Gotowania na kolanie ciąg dalszy. Dzisiaj na warsztat poszedł drugi odcinek, w którym prowadzący przygotował zupę z kurczakiem i deser semifreddo. Teraz, w tym poście, opiszę ową zupę z kurczakiem. Deserek zostawię na kolejny wpis. Otóż przypomnę, że program Gotowanie na kolanie (realizowany przez TV Południe ) opiera się na tanim, szybkim i smacznym gotowaniu. Znaczy się tak "po studencku(...)prawdziwym kurczakiem w środku :) Koszt: około 13-14 złotych. Trochę sporo. Zupa cebulowa z pierwszego odcinka była i tańsza i smaczniejsza. Generalnie jestem na nie. A już niedługo deser semifreddo z tego samego odcinka. A drugi odcinek Gotowania na kolanie możecie obejrzeć tutaj: --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder ManufactureDzisiaj zapraszamy was na pyszny deser. Naoglądaliśmy się ostatnio tego w różnych kulinarnych programach kulinarnych, coś modne się chyba zrobiło. Postanowiliśmy zatem i my zrobić, co by było sobie na blogu. Takie nasze swojskie krembrule :) Wyszło nieźle, zupełnie tak jak wyjść powinno. Jak ktoś lubi krembrule to polecamy nasz przepis. A jak wam zostanie trochę białek (a dokładnie(...)zawsze można potem zrobić tartę cytrynową z bezą , na którą przepis zamieściliśmy kilka dni temu. Oba desery, tartę i crème brûlée z ręką na sercu polecamy. Potrzebujemy: 500 ml śmietanki kremówki 6 żółtek 6 łyżeczek cukru około 4 łyżeczek cukru do posypania 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Wykonanie: Żółtka ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy ekstrakt z wanilii
Marder&Marder ManufactureUwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach, taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol który dostałam w ramach testowania i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek(...)całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem, wlewamy kawowy likier. Do wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy po gałce lodów waniliowych, posypujemy posypką czekoladową do deserów. Podajemy od razu po przyrządzeniu
Wanilia i Kardamondość, że wyjątkowo proste, szybkie i tanie, to mam do niego sentyment - babcia przywiozła mi je do Poznania na przysięgę wojskową. To jeden z deserów, który robi się praktycznie sam, a efekt smakowy jest odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Przy okazji za każdym kolejnym pieczeniem można spokojnie fantazjować z dodatkowymi składnikami. Poza wszystkim.. ja osobiście chyba uparłabym się(...)wziąć poprawkę na temperaturę i najlepiej nieco ją obniżyć. Po upieczeniu jest naprawdę smacznie pulchne, a dzięki sodzie ładnie brązowe. Moje proste składniki komponują się ze sobą wyśmienicie. Taki deser pasuje do umilania sobie każdej pory dnia i nocy, ponieważ to ciasto długo pozostaje świeże. Jest delikatne, nie zapycha i w moim otoczeniu smakowało właściwie każdemu
Kuchenna Kontrrewolucyasię, że to nic prostszego, ale jednak bardziej czasochłonnego, niż gotowy produkt z torebki. Mimo wszystko, moim zdaniem warto poświęcić tych kilka minut więcej, by skosztować prawdziwego, smakującego wybornie deseru. Owoce bez pestek przepłukujemy na sicie. Przekładamy je do garnka i razem z gałązką melisy zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy kwadrans, od momentu zagotowania wody. Spora część płynu powinna wyparować(...)przypadku kisielu z torebki. We wrzącym płynie rozprowadzamy zimny z mąką ziemniaczaną i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Należy uważać, by nie powstały grudki. I gotowe! Fantastyczny, jesienny deser. http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470
Kuchenna KontrrewolucyaGenialny, banalnie prosty dodatek do deserów... Składniki; 50 dgk truskawek, 1/5 łyżki cukru, 80 ml wódki, 1/2 laski wanilii, Wykonanie; Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Składniki mieszamy razem w słoiku. Zakręcamy i odstawimy do lodówki na 2-3 godz.Podajemy do deserów, ciast... Źródło "Magazyn kuchnia
Anioły w kuchniOstatnio w mojej kuchni króluje bakłażan, uwielbiam go i wiem, że teraz się nim przejem i porzucę go na jakiś czas. Jednak wykorzystałam bakłażana jak bazę
Niezły Młynekjeszcze śniadanie? :D Pewnie! Ten pyszny, słodki deser jest pełny mnóstwa zdrowych składników, które dodadzą Ci poranną dawkę energii. Znajdziesz w nim płatki owsiane, nasiona chia, mango i truskawki :) Przygotowujesz go wieczorem, wstawiasz do lodówki, a rano cieszysz się szybkim i pożywnym śniadaniem :) Składniki: 20 g płatków owsianych 50 g deseru ryżowego Amazake 1 łyżeczka nasion chia
Zdrowie na języku :PSałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym
Oryginalny smakApatyczny, znudzona, bez chęci do życia... Tak możesz się czuć gdy zabraknie w Twojej diecie zestawu żelaza wraz z witaminą C. Pękające kąciki ust czy też
Kuchnia PROzdrowotnajakiś czas nie pogardzam :) 5. Blog kulinarny - pasja czy opcja możliwego zarobku? Zdecydowanie PASJA. Zarobki to drugorzędna sprawa:) 6. W jakiej dziedzinie kulinarnej odnajdujesz się najlepiej (pieczenie, desery, wytrawnie, alkohole, itp.) No ba :D Ja + piekarnik = <3 :D I wszystko chyba jasne :D 7. Jest coś od czego jesteś uzależniony/a albo coś czemu nie potrafisz się oprzeć? (mowa(...)xcookandlookx.blogspot.com http://inspirujsiezdrowo.blogspot.com http://domowacukierniaewy.blox.pl/html A oto moje pytania: 1. Jeśli wydałabyś książkę kucharską, to jakie przepisy by w niej dominowały? Ciasta, dania obiadowe, desery itp.? 2. Jaki jest Twój ulubiony rodzinny wypiek? 3. Jaka była Twoja największa katastrofa kulinarna? 4. Piosenka, która aktualnie Cię urzekła. 5. Co Cię motywuje do blogowania? 6. Twój ulubiony
My simple kitchenszybkie rozgrzanie organizmu. Jesień nie musi być szara i smutna. I co z tego, że pada:P Ja na osłodę polecam dziś pieczone gruszki:) Pyszne, aromatyczne i typowo jesienny deser:) Prosty i szybki w wykonaniu a zarazem wyrafinowany i szlachetny:) Możecie takie gruszki zjeść solo lub podać je z dowolnymi dodatkami - konfiturą, gałką lodów czy tak jak ja - z bitą
My simple kitchenSałatka z pokrojonym w kosteczkę awokado, chrupiącymi szparagami i krewetkami. Całość wymieszałam z serkiem „Apetina” i majonezem. Dodałam czosnek, odrobinę chili, soku z limonki
Oryginalny smakSernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki
Smakowite DaniaBotwina (dla niewtajemniczonych: liście młodych buraków z korzeniami) aktualnie jest na fali. Pamiętam, że wiele lat nie wiedziałam, co to jest i
W kuchni Karmel-itki