zabrać i szybciutko zjeść. Deser jest smaczny, lekki, a co najważniejsze niezwykły, bo niebieski niczym bajkowy smerf. A wszystko, to powstało jak zwykle za sprawą mojej kulinarnej wyobraźni. Chyba mam w sobie jeszcze sporo z dziecka, bo i mnie niezwykle cieszyły te barwy. Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: 1 jogurt typu greckiego z truskawkami 0% tłuszczu 150 g 1 galaretka(...)Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym dodajemy do niej cały jogurt tupu greckiego z truskawkami. Mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką, aż do połączenia składników i lekkiego "napuszenia". Tak przygotowaną niebieską część deseru przelewamy do pucharków lub szklaneczek, zostawiając miejsce na białą warstwę deseru. Do każdej szklanki wsypujemy po 1 1/2 łyżeczki jagód. Deser wkładamy
Słodkie okruszkiPojawiają się już truskawki, nie mogłyśmy się im oprzeć, kupiłyśmy wiec i zrobiłyśmy z dziewczynkami sernik na zimno. I tym właśnie deserem oficjalnie rozpoczynamy sezon na ciasta bez pieczenia i zimne desery. Nareszcie ! *tortownica 26 cm Składniki: 2 opakowania galaretki cyrtynowej 4 opakowania galaretki truskawkowej 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 kg serka na sernik ( z wiaderka) 3/4 szklanki cukru szklanka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPavlova z karmelizowanym rabarbarem zupełnie przypadkowo uświetniła dzień, w którym na Instagramie zaczęła nas obserwować tysięczna osoba. Tych wszystkich, którzy nie wiedzą, że mamy tam profil
niecodziennikparymnie do stworzenia lekkiego deseru, który łączy w sobie letnie owoce i wspomnianą wcześniej kwiatową pannę zwiastującą jesień - nawłoć. Galaretki udały się znakomicie! :D Soczyście owocowe z delikatnym ziołowym posmakiem nawłoci, a do tego naprawdę proste! Skosztujcie ;) Nawłociowe galaretki z owocami Potrzebujesz: 4 kwiatostany nawłoci wrzątek 1 łyżkę brązowego cukru demerara 2 łyżeczki żelatyny truskawki borówki jeżyny Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzetestowania foremkę Liliana od Tupperware Polska a że sezon truskawkowy trwa więc przygotowałam w niej prosty serniczek na zimno z truskawkami. Foremka Liliana w kształcie babki ma pojemność 1,5 l. Służy do przygotowywania deserów i innego jedzonka na zimno. Foremka ma fajny kształt, kolor też bardzo mi się podoba. Jest łatwa w użytkowaniu, łatwo się ją myje. Dodatkowym(...)atutem jest to, że foremka ma pokrywkę i możemy przykryć zawartość. Jeśli mamy mało miejsca w lodówce można śmiało coś na niej postawić a jeśli przygotujemy deser nie przyjmie on zapachu innych produktów z lodówki. Foremki niczym nie smarowałam. Gotowy schłodzony serniczek wyjęłam na kilkanaście minut z lodówki i zostawiłam, potem odjęłam kominek a serniczek sam wyskoczył z foremki
Monia miesza i gotujeBeza – 4 białka – 200g drobnego cukru – 1 łyżka soku z cytryny Masa – 250 g serka mascarpone – 2 łyżki cukru pudru –
I LOVE LIFERewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającymi, słodkimi truskawkami. Warstwa galaretki z dodatkiem truskawek, kremu śmietanowego tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na owocowy deser w okresie sezonu truskawkowego. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 150g mąki pszennej 180g mąki krupczatki 200g cukru 250ml oleju 4 jajka 3 łyżeczki
Szalona Kuchnia EwelinyPołączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami! Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt Składniki: 1/2szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki orzechów włoskich, szklanka płatków owsianych, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 czubate łyżki ziaren słonecznika, 150g masła, 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody
