a z wierzchu przypieczona i chrupiąca za sprawą kruszonki. Idealne ciasto na deser do kawy lub herbaty. Moja drożdżówka to miłe wspomnienie z dzieciństwa i beztroskich wakacji na wsi. Będąc już dorosłą, zawsze starałam się odtworzyć jej smak i ta właśnie drożdżówka(...)poświęcić mu nieco czasu i zapewnić ciepło podczas wyrastania, a ono po upieczeniu odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem. W pomieszczeniu, w którym będzie wyrastało ciasto, ma być ciepło i bez przeciągów, a składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Moja drożdżówka jest z dodatkiem nektarynek, ale do tego ciasta można dodać również brzoskwinie, morele, truskawki, śliwki, jabłka lub wiśnie. Ciasto jest
Kuchcik gotujeTorcik czekoladowo-kawowy to bez wątpienia wypiek na szczególne okazje. Jednym z najważniejszych dni w ciągu roku, które warto świętować i celebrować jest bez wątpienia Dzień Matki. Gdy sama zostałam mamą, jeszcze bardziej doceniam ten dzień i staram się, aby moja mama czuła się wtedy wyjątkowo. Staram się coś przygotować, czy to drobny prezent, czy wypiek od serca(...)tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru 10 łyżek oleju 10 łyżek zimnej wody łyżka kawy zbożowej Inka z magnezem 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 3 łyżki kakao
Mienta blog