deser - 61894 przepisów (strona:1794/4127)

Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny 139

wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! […] Artykuł Krem truskawkowy – prosty, szybki i pyszny pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Czekoladowy krem na bazie śmietanki i mascarpone 139

Idealny i pyszny krem, który może mieć wiele smacznych zastosowań: od przełożenia tortu, dodatku do ciast czy lodów – do formy czekoladowego deseru. Do jego zalet można zaliczyć nie tylko wyjątkowy, czekoladowy smak, ale też szybkość wykonania. Wystarczy kilka minut pracy miksera i krem jest gotowy! Swój pyszny – czekoladowy(a nie czekoladopodobny) smak, zawdzięcza dodatkowi […] Artykuł Czekoladowy krem

Domowe Torty
Tort Tiramisu 188

ustach kremem tiramisu – tworzą wyjątkowy smak, którego dopełnieniem jest – opruszona kakao – bita śmietana. Tort jest pysznie wilgotny i wyjątkowo syty. Jest elegancką formą pysznego, włoskiego deseru tiramisu. Smacznie nadaje się na większe […] Artykuł Tort Tiramisu pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Pudding chia 157

gładką masę. Odparuj na patelni syrop (aby był gęsty). W pucharkach lub słoiczkach układaj kolejno: pudding chia, zmiksowane jeżyny, pudding chia, polej całość syropem. Na wierzchu ułóż owoce. Deser nie wymaga dodania cukru - świetnie zastępuje go w moim przepisie zagęszczony syrop. Smacznego

Garniec Magalie
Słodkości na tłusty czwartek 109

Tłusty czwartek w 2017 roku przypada na 23 lutego. W ostatni czwartek karnawału wręcz nie wypada nie zjeść pączków czy faworków. Zgodnie z tradycją do woli

Przepisy Kulinarne
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 142

Makarony   * Kluski   * Knedle   * Pierogi * Kasza * Ryż * Jajka * Grzyby * Mięso   * Wołowina   * Wieprzowina   * Cielęcina   * Dziczyzna   * Drób   * Baranina * Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe

Zrób to smacznie
Ania, bułki i warkocze... 163

efekt widać :) Bułki z bananami, warkocze, bułki poznańskie... Już na kolację ciepłe bułki z żółtym serem i dżemem z czarnego bzu :) Wera też chciała coś zrobić, no i powstały desery truskawkowe:)...dziewczyny spisały się na medal :) Ciesze się, że dzieci skorzystały z mojego "marudzenia" i potrafią już same przygotować takie cuda. Bułka też doskonale sprawdza się na męskim śniadaniu

chleba naszego
ze śliwkami 153

czasie ciasta się wystudziły, to możemy je udekorować :) ... Teraz już są gotowe do degustacji :) Śliwki pięknie się połączyły z serem i cukrem migdałowym, ciasto wyrosło... :)  Białe desery po godzinie stężały ozdabiamy je  śliwką :) Mus śliwkowy też zastygł, dodajemy do ozdoby śliwkę i jakieś małe co nie co :) Tak przygotowani na popołudnie możemy zabrać się za przygotowanie obiadu

chleba naszego
New York Cheesecake 108

York Cheesecake to sernik o kremowej konsystencji, bardzo wilgotny i delikatny. Cytrynowa nuta tego deseru orzeźwia podniebienie a kruche ciasteczka wykorzystane jako podstawa to miłe zaskoczenie. Jako dekorację (chociaż nie jest to konieczne) użyłam cienko pokrojonego melona. Składniki na spód: 150g ciasteczek typu digestive 90g masła łyżeczka cukru trzcinowego Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i wymieszać. Ciasteczka zmielić, najlepiej

wysmienity
Tarta odtłuszczona z borówkami 106

też ciężko czasem jest odmówić sobie czegoś słodkiego? Cały czas poszukuję nowych pomysłów na desery o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Może Wam też spodoba się mój pomysł na tartę z borówkami amerykańskimi i jogurtem naturalnym. Składniki na spód: 240g mąki pszennej 120g masła jedno żółtko 4 łyżki zimnego mleka łyżka cukru Reszta składników: jogurt naturalny (900ml) żelatyna (5 łyżeczek

wysmienity
Bakewell tart 97

Klasyczny deser przygotowywany na wyspach Brytyjskich. Jest to połączenie kruchego spodu z biszkoptem migdałowym przełożony dżemem truskawkowym. Podana na ciepło z sorbetem truskawkowym może być czymś naprawdę wyśmienitym:-) Składniki na spód: 200g mąki 150g masła 60g cukru pudru żółtko Składniki na nadzienie: 6 łyżek dżemu truskawkowego 100g masła 100g cukru 3 jajka 150g zmielonych migdałów pół łyżeczki ekstraktu migdałowego

wysmienity
Sticky toffee pudding 109

Sticky toffee pudding to typowo Brytyjski deser pieczony na parze. Bardzo słodki z dużą ilością mielonych rodzynek zawsze podawany z sosem toffi lub kremem waniliowym. Moim zdaniem najciekawszy jest sposób pieczenia tego ciasta – na parze. Składniki na ciasto: 200g rodzynek 200g mąki łyżeczka cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 80g masła 150g cukru brązowego 100ml mleka Składniki

wysmienity
Lemon meringue pie, czyli tarta cytrynowa z bezą 118

deserach lubię lekką nutkę zaskoczenia. Jak dla mnie lemon meringue pie jest dużym zaskoczeniem. Jest to połączenie słodkiej bezy z kwaśnym musem cytrynowym. Ponad to beza z wierzchu powinna być chrupiąca natomiast w środku miękka i piankowa. Składniki na kruche ciasto: 150g masła 300g mąki 2 łyżki cukru żółtko (białko zachowaj) 2 łyżki zimnej śmietany Składniki na cytrynowe nadzienie: 100g

wysmienity
Mince pie – czyli kruche ciasto nadziewane suszonymi owocami 162

Mince pie to deser składający się z ciasta kruchego z nadzieniem z suszonych owoców. Typowy dla kuchni brytyjskiej szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na ciasto kruche: 250g masła 350g mąki 100g cukru żółtko Składniki na nadzienie (mincemeat) 250g rodzynek 300g żurawiny suszonej tarta skórka z jednej cytryny sok z połowy cytryny 200g masła 250g cukru brązowego łyżeczka gałki

wysmienity
Jesienna granola bez dodatkowego cukru 121

Granola to fajny chrupiący dodatek do np. jogurtu, mleka czy serka wiejskiego. Można z jej dodatkiem przygotować zdrowy deser. Niestety należy uważać na przemysłowe granole, gdyż niektóre z nich pełnią tylko funkcje smakowe, mają dużo cukru, mało błonnika, mało owoców czy orzechów. Granolę, którą proponuję zrobiłam głównie z orzechów włoskich i jabłek. Całość sowicie doprawiona cynamonem. Zawiera dużo błonnika

wysmienity