Składniki: dwie galaretki - smak dowolny, puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g), 4 łyżeczki żelatyny. Przygotowanie: Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją jaka jest na opakowaniu. Najlepiej wybrać takie naczynia by miały równe dno. Gdy stężeje pokroić mniej więcej w kostkę i wyłożyć do formy, w której deser będzie przygotowywany. Jeżeli jest to forma silikonowa, położyć ją na desce do krojenia - łatwiej będzie(...)przenieść do lodówki. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w szklance gorącej wody (250ml) i ostudzić. Następnie zmiksować razem z mlekiem skondensowanym i zalać galaretki. Włożyć do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. By wyjąć deser z formy należy obkroić boki i odwrócić do góry mając już duży talerz, bądź deskę pod spodem ( jeżeli w jakimś miejscu jest mocniej przyklejony
W kuchni u MonikiBezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna. Nie ma w sobie tłuszczu, cholesterolu, cukru(...)agar-agar, truskawki z sokiem i agarem muszą się chwilę razem pogotować – dosłownie 1-2 minuty. Temperatura i podgrzewanie wzmagają żelującą właściwość glonów. Galaretkę owocami rozdzielamy między naszykowane porcje puddingu, całość jeszcze na blacie – studzimy. Ostudzony deser wkładamy na 2-3 godziny do lodówki i zostawiamy do pełnego stężenia. Wierzch przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami lub bitą śmietaną – zwykłą
Karo in the KitchenJest kilka angielskich deserów które lubię i chyba na pierwszym miejscu jest tradycyjny deser zwany „trifle” czyli kombinacja biszkoptu, galaretki, budyniu, bitej śmietany i owoców. Jest to deser bardzo tradycyjny bo pierwszy przepis pojawił się w 1596 roku. Ale ponieważ ma tyle lat to są i różne wersje. Oto przepis na trifle wg Doroty… Przepis na trifle(...)ciasteczka biszkoptowe ok 200 g truskawek ok 800 ml budyniu waniliowego (zrobionego w odrobinie większej ilości mleka bo angielski custard jest w oryginale bardziej rzadki) 2×500 ml galaretki truskawkowej 300 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru alkohol (opcjonalnie, ja polałam biszkopt kilkoma łyżkami Amaretto) płatki migdałowe (opcjonalnie bo można użyć startej czekolady czy kolorowej posypki) Podkład biszkoptowy
UgotujmyTo.plJeden z najłatwiejszych deserów jakie z pewnością robiliście! Arbuz, galaretka, a dla chętnych też bita śmietana i voila :D Powiem Wam, że kolejny raz tutaj sprawdza się powiedzenie, że to co proste jest pyszne! Wspaniały orzeźwiający deserek na upalny dzień! Dla kogo: dla szukających orzeźwiającego deseru na upalny dzień dla kochających galaretki dla arbuzomaniaków Składniki: arbuz - tyle, ile masz
Mania WypiekaniaProsty mały deser w szklaneczkach. Masa serowa z dodatkiem intensywnie pomarańczowej galaretki bardzo ładnie się prezentuje. Deser można przygotować także w formie klasycznego sernika w tortownicy, wystarczy tylko zrobić masę serową z podwójnej porcji składników. składniki: galaretka z soku 500 ml soku Leon Hortex: marchew banan jabłko ok 1/3 szklanki wody 2,5 łyżeczki żelatyny ewentualnie odrobina cukru do smaku
Monia miesza i gotujeDeser, który zawsze się udaje, bo .... nie sposób nie umieć zrobić galaretki wg przepisu na opakowaniu i zalać(...)nią pokrojonych truskawek :) Do zrobienia więc tego deseru, nie potrzeba ani dużo czasu, ani wielkich umiejętności a efekt zadowoli najbardziej wybrednych :) Bo kto nie lubi galaretki z truskawkami??? :-) Ze względu na prostotę deseru nie podaję składników - bo widać je na załączonym zdjęciu
Walijskie Pichceniezakupionych amerykańskich borówek powstanie coś pysznego! Nie myliła się! ;D Serniczek powstał z myślą o Niej , gdyż od zawsze uwielbia wszelkiego rodzaju serniki na zimno … galaretki … piankowe , lekkie desery z dodatkiem owoców . Efektem była zachwycona … Jej twarz promieniała ze szczęścia , kiedy ujrzała efekt … a ja cieszyłam się , że kolejny raz sprawiłam Jej niesamowitą radość! :) Kocham Cię
