deser - 61894 przepisów (strona:3352/4127)

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z RICOTTĄ 231

Listopad 2011 okazuje się dla mnie mało miłym miesiącem. Brak dobrego humoru przekłada się na brak weny do gotowania. Zmobilizowałam się dzisiaj i przygotowałam przepyszne, czekoladowe

Przepisy Aleksandry
KAWA LATTE MACCHIATO 356

Brat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte. Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :). Kawę parzyliśmy w kawiarce

Przepisy Aleksandry
TORCIKI TRUFLOWE - WERSJA DLA LENIUSZKÓW 159

masę truflową - krówkową. Wróciłyśmy do domu i zastanowiłyśmy się co z tym fantem teraz robić. Masa jest smaczna, mocno alkoholowa. Stanęło na zrobieniu wafelków. W parę chwil powstał smaczny deser. Dla osób sporo pracujących lub odczuwających niechęć do skomplikowanych dań, takie ciacho będzie idealne. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
RUGELACH, CZYLI TWAROGOWE ROGALIKI Z NUTELLĄ 316

W piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i

Przepisy Aleksandry
KUTIA 337

Pochodzę z Gorzowa Wielkopolskiego, który przed II wojną światową był miastem niemieckim (Landsberg an der Warthe). Większość Polaków, która zamieszkuje moje miasto i okolice, to Kresowianie

Przepisy Aleksandry
MALVAPOEDING (English & Polish) 201

przepisów, które nawiązywałyby do akcji na afrykańskie przepisy i mojej akcji dotyczącej ciast, natknęłam się na tradycyjny Malvapoeding. Jak się okazało Sandra go uwielbia :). Podoba mi się smak tego deseru. Jest to prawdziwie comfort food. Bardzo wilgotne ciasto o dość wyraźnym waniliowym posmaku. Nazwa "Malvapoeding" pochodzi od wina - "Malvasia". W Kapsztadzie zajadano się ciepłym pudingiem podawanym

Przepisy Aleksandry
MUFFINKI Z BOUNTY 222

Przepis na bardzo podobne muffinki pokazałam parę dni temu na swoim blogu ( czekoladowe muffinki z ricottą ). Muffinki na bazie ricotty są moimi ulubionymi. Jeżeli nie przepadacie

Przepisy Aleksandry
JABŁKOWE CRUMBLE Z MIGDAŁAMI I PŁATKAMI OWSIANYMI 126

czwartku nie miałam najmniejszej ochoty ich robić. Biję się tutaj w pierś mą dorodną, ponieważ crumble jest przepyszne! I co tu dużo mówić...ląduje na drugim miejscu moich ulubionych deserów na zimę. Pewnie zastanawiacie się co takiego stało się w zeszły czwartek. To już dłuższa historia. Radzę usiąść wygodnie :). Pracuję jako połączenie doradcy, psychologa i pracownika społecznego w firmie

Przepisy Aleksandry
TRADYCYJNY BARSZCZ UKRAIŃSKI 338

kwaśną zupą. Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety. W oddali widać mój dzisiejszy deser - bajaderki , na które przepis zamieszczę na blogu w najbliższych dniach :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
RUMOWE BAJADERKI, JAK Z CUKIERNI :) 166

Ach bajaderki... Na studiach poznałam świetną dziewczynę, Gosię. Okazało się, że mieszkamy w tym samym mieście. Na początku nasza znajomość ograniczała się tylko do wspólnych dojazdów

Przepisy Aleksandry
ORZECHOWE PRALINKI 116

"To jest sztuka, którą mogę się cieszyć. Są jakieś czary we wszelkim gotowaniu: w doborze składników, w łączeniu ich, w ucieraniu, roztapianiu, dolewaniu, zaprawianiu. (...) I

Przepisy Aleksandry
FRANCUSKIE RURKI Z BITĄ ŚMIETANĄ I JABŁKAMI (film) 168

Wielkiej Brytanii wiosnę już mamy, o czym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i krokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery. Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu. Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha! Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu

Przepisy Aleksandry
CYTRYNOWY SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MALINAMI 621

Jestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na

Przepisy Aleksandry
SORBET Z ZIELONYCH JABŁEK I NAJPRZYSTOJNIEJSZY CUKIERNIK 153

jest wyjątkowo proste. Bierzemy sok i cukier i mrozimy. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie dobrego sorbetu, to kilkuetapowy proces, dzięki któremu sorbet nie będzie bryłą lodu, a miękkim i smacznym deserem. Zaadoptowałam przepis mojego ulubionego (i zarazem ideału z wyglądu ;)) cukiernika, Johnnego Iuzzini. Przepis Znalazłam w książce "Dessert fourplay". Książka jest wyjątkowa i choć mam ją już prawie

Przepisy Aleksandry
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 172

With Food (1630 rok) Co łączy kuchnię barokową i Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta).  Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem  Depardieu i Umą

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania