Listopad 2011 okazuje się dla mnie mało miłym miesiącem. Brak dobrego humoru przekłada się na brak weny do gotowania. Zmobilizowałam się dzisiaj i przygotowałam przepyszne, czekoladowe
Przepisy AleksandryBrat nauczył mnie robienia łatwej kawy latte. Domowym sposobem w parę minut można wyczarować naprawdę pyszną kawę :). Moja ulubiona jest z cynamonem :). Kawę parzyliśmy w kawiarce
Przepisy Aleksandrymasę truflową - krówkową. Wróciłyśmy do domu i zastanowiłyśmy się co z tym fantem teraz robić. Masa jest smaczna, mocno alkoholowa. Stanęło na zrobieniu wafelków. W parę chwil powstał smaczny deser. Dla osób sporo pracujących lub odczuwających niechęć do skomplikowanych dań, takie ciacho będzie idealne. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryW piątek na blogu Przy kuchennym stole ukazał się przepis na twarogowe rogaliki. Zauroczyłam się nimi! Zaraz po zobaczeniu wpisu biegłam do sklepu po twaróg i
Przepisy AleksandryPochodzę z Gorzowa Wielkopolskiego, który przed II wojną światową był miastem niemieckim (Landsberg an der Warthe). Większość Polaków, która zamieszkuje moje miasto i okolice, to Kresowianie
Przepisy Aleksandryprzepisów, które nawiązywałyby do akcji na afrykańskie przepisy i mojej akcji dotyczącej ciast, natknęłam się na tradycyjny Malvapoeding. Jak się okazało Sandra go uwielbia :). Podoba mi się smak tego deseru. Jest to prawdziwie comfort food. Bardzo wilgotne ciasto o dość wyraźnym waniliowym posmaku. Nazwa "Malvapoeding" pochodzi od wina - "Malvasia". W Kapsztadzie zajadano się ciepłym pudingiem podawanym
Przepisy AleksandryPrzepis na bardzo podobne muffinki pokazałam parę dni temu na swoim blogu ( czekoladowe muffinki z ricottą ). Muffinki na bazie ricotty są moimi ulubionymi. Jeżeli nie przepadacie
Przepisy Aleksandryczwartku nie miałam najmniejszej ochoty ich robić. Biję się tutaj w pierś mą dorodną, ponieważ crumble jest przepyszne! I co tu dużo mówić...ląduje na drugim miejscu moich ulubionych deserów na zimę. Pewnie zastanawiacie się co takiego stało się w zeszły czwartek. To już dłuższa historia. Radzę usiąść wygodnie :). Pracuję jako połączenie doradcy, psychologa i pracownika społecznego w firmie
Przepisy Aleksandrykwaśną zupą. Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety. W oddali widać mój dzisiejszy deser - bajaderki , na które przepis zamieszczę na blogu w najbliższych dniach :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryAch bajaderki... Na studiach poznałam świetną dziewczynę, Gosię. Okazało się, że mieszkamy w tym samym mieście. Na początku nasza znajomość ograniczała się tylko do wspólnych dojazdów
Przepisy Aleksandry"To jest sztuka, którą mogę się cieszyć. Są jakieś czary we wszelkim gotowaniu: w doborze składników, w łączeniu ich, w ucieraniu, roztapianiu, dolewaniu, zaprawianiu. (...) I
Przepisy AleksandryWielkiej Brytanii wiosnę już mamy, o czym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i krokusów na niektórych trawnikach) coraz częściej mam ochotę na lżejsze desery. Dzisiaj kolejna propozycja zrobiona z ciasta francuskiego. Może trochę pracochłonna, ale warta poświęconego jej czasu. Pokochałam połączenie delikatnej róży i musu jabłkowego. Pycha! Film, który wyjaśnia zawijanie rurek, zrobiłam rok temu
Przepisy AleksandryJestem dzisiaj z siebie bardzo dumna. Po raz pierwszy udało mi się upiec sernik, który praktycznie nie opadł + jego wierzch był niemal biały :). Przepis powstał na
Przepisy Aleksandryjest wyjątkowo proste. Bierzemy sok i cukier i mrozimy. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie dobrego sorbetu, to kilkuetapowy proces, dzięki któremu sorbet nie będzie bryłą lodu, a miękkim i smacznym deserem. Zaadoptowałam przepis mojego ulubionego (i zarazem ideału z wyglądu ;)) cukiernika, Johnnego Iuzzini. Przepis Znalazłam w książce "Dessert fourplay". Książka jest wyjątkowa i choć mam ją już prawie
Przepisy AleksandryWith Food (1630 rok) Co łączy kuchnię barokową i Hestona Blumenthala? Czasy Rubensa, to okres wspaniałych, kilkudniowych uczt, na których rozbrzmiewała muzyka, co chwilę wnoszono nowe potrawy i piętrowe desery (marcepanowe wieże, warstwowe trzęsące się galarety, wielkie ciasta). Przygotowanie takiej zabawy było niezwykłym przedsięwzięciem logistycznym. Widać to w filmie "Vatel" z Gérardem Depardieu i Umą
Przepisy Aleksandry