Przepis na gofry Gofry to idealny deser na każdą porę roku, a dziś jest ich święto. W dzień gofra nie mogliśmy ich po prostu nie zrobić. Chciałam wypróbować coś nowego, a w lodówce stał sobie jogurt naturalny, który czekał aż go do czegoś wykorzystam. Padło na gofry jogurtowe. Gofry jogurtowe są bardzo lekkie, mają silnie pęcherzykowatą strukturę, dobrze upieczone(...)reszty rodziny staram się bardziej, bo lubię karmić. Ciasto na gofry robi się niezwykle szybko i przyznam, że lubię robić wszelakie placki, placuszki, gofry, naleśniki itd. Takie proste desery na śniadanie potrafią umilić dzień. Gofry przepis 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 1 szklanka mleka 1 szklanka jogurtu naturalnego, może być też jogurt grecki 2 szklanki mąki pszennej
MamaOskarkaLizaki bezowe to prosty deser, który zrobicie zaledwie z dwóch składników. Świetnie sprawdzą się jako efektowna dekoracja tortu. Dobrze znoszą przechowywanie i można przygotować je sobie na zapas. Lizaki zrobiłam z bezy szwajcarskiej , która jest bardziej stabilna i pozwala na uzyskanie pięknego gładkiego wykończenia. Dzięki niej gotowe lizaki bezowe są trwałe, chrupiące i nie kruszą się tak łatwo(...)bezowe suszymy w piekarniku rozgrzanym na 100 stopni przez ok. 1,5 godziny. Suszenie lizaków w niskiej temperaturze sprawia, że zachowują swój biały kolor. Gotowe lizaki można podać jako deser lub wbić w tort jako dekoracje. Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku przez kilka tygodni. Zostawione na dłużysz czas (kilka dni) w temperaturze pokojowej mogą
CiastkozercyChia matcha to prosty do przygotowania, bardzo smaczny a do tego zdrowy deser przygotowany na mleku sojowym, bez nabiału. To pomysł nie tylko na deser ale również na odżywcze śniadanie czy kolację. Nasiona szałwii hiszpańskiej – chia , są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone, minerały, są też źródłem pełnowartościowego białka i błonnika. Matcha to japońska zielona herbata w proszku, która charakteryzuje
Dorota Smakujeblogu Moja Delicja. Jest proste, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ponieważ na codzień staramy się ograniczać używanie białego cukru, postanowiłam przygotować Ciasto bananowe bez cukru . C iasto, jak każdy deser, musi być słodki. W przepisach oznaczonych hasłem “ bez cukru ” znajdują się dania, które nie zawierają białego cukru (lub brązowego czy trzcinowego), ale zawierają naturalną słodycz wydobytą albo(...)cukru dodaję jeszcze 1/2 szklanki wiórków kokosowych, które również są z natury słodkie, więc wzbogacają moje ciasto w dodatkową słodycz oraz wilgoć. W książce “ Owocowe historie. Przetwory i desery bez cukru “, w której prawie połowa przepisów i zdjęć jest mojego autorstwa , zamieściłam przepis na “ Ciasto bananowe bez cukru z morelami ” – strona 91. Polecam również
Moja Delicjajest cukier waniliowy, ale z ekstraktem waniliowym spotkaliśmy się po raz pierwszy oglądając filmiki na YT. Czym prędzej postanowiliśmy uzupełnić naszą wiedzę i dzięki temu smaki naszych ciast i deserów wzbogacane są niezwykłym waniliowym aromatem. Składniki na ekstrakt waniliowy 3 duże strąki wanilii 200 ml wódki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Strąki wanilii przeciąć wzdłuż. Nie usuwając z nich ziarenek umieścić(...)użycia już po tygodniu, jednak pełen aromat uzyskuje się po około dwóch miesiącach. Można go przechowywać latami. Warto też uzupełniać nowym alkoholem i laskami wanilii, którą wykorzystaliśmy do zrobienia deserów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ekstrakt waniliowy pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyDynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni . Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi(...)minut – aż dynia zrobi się miękka. Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, odkroić skórkę, dokładnie pognieść lub zblendować. Puree dyniowe przygotowane oboma sposobami dodaje się do ciast i deserów dopiero po ostudzeniu. Można je również włożyć do foliowych woreczków i zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Puree dyniowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyjesieni przekonujemy się, że dynia może być dodawana do dobrze znanych ciast i deserów. I wcale nie schodzi na drugi plan, lecz często wzbogaca ich smak i pozwala nam na nowo cieszyć się ulubionymi słodkościami. Tak jest w przypadku dyniowego tiramisu , które wręcz nas zachwyciło i pokonało oryginalny włoski przepis. Zupełnie nowe spojrzenie na tiramisu. Zapomnijcie o kawie i amaretto