Z miłości do słodkościwięcej deserów :) A, że mój poprzedni sernik bananowy bardzo Wam smakował i wiele osób go zrobiło i chwaliło, postanowiłem zrobić kolejny :) Przepisu mocno nie zmieniałem, bo jak dla mnie jest idealny :) Ale jak się dokładnie zmienił zaraz przeczytacie :) Składniki : 2 jajka 4 łyżki cukru pudru trzcinowego 0,5 kg twarogu sernikowego kilkanaście truskawek kilkanaście borówek
Parowar FacetaKoktajle owocowe to prawdziwe bomby witaminowe, które dostarczają organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Są ciekawym dodatkiem do śniadania lub lekkim deserem. Można je pić przez cały rok, ale najlepiej smakują latem, kiedy jest największy wybór owoców. Polecam pyszny koktajl z malin, truskawek i banana. Składniki 200 g malin 200 g truskawek 1 banan 300 ml maślanki 1 łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) Wszystkie(...)mniejsze kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki. Jeżeli mamy do czynienia z dużymi okazami - kroimy je np. w ćwiartki. Owoce wrzucamy do blendera kielichowego i zalewamy maślanką. Jeżeli lubicie słodkie koktajle, możecie dodać łyżeczkę ksylitolu. Miksujemy, aż wszystkie owoce się połączą w jednolitą masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek lub innych naczyń. Owocowy koktajl podajemy jako deser, dodatek do śniadania
My Chcemy JeśćDziś przepis co prawda mało aktualny jak na porę roku, ale bez problemu można wykorzystać do jego powstania mrożone truskawki. Zapewne wielu z Was (ja też
Gotuję Testujęczas na truskawkowy jagielnik. Kilka dni temu na instagramie u Olgi z bloga Make Happy Day zobaczyłam letnie wydanie tego pysznego deseru i tak bardzo za mną chodziła realizacja przepisu, że musiałam ten jagielnik jeszcze zrobić Na szczęście truskawki wciąż w sprzedaży (chociaż przygotowuję się na koniec już od mniej więcej dwóch tygodni :D) i można jeszcze dodać(...)zdrowe, bez pieczenia, bez cukru, a po zastosowaniu roślinnego mleka (napoju) i bezglutenowych płatków owsianych stanie się odpowiednio – wegańskie i bezglutenowe Chyba można o nim powiedzieć, że jest deserem niemal idealnym Truskawkowy jagielnik – bez cukru, bez pieczenia tortownica 23 cm Spód: 125 g daktyli bez pestek 0,5 szklanki płatków owsianych 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka karobu
Fitkotlepszych, jaki mi się udał, to różany creme brulee z białą czekoladą. Coś pysznego! Przepis znajdziecie TUTAJ . Kilka razy eksperymentowałam z truskawkami, ze smakowymi herbatami, niestety, nie wszystkie próby były udane lub smaczne. W końcu postanowiłam zrobić ten deser na sposób podstawowy. Dziś przedstawiam przepis na klasyczny crème brûlée, który w zasadzie robię najrzadziej, a szkoda! Składniki (na 3 porcje
Raj dla PodniebieniaKruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym
Smaczna Pyzanapojach typu bubble tea. Przybiera smak tego, w czym będziemy ją gotować. A zabawa tkwi w teksturze. Miękkie granulki całkowicie zmieniają doznania smakowe – zwykły budyń zamieniają w ciekawy deser. Pudding z tapioki (właśnie z dodatkiem mango!) zrobił furorę na jednej z imprez integracyjnych w mojej pracy. Mimo, że jest dziwny – wszystkich zaintrygował. Każdy go polubił. Sama tapioka(...)zgęstnieje. Przelewamy do szklanek lub małych naczyń. Na wierzchu układamy przecier z mango (może być też przecier z innych owoców – brzoskwiń, truskawek, malin – ważne aby coś położyć na wierzch – inaczej zrobi się nieapetyczny kożuch). Deser studzimy, a następnie wkładamy do lodówki. Pudding z tapioki podajemy schłodzony. Jak przygotowywać tapiokę po raz pierwszy przeczytałam u Jadłonomii . Post Kokosowy
Poezja smaku