Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Deser bez pieczenia, zniewala smakiem i wyglądem. Z musem truskawkowym, warstwą truskawkowego kremu i przykrywającą je galaretką truskawkową. Czasochłonny, ale wart zrobienia, gwarantuję, że się nie zawiedziecie ;) Udekorowana świeżymi owocami... Bajka :-) Polecam! Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów ladyfingers Mus truskawkowy: 350 g truskawek sok z połówki cytryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny(...)wyłożyć na stężały mus truskawkowy, wyrównać i schłodzić do czasu stężenia kremu. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, wystudzić, tężejącą wyłożyć na krem truskawkowy, schłodzić w lodówce. Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę, udekorować owocami. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i
W kuchni Karmel-itkiyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQkolejnej kulinarnej podróży „Palcem po mapie” zatrzymujemy się w Kongo. Kongo słynie z plantacji kawy więc u mnie zagościł deser kawowy. Składniki: - 2 serki homogenizowane - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - żelatyna - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany + mleko - kawa rozpuszczalna - kakao W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. Teraz robimy
Kuchenne WariacjeDzisiaj na obiad pizza a jako że to włoskie danie to pomyślałem że i ja coś spróbuję z zakresu włoskich deserów. Ostatnio oglądałem program Cooking live gdzie Gordon Ramsay robił bardzo proste tiramisu i stwierdziłem że właśnie ten sposób wykorzystam Składniki: - 50g cukru pudru - 250g mascarpone - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 200ml śmietany kremówki - kilka biszkoptów (takich języczków) - 150ml
Kuchenne Wariacjebyła druga taka sama konsystencja tylko aby mus uzupełniał panna cottę wiec ją sobie darowałem. Po zblendowaniu nałożyłem łyżką do pucharków i gotowe Przyznam iż nie sądziłem że ten deser jest tak prosty (bo smaczny to wiedziałem że jest ) więc każdy go może zrobić. Jedyny mankament to to że musi stężeć więc jeśli chcemy coś podać w pięć minut
Kuchenne WariacjeFlan karmelowy to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni meksykańskiej. Flan to krem zrobiony z masy jajecznej, który po upieczeniu schładzamy. Nam smakiem przypomina krem brulee i pewnie dlatego nam tak bardzo przypadł nam do gustu Składniki na karmel: - 180 ml wody - 165 g cukru pudru Składniki na krem: - 3 jajka - 3 żółtka - 110 g cukru pudru - 250 ml mleka
Kuchenne Wariacjemała łyżeczka cukru Miksujemy wszystkie truskawki z cukrem pudrem, dzielimy na pół, do jednej dajemy serek i rum. Ubijamy śmietanę z cukrem. Wykładamy do pucharków i dekorujemy śmietaną. Deser należy dobrze schłodzić
harrisaOstatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak
W kuchni Karmel-itkifareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Na jesieni zrobiłam z myślą o deserach kilka słoiczków gruszek w pomarańczowym syropie. Większość już zużyłam do deserów. Dobrze jednak, że zostały jeszcze dwa, bo kilka dni temu natknęłam się w internecie na mini tarty z gruszkami
Wiem co jemPogoda w ten weekend nie rozpieszcza, więc na poprawę humoru proponuję błyskawiczny, obłędnie czekoladowy deser - chocopots. Pod chrupką zewnętrzną warstwą kryje się przepyszny, płynny, czekoladowy środek. Mniam :) Jeśli macie mniejsze kokilki (o śr. 8 cm i wys. 4 cm) deser można przygotować z połowy porcji - wyjdą 4 smakowite chocopots. Składniki (na 5 kokilek
Domowa Cookierenka Agimiejsce: Pojemnik na herbatę SNIPS Aroma + książka „Sweet: Our Best Cupcakes, Cookies, Candy, and More” II miejsce: forma do pieczenia DOMEK 28 cm (Duka) + książka „Moje wypieki i desery na każdą okazję” III miejsce: zegar ścienny (Duka) + kubek z zaparzaczem KEEP CALM Zadanie konkursowe polega na sfotografowaniu dowolnego ciacha zrobionego wg przepisu znajdującego się na moim blogu. Wszelkie wariacje dozwolone(...)Market Cookbook " 2. Miejsce Justyna za te wszystkie smakowite zdjęcia, ale najbardziej dziękuję za Podwójny sernik OREO Nagroda: forma do pieczenia DOMEK 28 cm (Duka) + książka „Moje wypieki i desery na każdą okazję” 3. Miejsce Ela za rekordową ilość przesłanych zdjęć , najbardziej urzekła mnie dekoracja na zdjęciu Muffinek czekoladowych z cukinią . Mojemu Mężowi z kolei najbardziej podobały się bezy . Nagroda
Domowa Cookierenka Agibył bardzo miły, ale napiszę o nim jutro, a teraz przejdę do drugiej części postu, czyli współpracy. Na początku tygodnia otrzymałam paczkę od KFD zawierającą odżywkę białkową w formie deseru. Jest to czysta kazeina micelarna, produkt zawiera dużo białka, a mało węglowodanów i tłuszczu. Nie ma w nim też sztucznych i chemicznych dodatków. Do przetestowania wybrałam smak kokosowy(...)mogę się doczekać kiedy spróbuję "deseru" ;) Więcej o produkcie możecie przeczytać TUTAJ . Aktualnie trwa promocja i można kupić odżywkę w bardzo przystępnej cenie. Zajrzyjcie też na FORUM KFD jeśli interesujecie się sportem i pokrewnymi tematami
breakfast of dreamskokosowy deser białkowy z domowym dżemem agrestowo-truskawkowym* oraz prażonymi płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi~ *dżemu nie zrobiłam sama, dostałam :) PRZEPIS /1 porcja/ ~30g kazeiny kokosowej KFD ~150 ml mleka lub wody Do miski wsypać kazeinę i wlać mleko/wodę. Ubijać mikserem ok. 2-3 minuty do otrzymania gęsetej, budyniowej konsystencji (lub coś takiego jak bita śmietana :)). Przełożyć(...)miseczki, podawać z ulubionymi dodatkami. Ja po przygotowaniu włożyłam deser jeszcze na ok. 10 minut do lodówki i schłodzony smakował mi jeszcze bardziej :) Ostatniego dnia pobytu w Warszawie nie tylko jadłam obiad w restauracji, w której wcześniej pracowałam i byłam na zakupach, ale również (po raz drugi :)) spotkałam się z Moniką prowadzącą Anielskie Przysmaki . Tym razem zostałam zaproszona do domu
breakfast of dreamsJakiś czas temu stałam się szczęśliwą posiadaczką książki "Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję". Wszystkie przepisy są bardzo zachęcające i nie mogłam się zdecydować co upiec...Dlatego poprosiłam Mamę, żeby to ona wybrała przepis :) Jej wybór padł na ten sernik i nikt tego wyboru nie żałował! Sernik jest kremowy i zbity. A to w dużej mierze dzięki pieczeniu(...)dodatku marmurkowe wzorki dodają mu uroku :) Najlepiej smakuje gdy postoi trochę czasu w lodówce :) SERNIK MARMURKOWY Z CZEKOLADĄ NA SPODZIE BROWNIE lekko zmodyfikowany przepis z książki Moje Wypieki i Desery na Każdą Okazję // tortownica 22-26cm wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ~50g mąki pszennej ~50g masła ~1/3 szklanki cukru ~1 duże jajko ~40g gorzkiej czekolady (uzyłam
chili & sugar