Ostra na Słodkoprawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa. Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?). Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce. Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis. Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango, pyszny i prosty deser. Ostatnio w hurtowych wręcz ilościach kupuję w Biedronce takie małe jogurty w słoiczkach, bo dzieci bardzo je lubią a ja dzięki temu mam małe śliczne słoiczki do deserów. Wczoraj powstało w nich ciasto czekoladowe, a dzisiaj pyszna delikatna mleczna pianka kardamonowa(...)Mleczna pianka była deserem na wieczornym spotkaniu u przyjaciół i wszystkim smakowała :) Zapraszam więc do spróbowania ! Mleczna pianka kardamonowa z galaretką z mango 2 szklanki mleka 2 żółtka 2 białka + szczypta soli 2 nasiona kardamonu 2 łyżki ksylitolu ( ew. cukru ) 1 duże mango + 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Kuchnia na wzgórzuwięc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się w ustach. Deser jest raczej słodki, ale nie przesłodzony - nam smakował bardzo. Mleczno-karmelowa galaretka z brzoskwiniami Składniki: (na 6 porcji) galaretka: 60 g cukru 2 łyżki wody 60 g miodu 600 ml mleka (3,2%) ziarenka(...)miód się rozpuści, dodać brzoskwinie. Dusić pod przykryciem 5-10 minut, aż owoce zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Zdjąć z palnika, wystudzić. Przed podaniem udekorować galaretkę owocami, polać powstałym syropem. Smacznego! Deser jest prosty i pyszny. Bez włączania piekarnika, więc idealny wręcz na lato. Bez dodatku śmietany nieco mniej kaloryczny. Skusicie się
Pożeraczka, czyli raz adobrzezacznie zastygać lekko wciskać w nią biszkopty, schować do lodówki najlepiej na całą noc forma silikonowa łatwo z galaretki schodzi, formę nakryć talerzem i odwrócić, zdjąć z galaretki ostrożnie, przybrać listkami mięty - deser jest pyszny na upały i nie za mocno kaloryczny.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędworze robi się coraz cieplej, więc serniczek na zimno o smaku jagodowym z galaretką będzie idealnym deserem na niedzielę, w dodatku bez pieczenia. Tak więc nie ma obaw, że wyjdzie zakalec. Możemy wyciąć okrągłe mini torciki lub pokroić ciasto w kwadraty. Nie miałam świeżych jagód, więc użyłam konfitury jagodowej, ale w sezonie polecam użyć świeżych jagód. Zapraszam!!! SKŁADNIKI
słodki bratekeksperyment mogę uznać za udany. Polecam go szczególnie na zbliżający się „Dzień dziecka”, na pewno dzieci będą zaskoczone i zadowolone z takiego deseru. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie 5-6 naleśników. 1 galaretka truskawkowa „Winiary” 1 galaretka cytrynowa „Winiary” 300 g truskawek 250 ml śmietanki 30% 500 ml mleka 250 g serka mascarpone
Oryginalny smakSmakowite wiosenne ciasto z kremem, truskawkami i galaretką, będzie znakomitym deserem w gorące dni. Nieskomplikowane w przygotowaniu ciasto mile połechce podniebienia smakoszy słodkości. składniki na okrągłą formę ciasta ciasto 170 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka(...)krem 200 g serka homogenizowanego waniliowego cukier waniliowy 250 ml śmietanki 36% 50 dag truskawek 1 opakowanie galaretki truskawkowej przepis Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Masę rozsmarowujemy na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st.C. W czasie kiedy ciasto się piecze rozpuszczamy galaretkę według
Smakowite Daniagości zrobiło dużą furorę - zajadali się nim zarówno mali, jak i duzi, a przepis poszedł w świat 😉 Idealny deser dla ochłody w ciepłe dni 🌞 Składniki: paczka herbatników 600 ml śmietany 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka Frugo niebieska 2-3 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki wrzątku 300 g borówek amerykańskich lub jagód Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy(...)borówek możemy użyć: np. galaretkę malinową i maliny, galaretkę truskawkową i truskawki, galaretkę porzeczkową i porzeczki, galaretkę brzoskwiniową i brzoskwinię lub zrobić mix...inna galaretka i inne owoce 😉 2) Gdy chcemy, aby deser miał intensywniejszy kolor to zamiast żelatyny możemy dodać drugą galaretkę. Wtedy 2 galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Musimy wziąć pod uwagę, że deser będzie wtedy
Kuchnia MagdaLeny