Grudzień był dla mnie miesiącem warsztatów kulinarnych. Kiedy mam wreszcie trochę spokoju, chciałabym polecić najlepsze przepisy na najpyszniejsze dania. Ponieważ moim ulubionym deserem są gruszki w winie (przepis tutaj) , bardzo polubiłam gruszki nadziewane orzechami z warsztatów z przyprawami Galeo. Prowadził je Maciej Wawryniuk w CookUp na Mokotowie. Gruszki allo Galeo to pyszna wariacja na temat gruszek Piękna Helena. Składniki
Ugotowane pozamiataneSylwester zbliża się wielkimi krokami. Przez ostatnie wyjazdowe Święta trochę zaniedbałam naszego Młynka :( Na szczęście już wracam i postaram się to nadrobić. Pierwszą propozycją, nadrabiającą
Niezły MłynekPamiętacie moje zeszłoroczne zestawienie Sylwestrowe? Cieszyło się wśród Was sporym zainteresowaniem, dlatego w tym roku postanowiłam, że wypada je kontynuować. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze
Kuchnia w czekoladzieprawdziwą wanilią 2 i 1/2 łyżki śmietanki 30% 3 i 1/2 listka żelatyny konfitura z borówki amerykańskiej – od PrzetworyzBorowki.pl polecam *ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, dodatkowo deser nabiera słodyczy dzięki konfiturze Przygotowanie: Liski żelatyny zalewamy wodą, odstawiamy na kilka minut (wg zaleceń na opakowaniu). Następnie odsączamy i podgrzewamy w mikrofalówce (czas i moc wg zaleceń na opakowaniu
Słodkie okruszkiKochani jak po świętach? Macie miejsce na kolejne smakołyki czy póki co nie chcecie patrzeć na jedzenie...?? Jak część z Was wie z fp bloga
Kuchnia w czekoladzieBardzo szybka, prosta i smaczna przekąska czyli zapiekane koreczki z suszonych śliwek i żółtego sera owinięte plasterkami boczku to znakomita propozycja na Sylwestra a także inne
Smakowite DaniaKolejna odsłona mini recenzji zaowocuje przedstawieniem Wam hitowego produktu jakim jest koncentrat z grzybów leśnych polskiej firmy NASZA CHATA. Myślę że brakowało takiego produktu na polskich
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dziś powstaje nowy dział "recenzje', w którym to pokazywał Wam będę produkty spożywcze polskich producentów którzy wprowadzają na rynek ciekawe towary. Na pierwszy ogień idą
Kuchnia PROzdrowotnaŚwięta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i
Ania i Marcin gotująProste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać
Oryginalny smakmieć zawsze pod ręką ulubione syropy , nie muszę wtedy kupować gotowych,a moi goście z lubością piją z nimi kawę.Ale nie tylko go można użyć do kawy czy deserów.Dolewamy go do pysznej gorącej czekolady,podgrzane go soku jabłkowego lub grzanego wina.A lody?To będzie najlepszy deser z takim syropem w te mroźne dni.Świetny też będzie jako miły
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMyśleliście już co podacie Rodzinie na świąteczny obiad? Moją propozycją jest odświętny kurczak 😃 Skąd taka nazwa? Farsz składa się z trzech składników, które tak mi się
Kuchnia w czekoladziePyszny i prosty deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. 800ml. Mleka kokosowego 8 łyżki tapioki 4 łyżki syropu klonowego Laska wanilii Szczypta soli 4 łyżki płatków uprażonych płatków migdałowych 2 łyżki oleju kokosowego Śliwki węgierki Olejek z bergamotki Mleko mieszamy z tapioką i odstawimy na godzinę. W tym czasie dwie łyżki syropu klonowego rozpuszczamy z olejem kokosowym. Dodajemy śliwki
MarcinChefkażdemu z nas należy się czerpanie przyjemności z jedzenia, oczywiście wszystko w granicach rozsądku i z umiarem :). Książka Doroty jest encyklopedią zawierającą ponad 100 przepisów na wypieki, ciasteczka i desery na wszystkie wyjątkowe okazje. Całość podzielona jest na kategorie: ciasta do kawy, ciasta drożdżowe, ciastka, czekolada, desery, serniki, tarty i ciasta kruche, torty i ciasta tortowe, ciasta bez pieczenia oraz
Be Fit Be StrongJeżeli potrzebujecie pomysłu na deser, a goście przychodzą za 20 minut, to zdecydowanie polecamy nasze pomarańczowe praliny z bakaliami oblane pyyyyszną czekoladą :) Praliny pomarańczowe Przepis na ok. 8-10 sztuk Potrzebujemy: 12 daktyli suszonych duża garść ulubionych orzechów (u nas migdały i nerkowce) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka oleju kokosowego pół tabliczki czekolady
Bananowe Pole