Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, które zwykle podaje się w czasie świąt Bożego Narodzenia. To ciasto nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych wypieków świątecznych.
Tajemnice SmakuDrożdżowe paluchy z borowikowym farszem. Smaczne, chrupiące długie buły, obsypane makiem, idealne na przekąskę. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje
Tajemnice SmakuKavala to przepyszne, chrupiące migdałowe ciasteczka w kształcie półksiężyców. Ponoć słodkości te dotarły do Grecji w 1913 roku razem z uchodźcami z Turcji, dlatego teraz
Tajemnice SmakuOd kiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków
Ana Mari's worldOd kiedy mam nowy piekarnik i sprawdzony przepis na bezy, nie boję się robić ich sama. Używam ich często do dekoracji moich tortów lub innych wypieków
Ana Mari's worldGóralski krakusek to bardzo ciekawy pomysł na ciasto bez pieczenia. Dość proste w przygotowaniu a efekt końcowy to niebo dla podniebienia. Najlepiej przygotowywać na noc, jak
gotuj ze mną[Głosów:5 Średnia:5/5] składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 100 g cukru 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Ciasto
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na te tofurniczki miał pojawić się już ponad 4 lata temu i cały czas czekał na publikację. Mam właśnie zbiór takich przepisów, które muszą swoje
Be Fit Be StrongNie wiem czemu ale ostatnio ciągle chodzi za mną ciasto drożdżowe. Uwielbiam jego zapach roznoszący się po całym domu – chyba nie ma nic piękniejszego. Od
Fascynacje AniBez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca - coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto
Kardamonovy[Głosów:10 Średnia:5/5] składniki: 300 g mąki + 30 g 30 g kakao 150 g masła 1 jajko 130-150 g cukru pudru 1
Domowy Smak JedzeniaGofry z ciasta francuskiego spokojnie można by nazwać „goframi dla leniwych”. Nie ma przy nich zbyt dużo roboty, a smakują wyśmienicie. Dla mnie to
Smaki Na TalerzuStyczeń jest we Francji miesiącem wypieków, są nimi na ogół galettes des Rois czyli ciasto Trzech Króli, tarty z ciasta francuskiego z migdałowym nadzieniem. A ja
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkładniki (na 1 porcję) - gruszka (ok. 156 g), - 2 łyżeczki masła (ok. 10 g), - 2 łyżki płatków owsianych (ok. 20 g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach