Wersja domowa jest o wiele tańsza! Wydamy na nią zaledwie 2-3 zł/kg- tyle, ile kosztują płatki owsiane. Mąka ta jest świetna do naleśników, ciast, deserów i jako zdrowy zamiennik białej mąki. Poniżej dwa przykładowe przepisy z wykorzystaniem mąki owsianej. Zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą
Nastoletnie Wypiekanieowsianych i kukurydzianych. Takie musli doskonale smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem. Ja bardzo często zajadam je z budyniem lub kisielem. Wykorzystuję też do przygotowania domowych batonów i różnych deserów.” Czytaj więcej
Wiem co jemBaklava to deser rozpowszechniony w kuchni bałkańskiej miedzy innymi w Turcji i Grecji. Są to bardzo cieniutkie warstwy ciasta filo przełożone mielonymi orzechami lub migdałami. Polane słodkim syropem cukrowym lub miodowym. Składniki: 0,5 kg ciasta filo 500 g mielonych orzechów włoskich szklanka masła klarowanego 1 łyżka cynamonu pół szklanki zmielonych pistacji pół szklanki cukru na syrop: 1 szklanka wody
Pysznie & PiękniePiecz jeszcze 10 min. Podawaj z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-inaczej-kaski-pizzy/ MieszamWGarnku Artykuł Pizza inaczej – kąski pizzy, bułeczki pizzowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumarnowaniem żywności wyszło już z mody. Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice? W 2017 modnym tematem będzie wake & cake, czyli słodka bułka lub deser na śniadanie. Tak jak od pokoleń jada się na południu Europy, gdzie typowe śniadanie to kawa i coś słodkiego np. churros czy rogalik. A może wolisz smaki świata na przebudzenie
Ugotowane pozamiatanesię, jak można pożywnie i smacznie jeść. Śliwki w czekoladzie są przepyszne, ale ten koktajl jest jeszcze lepszy! Gęsty, lekko kwaśny, mocno czekoladowy i wspaniale smakuje jedzony łyżeczką jako deser. Za pierwszym razem wypiłam go duszkiem - po prostu niebo! Dlaczego warto? Suszone śliwki - mają 5 razy więcej witaminy A i łatwo rozpuszczalnego błonnika niż śliwki świeże. Dzięki zawartości pektyn oczyszczają
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńprostu strzał w dziesiątkę, jemy ją i od razu przenosimy się do czasu, kiedy słońce grzała nas w buzię. Polecam Wam ją jako ciasto na weekend, bądź szybki deser. Bo roladę oczywiście jak większość moich słodkich propozycji robi się bardzo szybko! Skosztuj troszkę lata w środku zimy! JAK ZROBIĆ ROLADĘ BEZOWĄ? Wykonanie rolady bezowej jest banalnie proste, do jej wykonania
SMYKWKUCHNIzakwaszam do młodych ziemniaków. Ostatnio jednak odkryła, że mleko bardzo łatwo łapie aromaty i nie zastanawiałam się długo żeby utopić w nim baldachy kwiatów czarnego bzu. Granita to prosty deser na letnie wieczory, bardzo popularne we Włoszech, zwłaszcza w wersji cytrynowej, to po prostu zmiksowane owoce z wodą i aromatami , można ją przygotować z dowolnych owoców
Słodki KompromisTruskawki cieszą nasze oczy o ponad miesiąca, są genialne bez dodatków, ale doskonale również nadają się do wszelkich deserów, ciast, naleśników, mogą towarzyszyć nam w menu od poranka aż do wieczora. Oto kilka propozycji truskawkowych, które goszczą już na blogu. Klikajcie i wybierajcie do woli, przecież już niedługo znikną ze straganów aż na rok : http://slodki-kompromis.blogspot.com/search/label/truskawki
Słodki Kompromissłabość do serników, to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserów. Najbardziej lubię kiedy masa jest aksamitna, nie za sucha, absolutnie nie lubię serników pieczonych z dodatkiem ubitej piany z białek, są dziwnie napowietrzone. Serniki w ogóle cieszą się dużym powodzeniem, zawsze jako pierwsze znikają ze stołu, ja nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnego podwieczorku, ale serwują sobie tą przyjemność
Słodki Kompromiskawę i coś słodkiego, w tej dziedzinie Francja znów bije na łeb i szyję. W paryskiej kafejce spotkamy się z tzw. café gourmand, to espresso i zestaw mini deserów, zwykle podawane są makaroniki, magdalenki, brownie, szarlotki wszystko w wersji mini. Uwaga, jeśli chcecie kupić makaroniki dla przyjaciół, to koniecznie zróbcie to będąc jeszcze w Paryżu, absolutnie nie na lotnisku
Słodki KompromisPieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny Smith. Po wstępnym skarmelizowaniu jabłek w piekarniku, aromatyzujemy je ziarnami pieprzu i wanilią, te dwa składniki naprawdę podkręcają słodki smak owoców. Składniki
Słodki Kompromisprzepis powstał pod wpływem chwili, wiedziałam, że muszę przygotować coś słodkiego najlepiej żeby smakowało wszystkim i żeby przygotowanie tego deseru zajęło dosłownie chwilę. Przepis jest banalnie prosty nie ma możliwości, żeby zrobić go źle, wystarczy, że dzień wcześniej (ja robiłam to o 23 :) wymieszacie blenderem wszystkie składniki na brownie i tak powstałą masę wylejecie na blaszkę, na drugi dzień wystarczy
zdrowa vege kuchniarozpuścić w rondelku. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/stefanka-ciasto-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Stefanka – ciasto bez pieczenia na herbatnikach pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzygotowaniu. Jak widzicie na zdjęciach widać, że syrop piernikowy wlewamy do kawy jest jeszcze gorący Spróbujcie. Polecam, zwłaszcza na chłodne zimowe dni. Taki syrop możecie również wykorzystać np. do deserów. Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (u mnie z eSłoneczko) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą
Słodkie okruszki