Dziękuję bardzo Irence z bloga "Babuchowe robótki" za chęć pomocy zagubionej owieczce, jaką jeszcze jestem w kwestii szydełkowania. Oczywiście jak na łasucha przystało, zmagania z chustką umilam sobie różnymi deserami, tym razem była to Pavlova w pucharku. Efekty- zarówno szydełkowania jak i ciągłej potrzeby podjadania widoczne są na zdjęciach. Pavlova w pucharkach, składniki na 4 porcje: Bezy: 2 białka
Wrzosowa Polanaporównania blok czekoladowy w cukierni. Zły nie był ale smak nie do końca usatysfakcjonował moje kubki smakowe. Czegoś było w nim brak. Blok czekoladowy to jeden z najprostszych deserów. Skusicie się na smakowity powrót do przeszłości? Bardzo polecam! Składniki: 340 g mleka w proszku 26 % (najlepsze w niebieskiej torebce) 160 g masła 225 g cukru 125 ml mleka
maniapieczeniatarta z mascarpone i czekoladą Kruche, delikatne ciasto wypełnione puszystą masą czekoladowo serową i bitą śmietaną. To idealna propozycja deseru na te mroźne dni. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao ponadto na wierzch tarty 250 g serka mascarpone 350 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany
Miód i pieprzKiedy mamy maszynę do gofrów nie musimy się głowić za długa nad pysznym deserem. Postanowiłam wypróbować kolejny przepis na gofry i muszę powiedzieć, że jest świetny gofry są chrupiące i to długo po leżakowaniu. Tak dobrych gofrów dawno nie jadłam, do powtórzenia. Zapraszam... źródło "Moje wypieki" Składniki: 160 g mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego
Kubki smakułyżkami cukru. Do śmietany dodajemy jajka i ostrożnie mieszamy Prostokątny pojemnik wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niego powstałą masę. Schładzamy w zamrażalniku przez kilka godzin Gotowy deser wyjmujemy z pojemnika, odwijamy folię i kroimy w grube plastry
Kubki smakuubijając dodać białka. Ubijać aż masa będzie zimna. Przełożyć mus do szklanek i odstawić do lodówki. Można włożyć do zamrażarki. Ja mus włożyłam do miseczek z bezy, ale taki deser trzeba zjeść szybko. Mus nie może długo stać w bezowych miseczkach, gdyż beza się rozpuści. kryształ
królestwo garówsurowych żółtek jak w oryginalnym przepisie, ale równie pyszny. Obłędne połączenie delikatnego kremu z wyraźną nutą aromatycznego alkoholu i gorzkiego kakao - jak dla mnie deser idealny:) Na podłużną formę keksową (ok. 32x13cm- z odpinaną obręczą): ok. 20 podłużnych biszkoptów (zależy od wielkości) szklanka mocnej kawy ( może być rozpuszczalna) liker Amaretto (50-100ml) 500 ml śmietany kremówki
Maślane ciasteczkoprzepisu na opakowaniu trzecią galaretkę i kiedy zacznie tężeć wylewamy ją na owoce. Wstawiamy znów do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Gotowy deser dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy deserki startą czekoladą lub innymi dodatkami które mamy pod ręką
W Moim Magicznym Domuopisanej w książce receptury, dodaliśmy karmelizowane owoce (w grze opisane jako jabłka z sadów Aedyran, gruszki czy figi z Vailian popularne wśród zamożnych), aby połączyć te dwie rozbieżne opisy. Deser jest pracochłonny, ale jeśli lubicie połączenie czekolady, owoców i kruchego ciasta to będzie zadowoleni z efektów. Zobacz, jak ciasto wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA
Nerds KitchenDziś dzień świąteczny, objedzeni jesteśmy kolacją wigilijną, jednak na deser świąteczny musi znaleźć się miejsce. U mnie tradycyjnie jest to zawsze sernik, makowiec również ale sernik wiedzie prym. Ten dzisiejszy jest leciutki jak mgiełka i taki pyszny. Jak zostanie Wam dużo białek np. przy produkcji ciasta kruchego czy drożdżowego to koniecznie ukręćcie ten sernik. Miłego świętowania. Sernik z białek
Moje Małe CzarowanieKolejna propozycja na deser: keks. Keks składa się głównie z bakalii, więc w sumie wystarczy, że dobierzemy je rozsądnie, wybierzemy te niesiarkowane i minimalnie słodzone i już możemy oszczędzić sporo zbędnych kalorii nie tracąc przy tym ani krzty smaku. Ale my poszliśmy krok dalej - część mąki została zastąpiona razową, a część.. migdałową. A czy wiecie, że wystarczy zmielić płatki
Przepysznik - BLW i nie tylkoBył duży deser, musi być też jakiś mały, tak na jeden, góra dwa ząbki. Kiedy siedzimy długo przy stole, a rozmowa toczy się tak dobrze, że nawet nie wiemy czy skończymy przed Pasterką, warto sięgnąć po zdrową przegryzkę. Śnieżne kuleczki fasolowe posłużą do tego celu idealnie! Śnieżne kuleczki fasolowe (ok. 30 sztuk) (40 g potrawy czyli 1 średnia sztuka: Energia
Przepysznik - BLW i nie tylkoKochani dziś proponuję wspaniałe danie, które zastąpi deser lub słodkość na wigilijnym stole. U nas już decyzja zapadła, to będzie danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam! Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie
Z Kuchni Do Kuchnipudrem i zrobiłam odrobinę kakaowego lukru. Jeśli pokusicie się o podgrzanie babeczek przed podaniem, wtedy na talerzyku obok możecie ułożyć odrobinę śmietankowych lub waniliowych lodów. Wyjdzie pyszny i efektowny deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 2 łyżki dobrego gorzkiego kakao 250 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki melasy 1 jajko 3 żółtka 120 ml kwaśnej gęstej śmietany 1 czubata
Codzienna kuchnia niecodziennakolendrą i trybulą z dodatkiem selera w przyprawie korzennej z cukinią na dodatek w pomarańczach. Ale również gruszki z cynamonem i goździkami w soku pomarańczowym z białym winem na deser! Zaczynamy! Do przygotowania pstrąga potrzeba nam: 1 pstrąg łososiowy w całości (około 1kg) 1 pęczek trybuli 1 pęczek kolędry 1 cytryna sól, pieprz, słodka papryka, 3 liście laurowe
Kuba Gotuje