Dziś zapraszam na naprawdę wspaniały, delikatny i rozpływający się w ustach tort Rafaello w wersji z truskawkami. Ciasta o smaku pralinek Rafaello należą chyba do jednych
Healthy food explorerDomowa produkcja lodów to dla mnie zupełna nowość. Nie mam maszynki do lodów i zawsze wydawało mi się, że nigdy nie będę jej potrzebować, bo w
Posadzone i zjedzonetapiokę. Jak Wam nudne truskawki, to dodajcie Aperolka do konfitury, gwarantuje fajny smak. To taki tropikalny twist i ciekawe połączenie, dobra opcja na lekkie i słodkie śniadanie lub zwyczajnie deser. Składniki (na 2 porcje): 1/3 szklanki tapioki 2 szklanki mleka (dowolnego, może być roślinne) 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu skórka otarta z połowy limonki(...)Aperola, do musu z truskawek możesz dodać czerwone wino, rum lub różowy gin. Też będzie fajnie. Jednak ja, jako fanka Aperola, nie odmówiłam sobie przyjemności dodania go do musu truskawkowego. Według mnie podkreśla smak truskawek perfekcyjnie. Aby przygotować mus należy pozbawić truskawki szypułek, umyć je i zmiksować na gładko, a następnie gotować z dodatkiem Aperola, cukru i soku z cytryny
Mango Papajajest tak gorąco średnio chce mi się odpalać piekarnik. Mimo to ciastka też zrobiliśmy, ale nie wyszły tak jak powinny…dopracujemy przepis i spróbujemy jeszcze raz. Natomiast ten deser wyszedł rewelacyjnie! Jest mega prosty i co najważniejsze fajnie chłodzi co przy tak ciepłych dniach się przydaje. Zastanawialiśmy się jak go nazwać, w smaku trochę mi przypomina takie serki homogenizowane jakie(...)Przelewamy do naczyń i wstawiamy do lodówki aby stężało. Po około dwóch godzinach jest gotowy do podania :), Nam podczas bardzo szybkiego blendowania wyszła fajna pianka na górze Smacznego! Artykuł Truskawkowa chmurka a`la ptasie mleczko pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeTęczowa, wielokolorowa babka z dodatkiem maku, gorzkiego kakao i owocowego kisielu. Babka z jaką nigdy wcześniej się nie spotkałaś, w przekroju widać kolorowe zygzaki z ciasta
ProstePesto.plCukier w przepisie został zredukowany do minimum, bo mleko które użyłam jest wystarczająco słodkie, poza tym banan nie dość, że skleja ciasto to dosładza całość. Nie lubię bardzo słodkich deserów, wiec jeżeli używam bananów to zazwyczaj jeden banan zastępuje mi 50 g cukru, czyli gdy użyjecie innego mleka niż ja (niesłodzonego) to dodaj do ciasta, a dokładniej do zaczynu drożdżowego(...)mąki dodaj pozostałe składniki (zaczyn i banana). Dokładnie wszystko wymieszaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość. Mi to zajęło 30 minut, bo smażyłam konfiturę truskawkową i w kuchni było bardzo ciepło. Rozgrzej gofrownicę, nie wiem jaką moja ma zakres temperatury, ale ustawiłam ją z doświadczenia na 3/4 mocy. Rozłóż ciasto równomiernie ale nie za dużo
greenscarfMleko migdałowe Mleko migdałowe jest niesłychanie zdrowe, tak samo jak migdały same w sobie. Żeby mleko, którego używamy do kawy, deserów czy pijemy „z gwinta”, miało dla nas zbawienne właściwości powinno być zrobione samodzielnie, ponieważ utrwalone przemysłowo traci sporą część witamin i staje się z automatu mniej przydatne dla naszego organizmu. Jeśli chcesz zwiększyć doznania smakowe, zrób wersję(...)laska Daktyle – 6 sztuk lub 3 łyżki syropu Jeśli natomiast chodzi za Tobą wersja czekoladowa, to do słodkiej dodaj po prostu 2 łyżki kakao, a dla truskawkowej szklankę lub dwie truskawek. Nie ma nic prostszego! Jeśli chcesz uzyskać inny smak, po prostu pobaw się troszkę w kuchni, weź przyprawy, owoce czy aromaty i dodawaj co Ci w sercu
BlendmanRabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach
Kulinarne przygody Gatityschłodzony arbuz to pyszne i niezbędne pozycje na deser w upalne lato. Lody z soku bardzo dobrze chłodzą i dodatkowo nawadniają nasz organizm. Zdrowy i do tego prosty deser do zrobienia. Upały dają się we znaki i każdy szuka sposobu, jak się schłodzić. Moim niezawodnym sposobem są lody zrobione z naturalnego soku i dobrze schłodzony lub zamrożony arbuz. Najlepszy(...)godziny do zamrażarki, a najlepiej na całą noc. Foremki przed wyjęciem z nich lodów, chwilę ocieplać w dłoniach. Lody wodne podaję na mocno schłodzonym arbuzie. Zobacz również: lody bananowo-truskawkowe
Kuchcik gotujeSzybkie i bardzo proste serniczki z kawałkami jabłek i dżemem, to deser dla każdego. Można je przygotować właściwie o każdej porze. Wystarczy mieć w domu kawałek sera, jabłka, dżem i odrobinę chęci. Takie nadziane serniczki są nie tylko proste w przygotowaniu, ale też i bardzo pyszne. No cóż nie od dziś wiadomo, że w prostocie tkwi siła Spróbujcie. Takie serniczki(...)this look wrong? Składniki 250 g chudego twarogu 2 1/2 łyżki cukru pudru 1 jajko klasy M 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka mleka 1/2 jabłka 2 łyżeczki dżemu truskawkowego Przygotowanie Do miski przekładamy cały ser. Ważne żeby był miękki, wilgotny. Dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie wbijamy całe jajko. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie dodajemy
Słodkie okruszkiCześć :D Mimo, że okres przedświąteczny i myśli są skupione na tym, co zaserwuję za tydzień, nie mogłam oprzeć się, żeby nie posklejać wafli do kawy
Pieprzyć z Fantazjąchleby były naprawdę interesujące. Z chilli, z różą, z płatkami owsianymi - to tylko niektóre przykłady. Jasne, ciemne, delikatne i wyraziste - oj, porządnie się najadłam. Z kursu wyszłam obładowana przepisami, deserami i chlebami, z uśmiechem od ucha do ucha i próbując złapać oddech po niedźwiedzim uścisku Larsa. Uwielbiam takie rzeczy! I już się nie mogę doczekać wycieczki do fabryki marcepanu(...)temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 20-30 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego! Ja tymczasem weekend zaczynam ciastem czekoladowo-truskawkowym na zamówienie. Zabawne, jak życie potrafi się ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć! Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek. Truskawki rozdrobiłam za pomocą
Pieprzyć z FantazjąCześć! Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią :) Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek. Truskawki rozdrobiłam za pomocą
Pieprzyć z FantazjąŚ więta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i
SzczyptaSmaQ