niecodziennikparyKalendarzowa zima dopiero w połowie, a my nabraliśmy ochoty na deser ze świeżych owoców. Na nasze polskie trzeba jeszcze poczekać, więc wybraliśmy zielone kiwi. Przygotowaliśmy z niego tiramisu, w smaku zupełnie inne od tego kawowego – orzeźwiające i owocowe. Deser w sam raz dla dzieci, gdyż biszkopty nasączone są w cytrynowym syropie. Składniki 750 g kiwi 250 g mascarpone
niecodziennikparypuszystego ciasta, świeżych owoców, słodkiego kremu i czekoladowej polewy. Ciasto w przekroju wygląda bardzo ładnie i trudno mu się oprzeć, tym bardziej, że banany pachną słodko i kusząco. Jeżeli deser chcemy podać gościom, to najlepiej ciasto z bananami przygotować tego samego dnia, gdyż owoce po dłuższym czasie mogą ściemnieć. Składniki na ciasto z bananami Ciasto: 3 jajka 150 g cukru
niecodziennikparyPavlovej zakochałam się kilka lat temu, kiedy byłam w Anglii. Po uroczystej kolacji podała nam ją na deser Teściowa mojej Siostry. Opowiadałam o niej Mojemu Bartkowi z zachwytem i na tyle sugestywnie, że po moim powrocie z dziesięciodniowego wyjazdu na stole czekała bezowa Pavlova z truskawkami . Radość z jej widoku była porównywalna do tej na widok Mojego Mężczyzny. Składniki
niecodziennikparyMałe ziarenka szałwii hiszpańskiej, czyli chia z dnia na dzień zdobywają coraz większą popularność wśród Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, bo są one bogate
niecodziennikparyGruszki w czerwonym winie to moje jesienne marzenie. Zanim zostały zrobione, zjedliśmy lub wykorzystaliśmy ponad kilogram gruszek specjalnie kupionych do tego deseru. Ostatnia partia doczekała się wrzucenia do garnka i zalania czerwonym winem. Po pół godzinie wyjęliśmy bordowe, aromatyczne, korzenne gruszki. Zajadając gruszki gotowane w czerwonym winie , mogłam powiedzieć, że jest to wyjątkowo smaczne spełnienie marzenia. Udostępnij Składniki na gruszki
niecodziennikparytych dwóch składników i dodanie do niego kawałków kasztanów. Nasze karmelowe puree kasztanowe od razu po przestudzeniu wykorzystaliśmy do upieczenia kasztanowego sernika , a resztę zjedliśmy jako dodatek do poobiedniego deseru. Składniki na puree z jadalnych kasztanów 500 g kasztanów 50 g cukru 200 ml kremówki 30% w temperaturze pokojowej 1 / 2 laski wanilii 1 łyżka rumu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)wyjąć laskę wanilii, wlać rum, wymieszać. Całość zblendować na gładkie puree. Puree z jadalnych kasztanów można wykorzystać do zrobienia np. sernika, kremów do ciast, lodów lub użyć jako część deseru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Puree z jadalnych kasztanów pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyTruskawkowe tiramisu to owocowa, orzeźwiająca wersja tego popularnego włoskiego deseru. Zrobiliśmy je z mascarpone i śmietany kremówki oraz truskawkowego musu. Choć ciasto było szybkie i łatwe w przygotowaniu, musieliśmy na jego skosztowanie czekać do następnego dnia. Po przekrojeniu naszym oczom ukazały się trójkolorowe warstwy, z których sporą część stanowił krem z mascarpone. W czasie upalnych czerwcowych dni chłodne tiramisu(...)truskawkami wyjęte z lodówki było deserem idealnym. Udostępnij Składniki na truskawkowe tiramisu 250 g podłużnych biszkoptów 600 g truskawek 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) 400 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 1 1 / 2 łyżeczki żelatyny 5 łyżek cukru 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Truskawki opłukać, usunąć
niecodziennikparyCrumble z czereśniami to pomysł na bezglutenowy deser, do przygotowania chrupiącej kruszonki użyliśmy bowiem płatków jaglanych oraz mielonych migdałów. Pod koniec pieczenia z przyjemnością obserwowaliśmy, jak sok z owoców przedostaje się przez kruszonkę, co było sygnałem, że możemy powoli szykować łyżeczki do jedzenia. Udostępnij Składniki na crumble z czereśniami 400 g czereśni 50 g zimnego masła 1 / 2 łyżeczki proszku(...)pozostały cukier i mielone migdały. Kruszonką przykryć czereśnie. Tak przygotowane crumble z czereśniami wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C , piec z termoobiegiem 30-35 minut . Po upieczeniu deser wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia lub podawać na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Crumble z czereśniami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary