Choć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka
Ze smakiem i z pasjąDzisiejszy deser to gratka dla tych, którzy uwielbiają czekoladę, zwłaszcza gorzką, choć można go oczywiście przygotować także z białą czy mleczną. Jak wiadomo czekolada doskonale komponuje się z truskawkami, dlatego nie mogło ich tutaj zabraknąć :) Niestety te importowane nie są tak pyszne jak nasze, ale skusiłam się, bo już nie mogę doczekać się sezonu. W końcu to moje ulubione owoce
Ze smakiem i z pasjąPrzepyszny, delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik, który w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Lekko kokosowy z owsiano-kakaowym spodem i krówkową polewą będzie idealnym deserem do popołudniowej kawki :) Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 0,5 kg mascarpone 0,5 kg gładkiego sera twarogowego 400 ml mleczka kokosowego 100 g kokosu 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
Ze smakiem i z pasjąJak wiecie brownie to jedno moich ulubionych ciast, bo jest po pierwsze mega szybkie, po drugie mega łatwe, po trzecie znika w tempie ekspresowym. Dzisiejsza wersja
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw , o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka GotujeDość długo zabierałam się do tego ciasta. W zeszłym tygodniu przyjechali do mnie w odwiedziny przyjaciele, więc miałam w końcu okazję, żeby poszaleć w kuchni. Połączenie
Przepisy AleksandryW następnych postach przedstawię przepisy na eklerki i słodkie ptysie. Zanim jednak to zrobię chciałam w osobnym poście pokazać przepis (krok po kroku) na udające się
Przepisy AleksandryUwielbiam profiterole! Zawsze kupowałam je nadziane bitą śmietaną i polane gęstą czekoladą. Poniżej przedstawiam letnią wersję na ptysie. Z pysznymi wisienkami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO
Przepisy AleksandryEklerki to kolejna odsłona możliwości użycia ciasta ptysiowego . Można podawać je z bitą śmietaną, budyniem lub kremem. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU »
Przepisy AleksandryZrobienie pięknych "szklanych" dekoracji na desery jest bardzo proste. Musicie zaopatrzyć się tylko w kuchenny termometr. Bez niego będzie dużo trudniej uzyskać zamierzoną konsystencję. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryjest lepszy od zamierzonego (mówiąc bardzo nieskromnie). Nie spodziewałam się, że wyjdzie mi orange curd, a ciasto na tartę okaże się tak kruche i smaczne. Trochę zachodu z tym deserem, sądzę jednak, że raz na jakiś czas warto spędzić kilka godzin w kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryTarta Tatin to kolejny deser, który dodałam do mojej akcji "Historia na talerzu". Tarta powstała na skutek przypadku i roztargnienia jednej z sióstr Tatin, Stephanie. Obie kobiety prowadziły hotel Tatin w miejscowości Lamotte-Beuvron we Francji. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDo wczoraj w Liverpoolu było bardzo gorąco. Dzisiaj pogoda już nie taka ładna. Zaczęło padać. Takie lody rozchmurzą humory. Wahałam się czy dodać do lodów wodę
Przepisy AleksandryNa koniec kolacji w tureckiej restauracji częstuje się gości małymi a'la galaretkami (konsystencja trochę podobna). Najczęściej są one różanego smaku, czasami zatopione są w
Przepisy AleksandryPin It Scones to tradycyjne kruche słodkie bułeczki. Są bardzo popularne w krajach angielskojęzycznych. Podaje się je na krótko po upieczeniu. Przełożone dżemem i słodką gęstą
Przepisy Aleksandry