względem estetycznym, jak i, co najważniejsze – smaku. Najbardziej smakował mi pieróg biłgorajski (który smakował dla mnie jak babka ziemniaczana), podany do mięsnej przystawki oraz mus chałwowy, podawany na deser. Lekkie ravioli z selera mogłabym jadać codziennie. Wędzona polędwiczka wieprzowa, aioli z kiszonego ogórka, marynowane rydze, palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe(...)miejscu serwowana jest kuchnia włoska. Bardzo mnie cieszy, że dziś można tam zjeść dobre jedzenie. Do syta. Porcje zdecydowanie dla głodnych gości. Jako, że jedliśmy przystawkę, danie główne i deser, to nie podołaliśmy jednak hasłu tej edycji Festiwalu #szanujjedzenie. Tarta, choć z serem kozim, za którym nie przepadam, była bardzo smaczna. Zupa także. Duży plus za domowy makaron, który bardzo
KucharzycaŚwięta, Święta i po świętach. Przygotowań trochę było, ale ja to tak lubię, że jak mi tylko dzieci zabrali spod opieki, to nie wychodziłam z kuchni
Kuchnia w czekoladzieBajaderki – pyszne kuleczki. Dziś przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane ciasteczka. Małe słodkie, pyszne kuleczki (bajaderki) można przygotować praktycznie z każdego ciasta jakie Wam zostało, a nawet z tego które się nie udało. Składnikami bajaderek mogą być kawałki suchych ciast, zakalców, muffinek, drożdżówki, resztki
Słodkie okruszkizamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać je do koktajli, ciast i deserów. Warzywa – nie mrozimy tych które zawierają dużo wody. Zamrozić możemy marchewkę, brokuły, paprykę, szpinak, pomidory które można później wykorzystać do zupy lub sosów. Zamrożone warzywa najlepiej wykorzystać w ciągu(...)makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce niektóre warzywa oraz nabiał można wykorzystać do koktajli. Z resztek ciast i owoców można zrobić pyszne desery. Ostatnia opcją zagospodarowania pozostałych po świętach pyszności jest podzielenie się nimi z potrzebującymi. Szczegóły znajdują się na stronie podzielmysie.pl Na koniec jeszcze jedna dobra rada na przyszłość… dostosowujmy ilość jedzenia
Między kuchnią a pokojemcałkowitego stężenia. Gotowe galaretki zdobimy czapą z serka lub jogurtu, posypujemy łyżeczką ziaren konopnych Mleko w proszku opadnie nam na dno galaretki powodując mleczną warstwę. Zajadamy sięgając do dna deseru, aby chwycić i galaretkę i serek i ziarenka! Pyszności! Jeśli Wam posmakują ziarenka pokuście się o picie naparu z suszu konopnego. Share 0 Tweet 0 Google Plus 0 Save
LatosiowydomForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenymniejsze porcje – takie które potem od razu wykorzystamy – mogą to być jednoosobowe kawałki jeśli tylko my jesteśmy fanami danego ciasta (pojedyncze kawałki świetnie sprawdzają się też jako deser do śniadaniówek), mogą to być prostokąty z które po rozmrożeniu podzielimy na cztery czy sześć kawałków na deser dla całej rodziny; porcje ciasta, które przygotowaliśmy szczelnie pakujemy – możemy użyć
Dorota SmakujeŚwięta zawsze spędzam z najbliższym, jednak wielokrotnie okres ten kojarzy mi się z odwiedzinami ciotek, wujków, kuzynostwa czy przyjaciół i zauważyłam, że u każdego
Niezły MłynekWiosenna propozycja śniadaniowa 👌 Porcja dla 3 osób Składniki: Pęczek szparagów 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski łyżka stołowa mąki 3 jajka 100
Niezły MłynekDziś przedstawiam kolejny przepis z czasów PRLu - przepyszne drożdżowe bułeczki z marmoladą , które piekła moja mama . Ciasto jest bardzo wdzięczne , świetnie się zagniata, nie klei
Kawa z mlekiemPrzepyszny deser, przygotowywany na Wielkanoc. W moim rodzinnym domu nie było tradycji przygotowywania paschy, był natomiast sernik, do którego ser mama przygotowywała sama. Smak domowego sera czy to w tradycyjnym serniku czy w tym deserze, jest bez porównania lepszy. Polecam tę paschę jest niesamowita w smaku. Jej wykonanie jest proste ale czas przygotowywania trzeba rozłożyć na dwa dni. Pascha wielkanocna
Leśny ZakątekPascha wielkanocna to deser na który czekamy wszyscy. Powinna zagościć na każdym stole, bo jest niesamowicie smaczna, a na dodatek jest prosta w przyrządzeniu. Już zamieszczałam kiedyś przepis , a to jest druga wersja. Potrzebujemy
Tylko pysznieNasz nowy piekarnik przeszedł próbę z rybą i spisał się na szóstkę. Oby tak dalej, może kiedyś uda nam się wypróbować go na cieście. Póki co
Związek na patelniKlasyczne ciasteczka maślane- pyszne i proste do zrobienia. Chyba najłatwiejszy przepis na świecie na kruche ciasteczka. Przydaje się nie tylko na Wielkanoc. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i
dolcevitainmykitchen