deser - 61894 przepisów (strona:453/4127)

Rabarbar zapiekany pod koglem moglem 169

Dawno już chodził za mną ten deser. Wprost uwielbiam taki ciepły rabarbar z cynamonem, delikatnie posłodzony... poezja... no i sobie zrobiłam :-) i powiem Wam, że szczerze polecam :-) prawdziwa rozkosz dla podniebienia... mmm... tylko pamiętajcie żeby jeść ciepły, koniecznie! SKŁADNIKI ok. 0,5 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 6 łyżek granoli cynamonowej (lub innej) 3 żółtka cynamon Rabarbar obieramy, kroimy(...)koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (UWAGA! Rabarbar kipi, więc podstawcie na dno coś, do czego będzie mógł ewentualnie kapać) - termoobieg + dolna grzałka. Deser najlepiej smakuje ciepły, posypany cukrem pudrem lub startymi bezami

Czary - gary w kuchni
Crumble truskawkowe 149

tempa, a jak dla mnie to najcudowniejszy moment w ciągu roku. Truskawki to zdecydowanie jedne z moich ukochanych owoców. Z pewnością pojawią się jako dodatki do dań i podstawy deserów jeszcze wiele razy w mojej kuchni! Dzisiaj zapraszam na coś niesamowicie prostego do zrobienia a zarazem bardzo efektownego w smaku. Crumble czyli zapiekane owoce pod kruszonką cudowny dodatek do lodów(...)świeżych owoców jak i idealny deser sam w sobie. Do zrobienia crumble truskawkowego i malinowego potrzeba nam: 300-500g truskawek 300 g malin 1 szklanka mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru + 2 łyżki 1 laska wanilii  100g zimnego masła Całość przygotowania crumble to coś niesłychanie prostego. Do pieczenia  nadają się ceramiczne formy

Kuba Gotuje
Sałatka z awokado i truskawek 153

Letnia, banalnie prosta, a zarazem zdrowa i bardzo smaczna sałatka. Doskonała na śniadanie lub kolację, a nawet po dodaniu bitej śmietany i czekolady sprawdzi się jako deser. Składniki: 1 dojrzałe awokado 150 - 200 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego lub 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Z awokado wyjąć(...)Ilość dodanego cukru zależy jak słodkie mamy truskawki. Po wymieszaniu sałatkę posypać płatkami migdałowymi lub innymi ulubionymi orzeszkami. Sałatka po dodaniu bitej śmietany i roztopionej czekolady jest świetna jako deser

Kuchcik gotuje
Chmurka Truskawkowa 399

Nareszcie lato! Lato witam pysznym ciastem z bardzo letnim produktem - truskawkami. Nazwa tego ciasta dźwięczy bardzo lekko i apetycznie - Chmurka Truskawkowa! Chmurka truskawkowa składa się z

Kuchnia Łukasza
Pavlova z budyniem herbatnikowym, sosem custard i jeżynami 243

macie tak samo, że gdy nadchodzi Dzień Dziecka pozwalacie sobie na coś więcej niż jeden deser? Z moim mężczyzną już od trzech lat, tego dnia stosujemy legalny cheat day. Co prawda nie jest tak, że dzień rozpoczynamy w McDonald'sie, czy w KFC, śniadanko jemy normalne, zaś później idziemy na największą pizze z podwójną ilością sera, burgery lub inne mało(...)zdrowe jedzenie. Później stawiamy na desery, na które nie zdecydowalibyśmy się każdego innego dnia. Samo jedzenie sprawia mi ogromną przyjemność, lecz później dociera do mnie co zjadłam i mam niemałe wyrzuty sumienia. Nie umiem się nie przejmować.. Wtedy, następnego dnia dużo ćwiczę i wylewam z siebie ósme poty, żeby wyrzuty te były nieco mniejsze. Mimo wszystko, jeden taki dzień

Be Fit Be Strong
Francuska tarta z musem jogurtowym na bazie budyniu 205

Zbliżają się wakacje, pogoda Nam dopisuje i sezon owocowy w pełni. Co prawda przy wielkich upałach nie chce się jeść, a co za tym idzie gotować

