Sorbet to najstarszy deser mrożony. Prawdopodobnie wymyślony przez Chińczyków, od których przejęli go Arabowie, a od nich Włosi. Pochodzenie sorbetu może być przypisywane drinkowi ze wschodu o nazwie charbet , robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat/şerbet . Dawniej sorbet składał się z owoców, miodu, zapachów i... śniegu . Gdy wystawne obiady składały się z wielu(...)się do pieczeni, przed pieczonym drobiem. Sorbety były lekkimi tzw. "przerywnikami" (nie zawierały tłuszczu ani jajek). Dziś przygotowuje się je z soków lub przecierów owocowych, a czasami dodaje wino lub alkohol. Te wspaniałe desery są wyjątkowo lekkie i niezbyt kaloryczne. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane, można je przygotować nawet dzień przed podaniem. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce. Najlepsze desery
KUCHARNIAKolejny deser z serii fit. Tym razem pokażę Wam orzeźwiającą wersję tropikalną z musem owocowym i płatkami owsianymi. Tak jak w przypadku poprzednich przygotowuje się go szybko i prosto. Deser można zapakować do słoiczka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaNastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko
Gotuj z Blue RavenNastała ostatnio moda na słodzenie owocami – daktyle i banany stają się głównymi składnikami nie tylko deserów, ale i batoników energetycznych, owsianek. Nie wspominam tu o smoothie czy koktajlach owocowych, bo to rzeczy absolutnie oczywiste. Szalenie mi się ta moda podoba. Zresztą, jeśli planując deser wykluczymy masło, jajka i mleko
Gotuj z Blue Ravensałatkach czy zupach, lekkostrawna i zdrowa więc warto ją mieć w domu i jeść jak najczęściej. Powstał jednak pomysł żeby przyrządzić z niej deser. Można oczywiście podać jagły po prostu w formie słodkiej owocowej sałatki czy polać je owocowym sosem, ale miałam chęć na coś zupełnie innego. Kilka dni temu zrobiłam Krem jaglany a chwilę później w światku blogerskim powstała(...)smakował to inne desery też będą dobre. I tak powstał mój Jagielnik albo Jaglak. Nazwa sernik pojawia się dlatego, że jagielnik przypomina go konsystencją i teksturą. Wierzcie mi, że osoby jedzące były przekonane iż podałam im właśnie sernik, pyszny sernik. Zobacz także przepisy na : Sałatkę z kaszy jaglanej z bobem Jagły z sosem owocowym Kluski jaglane z pesto pietruszkowym ROZWIŃ
Smaczna PyzaKolorowo, zdrowo czyli owocowy detoks. Zamiast kawałka ciasta wolę taki deser. W ciągu tygodniu robię ok 10 litrów przeróżnych koktajli.....i zawsze odkrywam jakiś nowe smaki. Miksuje praktycznie wszytko od twardych warzyw jak marchew czy burak po owoce suszone czy orzechy. Na pewno pojawi się jeszcze nie jeden przepis na smaczny koktajl. Składniki: 300 ml soku z pomarańczy
Delicious Titbitsśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi
moj przepis nakupionych owoców przygotowałam sałatkę a resztę podzieliłam na kawałki do woreczków i hop do zamrażarki, a gdy tylko nadejdzie ochota na lody, koktajle czy inne desery, mam je zawsze pod ręką. Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i octem balsamicznym Składniki: 1/4 sałaty lodowej gruby plaster obranego ananasa 1 mały pomidor 1/2 czerwonej cebuli ocet balsamiczny Przygotowanie: Sałatę lodową kriomy
Moja smaczna kuchniatego przepisu wychodzi dość duża porcja, która powinna wystarczyć na dłuższy czas (choć nie zawsze) – możesz wykorzystać ją do wypieków, świetnie smakuje jako chrupki dodatek do deserów oraz z jogurtem sojowym i sałatką owocową na śniadanie
Roślinna - blog wegańskiPochodzi z Francji. Jest dość lekkim deserem bo zamiast tłustego kremu maślanego ma owocowe nadzienie. Z kulką lodów, np. tych wegańskich , smakuje wyśmienicie. Składniki na okrągła formę o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zimnego masła 2-3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżki gęstej śmietany
Qlinarnie i Qlinarniekalorie: każda łyżeczka to tylko 14kcal. Do czego może się przydać ? Ja używam tego sosu do naleśników , owsianek, ulubionej kaszy manny czy owocowych smoothies... czyli po prostu wszelkiego rodzaju deserów! Można z niego też zrobić gorącą czekoladę; wystarczy, że połączymy ok.3-4 łyżek sosu czekoladowego z 200ml gorącego mleka. Zachęcam Was raz jeszcze do wzięcia
Chocolate Stop TemptingTrzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów. Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców: Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Domowa frużelina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki: 200 g margaryny 200 g cukru
Ala piecze i gotujeZimą stęsknione letnich smaków proponowałyśmy Wam sałatkę owocowa. Podawałyśmy ją w wydrążonym grejpfrucie, a stworzyłyśmy ją z dostępnych wówczas owoców. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować
Kolizje Smakówpomarańczowej wersji. Deser zazwyczaj zwieńcza bita śmietana lub gałka lodów. Prosto i smacznie. Nic tylko jeść Spróbujcie. Składniki: (na 3 pucharki) 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego (u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 1 galaretka mocno pomarańczowa na 500 ml 11/4 szklanki wody 1 opakowanie ciasteczek regionalnych w polewie kakaowej Cukry Nyskie bita śmietana (lub gałka lodów) owocowa posypka(...)nożami i dokładnie rozdrabniamy, tworząc coś w rodzaju kruszonki. Gdy pianka stężeje wyciągamy ją z lodówki, na wierzch każdego deseru wsypujemy warstwę rozdrobnionych ciasteczek. Deser dekorujemy bitą śmietaną lub gałką lodów i posypujemy owocową posypką. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii
Słodkie okruszki