Kruche ciasto: Składniki: 340 gram herbatników 150 gram masła Skórka starta z cytryny Przygotowanie: Herbatniki rozkruszyć w blenderze. Masło należy roztopić i wlać do rozkruszonych ciasteczek
Pause Gotowanie!Boski, efektowny i bardzo prosty deser na lato. Zimne truskawki obtoczone mrożonym jogurtem to niskokaloryczna, orzeźwiająca i zdrowa przekąska idealna na upalne dni. Jeśli mamy ochotę na coś więcej wystarczy truskawki posypać cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady. Składniki: truskawki jogurt grecki kakao, cynamon lub inne wybrane posypki Przygotowanie: - z truskawek usuwamy szypułki - truskawkę nadziewamy(...)staja się bardzo twarde) SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na Lody z rumem o smaku pinacolada <klik> Zobacz tez przepis na Lody kokosowo - truskawkowe z nasionami chia <klik
Pora na pora i pomidoraPowoli kończy się sezon truskawkowy , więc najwyższa pora, żeby zacząć robić przetwory ! , bo teraz pod koniec sezonu (jakby ” przedostatni zbiór” ) truskawki są najbardziej słodkie! SKŁADNIKI : 1 kg truskawek,( powinny być w miarę równej wielkości, najlepsze średnie lub mniejsze , no i bardzo dojrzałe -ciemne ) 1 kg cukru kryształu ( jeżeli truskawki są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru(...)możemy słoiczki zagotować 10 minut, bo niekiedy w przetworach z truskawkami pojawia się pleśń. Syrop jest bardzo gęsty i aromatyczny. Możemy z niego zrobić kompot, użyć do ciasta , do deserów, lodów, do ryżu ze śmietaną i truskawkami, itp. Polecam ! Smacznego
Pysznosci Babci BasiSerniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie
Kuchnia w czekoladziestół "lepsze" wersje świątecznych wypieków, i tak co roku obok marchewkowego piernika pojawiają się u nas coraz to inne wersje muffinek - jaglane, owsiane... Tym razem w ramach przedświątecznego, niedzielnego deseru przetestowaliśmy muffiny gryczane. Z podanej porcji powstały 4 duże muffiny. KAKAOWE MUFFINY GRYCZANE Składniki: ☆ 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie zmielona kasza gryczana - tym razem palona(...)zrobieniu zdjęć (na szczęście nie zdążyliśmy całych zjeść ;)). My zjedliśmy muffinki w ramach podwieczorku (ale są na tyle sycące, że kolację już odpuścimy ;)), więc dorzuciliśmy do nich towarzystwo truskawkowej frużeliny. TRUSKAWKOWA FRUŻELINA Składniki: ☆ 1,5 szklanki mrożonych truskawek ☆ 1 łyżeczka cukru trzcinowego ☆ sok z ćwiartki cytryny ☆ skórka otarta z połowy cytryny
Kuchnia w szuwarachsię pojawiły są truskawki i właśnie z nimi zrobiłam na dzisiejsze popołudnie deser. Tego typu podwieczorki możemy przygotowywać z innymi ulubionymi owocami sezonowymi, jak np. maliny czy jagody. Mój deser jest smaczny, sycący i rozpływa się w ustach, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki mleka 1 cukier waniliowy(...)szypułek, umyć i przełożyć do blendera (kilka zostawić do dekoracji), dodać pozostały cukier puder i zmiksować na mus. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i połączyć z musem truskawkowym. 5. Zmiksowane truskawki przełożyć do pucharków na kaszę. Udekorować truskawkami i pozostałą kaszą jaglaną. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciChyba każdy z Was kiedyś przynajmniej raz w życiu skosztował tych słodkich kokosowych batoników Bounty. Poniższe ciasto o tej samej dźwięcznej nazwie jest bardzo dobrą alternatywą
Blog kulinarny S9.PLGdybym miala zrobic liste owocowych szlagierow to zdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego
Przysmaki KarolkiKremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak(...)mielonego sera twarogowego 200 g masła 300 g czekolady deserowej z minimum 50% kakao 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 150 g herbatników kakaowych Frużelina z truskawek: 500 g truskawek 6 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny w proszku Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka
Kuchcik gotujeSylwia tak namawia do jej konkursu, że nie sposób się oprzeć, w sumie nie tyle jej, co porcelanie, którą można wygrać. To głównie ona skradła moje
Kuchnia w czekoladzieDo drożdżówek podchodziłam jak do jeża, no ale czas było się i z tym rodzajem ciasta zmierzyć. Przepis ten przeszedł wszelkie moje oczekiwania. Jest to kolejny
IMPRESJA SMAKUwarstwy delikatnego kremu na spodzie z biszkoptów, zwieńczone warstwą orzeźwiającej wiśniowej galaretki. To łatwy w przygotowaniu pomysł na ciasto z budyniem i jeden z naszych ulubionych przepisów na niedrogi deser z kilku składników. Do wykonania tego ciasta potrzebne są tylko proste produkty, które zazwyczaj są w każdej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto zrobić z budyniem waniliowym, koniecznie zobacz nasz(...)szklanki Masa śmietanowa: śmietanka 30 – 36 %: 400 g cukier puder: 3 łyżki mleko w proszku: 4 łyżki żelatyna: 3 łyżeczki woda: 1/3 szklanki Oraz: galaretka wiśniowa, malinowa lub truskawkowa: 2 op. mleko: 1/2 szklanki Ciasto budyniowe bez pieczenia – przepis Przygotowanie: Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą. Spód wykładamy biszkoptami, moczonymi przez chwilę w mleku. Masa budyniowa: Budyń gotujemy
Kuchnia Na WypasieMówią, że śniadanie to podstawa, ale absolutnie nikt nie mówi, że musi być nudne i mało atrakcyjne. A gdyby tak zacząć dzień od tortu? Zazwyczaj każdemu
Kuchnia w czekoladzieszkoleniach W Akademii). Jest niezastąpiona w kuchni! ⇒ Występuje w 4 wariantach: 12%, 18%, 30% i 36% ⇒ Można dodawać ją do zup, sosów albo przygotować na jej bazie wspaniałe desery, tak jak ja to robię najczęściej. ⇒ W odróżnieniu od kwaśnej śmietany, Śmietanka Łaciata na pewno się nie zwarzy. ⇒ Nie trzeba jej hartować przed dodaniem do gorącej zupy czy sosu. Jest już(...)mielony – 600 g * śmietanka UHT Łaciata 36% – 400 g * cukier – 120 g * mleko – 100 ml * żelatyna – 6 łyżeczek * pasta waniliowa – do smaku WARSTWA TRUSKAWKOWA: * twaróg 3x mielony – 150 g * truskawki ( mogą być mrożone ) – 300 g * galaretka truskawkowa – 1 op * cukier puder – 3 łyżki * woda- 50 ml * żelatyna
Ostra na Słodko