deser bez pieczenia - 9600 przepisów (strona:306/640)

Crème brûlée 171

kuchni z niewyobrażalną ilością urządzeń, ale po zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że mało prawdopodobne, abym z tego wszystkiego regularnie korzystała :) Z takich większych sprzętów, to marzy mi się piec parowy :) Może kiedyś, może podszepnę jakiemuś Mikołajowi? ;) No dobrze, pewnie jesteście ciekawi co wyszło z mojego pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik(...)zależności od wielkości foremki. Masa powinna dobrze się ściąć, ale bez przypiekania. Po upieczeniu i wystudzeniu kokilki przełożyć  do lodówki, żeby dobrze się schłodziły, około 2-3 godziny, też w zależności od wielkości foremki. Przed podaniem papierowym ręcznikiem usunąć ewentualną wilgoć z powierzchni deseru (u mnie nie zebrała się), posypać cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
TORT ANANASOWO- KOKOSOWY. PINACOLADA 170

O to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty

SMYKWKUCHNI
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 155

Zrobiłam ciasto naleśnikowe, ale  żeby  przemycić zdrowie dodałam do ciasta mielone  siemię  lniane i wyszły smaczne i udały się. Składniki na

AZgotuj!
Beza chmurka z fiołkowym kremem twarogowo- jogurtowym z jagodami 168

Przyszła długo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z

AZgotuj!
Szare japońskie lody sezamowe – bez maszynki, bez jajek, bez gotowania 219

sezamu, w przeciwieństwie do tahini, robiona jest z całych, nieoczyszczonych ziaren sezamu – wcześniej mocno podprażonych.   PRZYGOTOWANIE Odważamy potrzebną ilość sezamu i prażymy go na patelni o grubym dnie – bez dodatku tłuszczu, co jakiś czas potrząsając patelnią żeby ziarenka równomiernie się ogrzewały. Sezam nie zmieni koloru – bardziej ciemny już nie będzie. Jak sprawdzić czy już jest dobry? Powinien zacząć(...)sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’ i jeśli tak – skończcie ubijanie. Ubitą śmietanę mieszamy z czarnym mlekiem skondensowanym i gotową masę przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalki. MROŻENIE I PODAWANIE Po 7-8 godzinach mrożenia lody są idealnie smarowne – wystarczy im 10 minut na kuchennym blacie i już można formować kulki

Karo in the Kitchen
SERNIK WIEDEŃSKI 164

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.   SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu

RAROSSA
PANI WALEWSKA / PYCHOTKA 371

Ciasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi.  ki   (forma35x20 cm) Ciasto

RAROSSA
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 238

Nie wiem jak Wy, ale ja kocham wszystkie owoce ☺ i tak samo jest w przypadku śliwek. Czekam na nie cały rok, a jak tylko się pojawią

Ania i Marcin gotują
Jajko zapiekane w pomidorze 98

Po raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku

Ania i Marcin gotują
Pavlova z owocami 157

Tort Pavlova to nie lada gratka  dla osób kochających bezowe desery.  Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem.  W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują  czarne porzeczki w syropie, lub truskawki.  Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i.  Składniki: 7 białek 350 g drobnego(...)wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysowanym z drugiej strony kółkiem o średnicy ok 22 cm. Nadajmy jej kształt koła i zgarniając masę od dołu do góry  łopatką charakterystyczne wgłębienie. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy ją do 100 i pieczemy bezę 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik

Malinowe Pocałunki
Placuszki czekoladowo bananowe. 140

szybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale  także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki;  (na 6-7 małych placuszków) 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady 2 łyżki kakao 1 jajko 1/4 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany (najlepiej miękkie) 1 łyżka(...)włożyć rozgniecionego banan, żółtko, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cukier, mleko a także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu)  nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana

Radość kipiąca uśmiechem.
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 180

uroczego zacisznego miejsca na piknik.      Nie mogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC(...)podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika 1,5 szklanka mleka kokosowego 2 pełne łyżki mąki jaglanej

W kuchni Karmel-itki
Beza ze śmietaną i malinami (Pavlova) 134

składa się z bezowego spodu i bitej śmietany, a całość udekorowana jest świeżymi owocami. Związku z tym, że jest luty, a miałam ochotę na ten deser - użyłam mrożonych malin, które wyśmienicie pasują do słodkiej bezy. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 210 g cukru pudru (tj. 12 dosyć sporych łyżek) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka(...)sztywne. 2. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cukier z prawdziwą wanilią i ocet. Ponownie za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć 3 . Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 150°C) na co najmniej 1 godzinę. Jeżeli podczas pieczenia wierzch bezy zmienia kolor na brązowy - przykryć go folią aluminiową, ponieważ dzięki

Ugotować
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 122

długich lat, które przewróciło moje życie do góry nogami i sprawiło, ze nabrało ono nie tylko tempa, ale i sensu. Bo ta pasja niesamowicie nakręca, motywuje, daje kopa. I bez pasji nie wyobrażam sobie życia! Tak samo jak czytelnicy – ładują baterię każdego dnia i sprawiają, że uśmiech na buzi pojawia się zdecydowanie częściej! Na tyle często, że ludzie(...)Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki

Ostra na Słodko
Placuszki z jabłkami wg Ani Starmach 145

Delikatne placuszki, a'la drożdżowe ale bez użycia drożdży. Pyszne i rozpływające się w ustach.  Idealnie nadają się do mojej cotygodniowej akcji "Pomysł na

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania