deser - 61894 przepisów (strona:1839/4127)

Otwarcie Taverny Akropolis 156

miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły mi tradycyjne greckie desery — bakława, która kojarzy mi się z moimi podróżami autostopem po Bałkanach, słodkie galaretki lukumi z orzechami, czy wspaniała chałwa. Niestety ze względu na mój ban na cukier spróbowałem tylko odrobinę, choć

Food Square
“Fotografia smaku” – recenzja 119

vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę z gotowymi zestawami, gdzie poszczególne dania będą na pewno do siebie pasować

Ugotowane pozamiatane
Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą 186

stopniach. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/sojka-mazowiecka-pieczone-pierogi-kasza-jaglana-grzybami-kapusta/ BosowKuchni   Artykuł Sójka mazowiecka – pieczone pierogi z kaszą jaglaną, grzybami i kapustą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
dynia podwójnie nadziewana 111

Uwielbiam dynię, kto mnie tutaj czytuje ten wie:) Wszystko z dynią smakuje świetnie; dania obiadowe, przekąski i desery! Dziś proponuję dynię zapiekaną, z dwoma rodzajami nadzienia; pożywną i sycącą. Idealną na takie zimne i wietrzne dni, jak dziś. Pięknie pachnie, świetnie wygląda, do tego jest pyszna. składniki: dynia hokkaido łyżka oliwy ząbek czosnku szczypta soli nadzienie 1: 250 g twarogu

6niebo
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 159

kakaową posypką. Zachęcam do zakupu produktów  ZENTIS.  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
aksamitna czekolada na gorąco 134

Kiedy nadchodzą jesienne chłody nie ma dla mnie nic lepszego na poprawę nastroju niż filiżanka pysznej, gorącej czekolady. Najlepiej jeśli jest gęsta, o aksamitnej konsystencji i

babka w formie
Domowe batoniki Bounty 174

Kto z nas choć raz nie jadł batonika kokosowego Bounty? Chyba ciężko znaleźć taką osobę :) Osobiście bardzo lubię te batoniki, jednak tym razem postanowiłem przygotować ich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pszenne bułeczki z nutką masła 129

będą złote. Bułeczki studzimy na kratce. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pszenne-buleczki/ BosowKuchni Artykuł Pszenne bułeczki z nutką masła pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
KAWA ZBOŻOWA ENERGII DODA 215

potas, fosfor i magnez. Jeśli połączysz napój zbożowy z owocami lub z płatkami owsianymi zagwarantuje Ci niezłą porcję energii. Moja dzisiejsza wersja śmiało może posłużyć jako śniadanie lub deser SKŁADNIKI : ( na 2 kawy ) kawa zbożowa – 4 łyżeczki mleko owsiane – 2 szklanki – 400 ml pistacje – 1 garść banan – 1 sztuka miód – 1 łyżeczka ciastka oreo o smaku truskawkowym – 2 sztuki opcjonalnie

kuchniabellissima.wordpress.com
Koktajl pomarańczowo-melonowy z miętą 145

Melon to wspaniały dodatek do sałatek i deserów. Znakomicie gasi pragnienie w upalne dni.  Owoc ten stanowi doskonałe źródło silnego przeciwutleniacza jakim jest witamina C oraz błonnika.   Melon oprócz wody, z której składa się w blisko 90%, zawiera sporo cukru,beta karotenu i potasu.  Nektar z melona działa przeczyszczająco i moczopędnie dlatego jest częstym składnikiem diet

Kolorowa kuchnia Elki
Sok z jeżyn ogrodowych 128

sito,delikatnie odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają na konsumpcję

Kolorowa kuchnia Elki
Ekstrakt waniliowy 123

Warto mieć w swojej kuchni taki aromatyczny i przede wszystkim naturalny dodatek,który nada naszym deserom,wypiekom a nawet potrawom wspaniałego waniliowego aromatu. 2-3 laski wanilii 200 ml wódki Laski wanilii przekroić wzdłuż, nie wydłubywać nasionek. Włożyć do małej butelki i zalać wódką. Laski muszą być całkowicie zanużone w alkoholu. Z czasem ekstrakt będzie nabierał coraz ciemniejszej barwy. Mocnego

Kolorowa kuchnia Elki
Sok z malin 117

sito,delikatnie odciskając sok . Resztę dokładnie przecieram do drugiego garnka ,aż na sicie zostaną tylko pestki . Powstanie gęsty mus ,kt ó ry pakuję do osobnych słoików ,będzie wykorzystany do deserów i ciast. Czysty,gorący sok przelewam do wyparzonych słoiczków,szczelnie zakręcam nakrętki. Słoiczki pasteryzuję 15 minut. Kiedy wystygną wędrują na półkę do spiżarni i tam czekają na konsumpcję

Kolorowa kuchnia Elki
Mus malinowy 406

słoiczkach by w okresie kiedy ich nie będzie móc się nimi delektować. Taki mus doskonale sprawdzi się w wypiekach np do przyrządzenia galaretki lub pianki, jak i w deserach. Maliny płuczę na sicie pod bieżącą wodą,wsypuję do garnka,doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 10 minut na wolnym ogniu. Dosładzam do smaku cukrem. Rozgotowane maliny przekładam na sito

Kolorowa kuchnia Elki
Gruszki w syropie 121

Gruszki z syropu doskonałe będą do deserów i wypieków,dlatego warto mieć w spiżarni chociaż kilka słoików tych smacznych owoców. 3 kg twardych gruszek 2 kg cukru 2 litry wody Wodę zagotować,wsypać cukier,gotować 10 minut i wystudzić. Gruszki obrać,przekroić na połówki,wydrążyć pestki,ułożyć luźno w słoikach. Słoiki zalać syropem,zakręcić i pasteryzować 20 minut

Kolorowa kuchnia Elki