Zapraszam na pyszne crumble czyli owoce pod kruszonką. Bardzo prosty deser, który zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Dziś w wersji z rabarbarem i truskawkami. Składniki: 1 łodyga rabarbaru 1 garść truskawek 1/2 szkl mąki 3 łyżki ksylitolu 50 g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę wyrabiamy z masłem i ksylitolem aż do uzyskania kruszonki. Wstawiamy do lodówki. Rabarbar
słodkie i nie tylko historie kulinarneKoktajle wiosną i latem to moje ulubione desery, chociaż przyznam, że równie często przygotowuję je na drugie śniadanie. Dzisiaj klasyka truskawka, która zagościła już na naszych bazarkach. Koktajl ten idealnie smakuje dobrze schłodzony jednak można podawać go od razu po przygotowaniu. Koktajl truskawkowo miętowy na maślance Składniki : 600 g truskawek spora garść listków mięty - świeżej około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiroku, zasypywać wszystkim, co zawiera maliny :) Uwielbiam je, a sierpień i wrzesień to mój ulubiony moment na wykorzystanie tych owoców, bo: czerwiec=truskawki, lipiec=jagody, a na maliny zwyczajnie brak wtedy miejsca :) Dzisiaj znów szybki deser, dla fanów ricotty, bo ten serek smak ma specyficzny. Ale jeśli go lubicie z pewnością Wam posmakuje :) Składniki 250 g ricotty
Słodkie inspiracjefrancuskiego. Wystarczy tylko wyciąć kawałki ciasta i wrzucić do gofrownicy. Szybka bita śmietana plus jagody i mamy pyszny deser, nie straszni więc goście, którzy pukają do drzwi… Zamiast jagód mogą być truskawki, maliny czy borówka amerykańska. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 250 ml śmietanki 30% • 2 łyżki cukru pudru • 1 szklanka jagód • olej
To co kochamWalentynki już jutro! Z tej okazji przygotowałam dla Was zestawienie zarówno starszych jak i nowszych inspiracji na śniadanie, deser lub słodką kolację. Przy wyborze konkretnych dań kierowałam się przede wszystkim obecnością truskawek (które chyba wszystkim kojarzą się z Walentynkami), jak i kszałtem serca :) Oczywiście w ten dzień sprawdzi się dowolny przepis z bloga
Poranek na słodkoBardzo dawno nie jadłam ryżowego puddingu i w sumie nie wiem dlaczego, bo go wprost uwielbiam. Dlatego dziś w ramach deseru postanowiłam go przygotować przygotować sobie. Ten pyszny mleczny ryżowy pudding podany z truskawkami ucieszył całą rodzinę. Dlatego i Wam go szczerze polecam. Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 100 g ryżu jaśminowego Skworcu 1 szklanka wody 3 szklanki mleka
Słodkie okruszkipieczonych, mogę je przygotować maxymalnie w 20 minut, Ponadto idealnie sprawdzają się w upalne dni, niczym jak lody, wyciągam z lodówki i deser gotowy ;-). Smacznego! SKŁADNIKI: MASA NR 1: - 1 i 1/2 litra zmiksowanych zamrożonych truskawek - 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym - 150 ml jogurtu greckiego - opakowanie żelatyny - słodzik ewentualnie cukier brązowy - biszkopty MASA
SMYKWKUCHNIupalne, letnie dni nie ma nic lepszego niż sernik na zimno z kawą na deser lub drugie śniadanie. U mnie w domu najczęściej pojawia się sernik z truskawkami, ale wersja z borówką amerykańską tylko nieznacznie ustępuje mu miejsca. Połączenie słodkiej borówki z brzoskwinią daje wyraźnie orzeźwiający smak - a o to właśnie chodzi o tej porze roku
Milion Smakówupalne, letnie dni nie ma nic lepszego niż sernik na zimno z kawą na deser lub drugie śniadanie. U mnie w domu najczęściej pojawia się sernik z truskawkami, ale wersja z borówką amerykańską tylko nieznacznie ustępuje mu miejsca. Połączenie słodkiej borówki z słodko-kwaśną mandarynką daje wyraźnie orzeźwiający smak - a o to właśnie chodzi o tej porze roku
Milion SmakówDeser idealny w sezonie owocowym. Połączenie świeżych, kwaskowych czerwonych porzeczek i jagód oraz truskawek ze słodką bezą to istne niebo w gębie. Rozpływająca się w ustach kompozycja, w szczególności konsumowana na ciepło, sprawia, że mamy ochotę zatrzymać się w szalonym tempie dnia codziennego, usiąść gdzieś na chwilkę i pomarzyć
Milion SmakówDeser, w którym zakochacie się od pierwszej łyżeczki :) Pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki. Brzmi pysznie, prawda? ;) Równie dobrze smakuje z borówkami czy jagodami. Ach, rozkosz dla podniebienia :) Smacznego! Składniki: 300 g truskawek 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki kilka bez Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odłożyć. Śmietanę ubić na gęsto. Bezy pokruszyć
Domowa cukiernia Ewywanilią. Gęsty, słodki i bardzo truskawkowy z waniliowym posmakiem. Znakomity! Idealny na uwieńczenie truskawkowego sezonu. SOS TRUSKAWKOWY Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ DO LODÓW I DESERÓW. /przepis własny;/ na 450 ml sosu 0,5 - 0,6 kg świeżych truskawek 1/2 laski wanilii 1/2 szklanki brązowego cukru 2-3 łyżki wody Truskawki płuczeę, usuwam szypułki i kroję na połówki lub ćwiartki. W rondelku
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu zakupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam, się do czego ją wykorzystać. W związku z sezonem na truskawki, nie mogło stać się inaczej jak po
Głodni Wrażeń - fit przepisyUwielbiam bułeczki drożdżowe! Jak zresztą cała moja rodzinka, toteż często u nas bywają :-). Tym razem zamarzyły mi się puszyste, delikatne buchty, nadziane
Rozpustne gotowaniedalekich tropików, w połączeniu z bezą daje bardzo przyjemne wrażenia smakowe. Drugim smakiem lekko kwaskowatym a zarazem słodkim, jest smak truskawki, którą można łączyć z wieloma składnikami, lubi i słodkie, i słone. Dzisiaj takie jedno z ulubionych ciast, deserów, które przygotowuje rzadko, raczej na jakąś okazję, bądź na poprawę nastroju. Nie wiem, jak to u Was wyglądało gdy byliście(...)przyrządzała jakieś pyszności, a to pączki, faworki, babeczki na kruchym spodzie, albo knedle z owocami. Niewątpliwie w moim rodzinnym domu gotowało i piekło się na cztery "fajery". Dzisiejszy mój deser też jest na poprawę nastroju przyjaciółki studentki, też za dwóje- a raczej brak zaliczenia, wszak nie w tym wieku, a widać, że zawsze "boli" tak samo ;-*. SKŁADNIKI: - 6 białek
SMYKWKUCHNI