lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo prosto i są idealnym letnim zimnym deserem do którego można wykorzystać w sumie wszystkie sezonowe owoce. Dziś do kolekcji dołącza jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na serniki: Sernik(...)sernik na zimno z musem z białej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z borówką amerykańską Truskawkowe serniczki na zimno Lekki jak mgiełka truskawkowy sernik na zimno Jogurtowy sernik na zimno z borówką amerykańską Czas przygotowania: 6 godzin Proporcje
Kulinarne przygody GatityPyszne, pachnące, soczyste, jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, do tego kubek kawy i jakoś tak lepiej człowiekowi na sercu. Ja bułeczki smarowałam serkiem
Rozpustne gotowaniePyszne, mięciutkie, soczyste babeczki z owocami. Idealne! Polecam!!! Składniki na babeczki z owocami: 2 jajka 50 g cukru 200 ml jogurtu owocowego 50
Rozpustne gotowaniepiękny, intensywny kolor. Świeże sezonowe owoce idealnie dopełniają całości. Pysznie i co najważniejsze zdrowo więc nie ma co się zastanawiać nad przygotowaniem nawet gdy jesteście na diecie. Taki deser jest bogatym źródłem błonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka(...)mąki gryczanej łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mały banan pół dojrzałego mango 0/5 pomarańczy nektarynka 120 g młodego szpinaku dowolne sezonowe owoce np. poziomki, truskawki, maliny, jeżyny i jagody opcjonalnie mięta do ozdoby Fasolę dzień wcześniej namaczamy w zimnej wodzie (3 razy więcej wody niż fasoli). Na następny dzień lekko solimy i na małym ogniu
Mienta blogGofry drożdżowe z owocami to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni. składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)cukru waniliowego 2 dag drożdży szczypta soli 200 g truskawek 125 g borówek amerykańskich 4 owoce kiwi cukier puder do posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże
Smakowite DaniaZapach w całym domu, smak niebiański, polecam placuszki. Miałam nadmiar sera twarogowego i dzięki temu placuszki powstały. Są pulchne, aromatyczne, jak je smażyłam to pachniało na
Moje Małe CzarowanieMocno czekoladowe z kwaskowo-słodkim truskawkowym pudrem. Idealny pomysł na małą pralinkową przekąskę :) Składniki: (na około 10-15 sztuk) 150 g gorzkiej czekolady ja użyłam 78
KreatywnePinyszparagów również. Do szparagów w oliwie cytrynowej z sosem rouille pasowało nam połączenie z barberą oraz różową garnachą a i Prosecco dało radę. Do szparagów z flambirowaną wątróbką i truskawkami chętnie wypilibyśmy barberę , garnachę chociaż chenin blanc również znalazł amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir(...)smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną na miejscu pomarańczową oliwą i karmelizowanymi zielonymi szparagami. Pycha. Od szefa kuchni dostaliśmy również przepisy na degustowane dania. Przepisy niedługo. Degustowaliśmy na zaproszenie Kondrat Wina Wybrane
królestwo garówJak co środę u nas słodkości. Skoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdążę. Można w niej rozmrażać składniki, podgrzewać obiad (mój mąż często z tego korzysta jak wraca z pracy o późnych godzinach), a nawet (co dziś pokazuję) przygotowywać szybkie desery Prosta w obsłudze, intuicyjna, stosunkowo nieduża, idealna do każdej kuchni. Osobiście cenię firmę Electrolux za niezawodność działania, dlatego szczerze polecam. Składniki: 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko klasy M do podania: u mnie truskawki i krople czekoladowe – z białej i mlecznej czekolady, polecam również wersję z gałką lodów waniliowych Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Mieszamy
Słodkie okruszkikiedy zostaje ugotowana kasza jaglana na przykład po obiedzie. Pyszny, kremowy, przyjemnie czekoladowy, a przy tym zdrowy i bardzo sycący. Course FIT deser Keyword banany, budyń jaglany, fit deser, kakao, mleczko kokosowe, śniadanie Prep Time 5 minutes Czas gotowania 15 minutes Total Time 20 minutes Servings 2 porcje Ingredients Budyń: 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1/4 szklanki(...)kokosowego 2 dobrze dojrzałe, słodkie banany 2 łyżki (20 g) ciemnego kakao 1-2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego (opcjonalnie) mała szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce (banany, maliny, truskawki, borówki itp.) gorzka czekolada do przygotowania wiórków czekoladowych Instructions Kaszę jaglaną ugotować wg przepisy na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem kaszę dokładnie wypłukać obficie przelewając najpierw zimną
Fitsweet.memyślą, aby napić się kawy...". Znalezione w internecie. Trafione w samą dziesiątkę :D Rabarbar ostatnio przetwarzam hurtowo, ale ile też można piec tylko ciasta? Przyszła więc pora na deser. Coś słodkiego i kwaśnego zarazem lecz bez śmietany - by mała M również mogła spróbować. No i padło na kaszę manną. Taki banał? Ale jaki pyszny! Zainspirowałam się przepisem na taką kaszkę(...)Moich Wypieków, troszkę pozmieniałam i dodałam od siebie kokos. Mówię Wam, miód w buzi! A słodko-kwaśny rabarbar dopełniał smakowo całość :) Na pewno do powtórzenia w wersji z truskawkami:) Składniki na 2 porcje: Kasza manna: 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki kremówki 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka cukru 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli Karmelizowany rabarbar
My simple kitchenPrzepyszny, mrożony koktajl jagodowy (shake jagodowy) , który podawany od razu po przygotowaniu ma idealną, lekko mrożoną, kremową, gęstą konsystencję, przypominającą roztapiające się lody jagodowe, które można
Moja DelicjaZaprzyjaźniłam się bardzo z małymi niepozornymi nasionkami chia (o ich właściwościach pisałam trochę tu ). Mała porcja tych nasionek może być podstawą smacznego deseru, albo jak to ostatnio u mnie dość często bywa, śniadania (zamiennie z jaglanką, bo za owsianką, mimo, że zdrowa i sycąca, nie przepadam) Pudding z chia można robić z jogurtu, mleka czy mleka kokosowego wzbogacając jego(...)dodatkiem ziaren, owoców czy orzechów. Na śniadanie najlepiej przygotować chia wieczorem i zostawić na noc np. w lodówce,aby nasionka miały czas napęcznieć. CZEKOLADOWA CHIA z TRUSKAWKAMI i PISTACJAMI Składniki: 3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej chia 1,5 szklanki mleka czekoladowego (lub mleko 2% plus 2 łyżeczki kakao i ewentualnie miód) kilka truskawek 2 łyżeczki posiekanych
Bon appetit mon amiewiem dlaczego, ale ten deser wywołał u mnie wspomnienia z dziecięcych lat. Jak razem z bratem i rodzicami co niedziela, chodziliśmy do "Delicji". Przeszklone lodówki pełne były galaretek i kremów sułtańskich Mmmmmmmm, rozmarzyłam się. Nic nie szkodzi, mam przecież swoje "Delicje". SKŁADNIKI: na 3 porcje 8-10 małych bezików 3 łyżki malin (użyłam mrożonych) 200 g serka homogenizowanego straciatella(...)śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru kilka truskawek pokrojonych na ćwiartki A jak to zrobić: Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodatkowo dodałam do niej 3 rozgniecione, mocno dojrzałe truskawki, co pozwoliło mi uzyskać lekko różowy kolor. Na dno pucharka ułożyć,pokruszone bezy. Kolejne warstwy to: serek straciatella maliny pokruszone bezy bita śmietana. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Podawać
Kuchnia w opałach