Niezły Młynek
Kokosowy budyń z tapioki z wiśniami 146

Lekki i aromatyczny deser pachnący latem i słońcem. Smakuje wybornie z wiśniami ale możecie użyć owoców jakie lubicie najbardziej. Tapioka czyli produkt skrobiowy otrzymywany z bulw manioku, be smaku a więc przyjmuje smak taki jaki mu nadamy, tym razem kwiatów pomarańczy. Zapraszam na pyszny deser. Kokosowy budyń z tapioki z wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tahini - pasta sezamowa 227

patelnia i dobry blender kielichowy lub robot kuchenny, by w rezultacie uzyskać rewelacyjną, zdrową pastę sezamową, którą możemy użyć do wykonania prawdziwego hummusu, czy jako dodatek do sosów i deserów, a nawet możemy wyjadać go łyżeczką prosto ze słoika! Z tahini jest jak z masłem orzechowym - prawdziwe nie zawiera dodatku oleju, cukru, czy soli, ewentualnie po szczypcie dwóch ostatnich(...)lecz uważając by ich nie przypalić! Uprażony sezam przekładamy do misy blendera wraz ze szczyptą soli i cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej pasty. Zajadamy łyżeczką, w deserze lub dodajemy do hummusu. Smacznego

Be Fit Be Strong
Crumble z jabłkami i rabarbarem 139

słowa w tym temacie. Kilka pomysłów chodzi mi jeszcze po głowie. Tym razem kwaśne łodygi znalazły się wraz z jabłkami pod warstwą słodkiej, chrupiącej kruszonki. To jeden z najprostszych deserów, a jaki pyszny! Można go przygotować z dowolnych owoców, które zapiekamy pod warstwą kruszonki, do której możemy dodać migdały, orzechy, płatki owsiane. Namawiam Was do wykorzystania do niego rabarbaru(...)wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje.  Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które mieszamy

Smakowity Blog Kulinarny
Pudding z nasion chia. 160

Dziś przy upalnym dniu ten deser owocowy jest jak najbardziej trafiony.Za oknem ukrop, a w domu przyjemnie chłodny posmak truskawek i jagód. Składniki: mleko 200 ml Szałwia hiszpańska (nasiona chia) Kłos-Pol  - 4 łyżki -Nasiona pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości. Dają mnóstwo energii i dostarczają cennych składników.Pudding z nasion chia . Brzmi(...)jagody po 3 łyżki do każdej szklaneczki Dodatkowo: śmietana 30% 200 ml serek mascarpone 100 g cukier 1 łyżka truskawki 6 szt jagody  3 łyżki  Krok 1 Deser robimy wieczorem,mleko ciepłe wlewamy do dwóch literatek. Po dwie łyżki wsypujemy nasion chia do każdej literatki,mieszamy.Dodajemy łyżeczkę miodu i po 3 łyżki jagód, mieszamy rozgniatając łyżka jagody

Różowa kuchnia
Crumble truskawkowe z czekoladą (truskawki z kruszonką) 198

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto.  Truskawki z kruszonką doskonale smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów, bitą śmietaną, czy po prostu bez dodatków.   Czekolada sprawia, że deser jest bardziej kuszący i obłędnie pachnie! Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje

Di gotuje
Trifle z awokado 182

Główny bohater deseru czyli awokado zawiera mnóstwo potasu, błonnika i zdrowych tłuszczów oraz mnóstwo witaminy C. Wystarczy codziennie zajadać ten owoc a uchronimy organizm od mnóstwa nieprzyjemnych rzeczy np. od przeziębienia. Pomysł na to trifle zaczerpnęłam z gazety "Jamie", wydawanej przez Jamiego Olivera. Powiem że deser ten stał się moim ulubionym, polecam zatem i Wam. Trifle z awokado

Moje Małe Czarowanie
Marchewkowe z lekkim kremem 472

Jako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących orzechów, kakao i cynamonu. Składniki

Kuchnia w czekoladzie
Tarta kokosowa z mango. 226

Mango i kokos to zgrany duet. Właśnie to sprawdzone połączenie postanowiłam wykorzystać w deserze. Z okazji Dnia Mamy upiekłam tartę kokosową z mango. Do nadzienia użyłam serka mascarpone i mleczka kokosowego. I to był strzał w dziesiątkę! Powstał pyszny, kremowy, o subtelnym kokosowym smaku deser. Początkowo z mango planowałam przygotować mus. Ostatecznie pokroiłam owoc w cienkie plastry, które ułożyłam

zadanie-gotowanie
Szybki deser z solonym karmelem 347

Propozycja na wieczorny deser!  Szybki, sycący, wielowymiarowy i fantastycznie słodki :)  Polecam gorąco! Składniki na dwie porcje. Składniki spód: 50 g biszkoptów 2 łyżki czerwonego wina (półsłodkie) 1 łyżeczka kakao Składniki na solony karmel: 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki wody 4 łyżki śmietanki 30% Szczypta soli himalajskiej Pozostałe składniki: Kilka sztuk bezików 2 łyżki serka mascarpone Dwie gałki(...)ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy karmel jest już chłodny wlewamy go na nasz biszkoptowy spód, następnie dodajemy kilka bezików, łyżkę serka mascarpone i gałkę ulubionych lodów. Wierzch deseru posypujemy krojonymi migdałami. Podajemy od razu

Emcia Pichci