kuchni z niewyobrażalną ilością urządzeń, ale po zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że mało prawdopodobne, abym z tego wszystkiego regularnie korzystała :) Z takich większych sprzętów, to marzy mi się piec parowy :) Może kiedyś, może podszepnę jakiemuś Mikołajowi? ;) No dobrze, pewnie jesteście ciekawi co wyszło z mojego pierwszego c rème brûlée. Zapraszam zatem do stołu :) Przepis zaczerpnęłam od Liski >klik(...)zależności od wielkości foremki. Masa powinna dobrze się ściąć, ale bez przypiekania. Po upieczeniu i wystudzeniu kokilki przełożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziły, około 2-3 godziny, też w zależności od wielkości foremki. Przed podaniem papierowym ręcznikiem usunąć ewentualną wilgoć z powierzchni deseru (u mnie nie zebrała się), posypać cukrem
Codzienna kuchnia niecodziennaO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNIZrobiłam ciasto naleśnikowe, ale żeby przemycić zdrowie dodałam do ciasta mielone siemię lniane i wyszły smaczne i udały się. Składniki na
AZgotuj!Przyszła długo wyczekiwana wiosna. Na niebie pojawiły się puszyste chmurki a na ziemi zakwitły fiołki. Przyroda zainspirowała mnie do zrobienia wiosennej lekkiej jak piórko bezy z
AZgotuj!sezamu, w przeciwieństwie do tahini, robiona jest z całych, nieoczyszczonych ziaren sezamu – wcześniej mocno podprażonych. PRZYGOTOWANIE Odważamy potrzebną ilość sezamu i prażymy go na patelni o grubym dnie – bez dodatku tłuszczu, co jakiś czas potrząsając patelnią żeby ziarenka równomiernie się ogrzewały. Sezam nie zmieni koloru – bardziej ciemny już nie będzie. Jak sprawdzić czy już jest dobry? Powinien zacząć(...)sprawdzajcie czy formują się już ‘soft peaks’ i jeśli tak – skończcie ubijanie. Ubitą śmietanę mieszamy z czarnym mlekiem skondensowanym i gotową masę przelewamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do zamrażalki. MROŻENIE I PODAWANIE Po 7-8 godzinach mrożenia lody są idealnie smarowne – wystarczy im 10 minut na kuchennym blacie i już można formować kulki
Karo in the KitchenSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu
RAROSSACiasto kuszące słodyczą przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną bezą posypaną płatkami migdałowymi. ki (forma35x20 cm) Ciasto
RAROSSANie wiem jak Wy, ale ja kocham wszystkie owoce ☺ i tak samo jest w przypadku śliwek. Czekam na nie cały rok, a jak tylko się pojawią
Ania i Marcin gotująPo raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku
Ania i Marcin gotująTort Pavlova to nie lada gratka dla osób kochających bezowe desery. Niejeden koneser zachwyca się ich smakiem i boskim wyglądem. W tych tortach u mnie słodycz bezy przełamują czarne porzeczki w syropie, lub truskawki. Bita śmietana z serem mascarpone uzupełnia całość, owoce to już prawdziwa kropka nad i. Składniki: 7 białek 350 g drobnego(...)wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odrysowanym z drugiej strony kółkiem o średnicy ok 22 cm. Nadajmy jej kształt koła i zgarniając masę od dołu do góry łopatką charakterystyczne wgłębienie. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy ją do 100 i pieczemy bezę 2 godziny. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik
Malinowe Pocałunkiszybkie wręcz ekspresowe danie. Deser idealny ale także zaspokoi ten największy głód! Placuszki czekoladowo bananowe - przepyszne! Składniki; (na 6-7 małych placuszków) 4 łyżki maki pszennej 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki startej lub drobno połamanej czekolady 2 łyżki kakao 1 jajko 1/4 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 banany (najlepiej miękkie) 1 łyżka(...)włożyć rozgniecionego banan, żółtko, mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, cukier, mleko a także startą czekoladę i olej. Wszystko ze sobą wymieszać a na samym końcu delikatnie wmieszać piane z białek. Patelnie rozgrzać, banana pokroić na plasterki. Na rozgrzaną patelnię (najlepiej bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta , na każdym placuszku ułożyć kilka plasterków banana
Radość kipiąca uśmiechem.uroczego zacisznego miejsca na piknik. Nie mogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC(...)podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika 1,5 szklanka mleka kokosowego 2 pełne łyżki mąki jaglanej
W kuchni Karmel-itkiskłada się z bezowego spodu i bitej śmietany, a całość udekorowana jest świeżymi owocami. Związku z tym, że jest luty, a miałam ochotę na ten deser - użyłam mrożonych malin, które wyśmienicie pasują do słodkiej bezy. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 210 g cukru pudru (tj. 12 dosyć sporych łyżek) 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka(...)sztywne. 2. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, cukier z prawdziwą wanilią i ocet. Ponownie za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć 3 . Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 150°C) na co najmniej 1 godzinę. Jeżeli podczas pieczenia wierzch bezy zmienia kolor na brązowy - przykryć go folią aluminiową, ponieważ dzięki
Ugotowaćdługich lat, które przewróciło moje życie do góry nogami i sprawiło, ze nabrało ono nie tylko tempa, ale i sensu. Bo ta pasja niesamowicie nakręca, motywuje, daje kopa. I bez pasji nie wyobrażam sobie życia! Tak samo jak czytelnicy – ładują baterię każdego dnia i sprawiają, że uśmiech na buzi pojawia się zdecydowanie częściej! Na tyle często, że ludzie(...)Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
Ostra na SłodkoDelikatne placuszki, a'la drożdżowe ale bez użycia drożdży. Pyszne i rozpływające się w ustach. Idealnie nadają się do mojej cotygodniowej akcji "Pomysł na
Życie zaczyna się w kuchni