Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją(...)mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem. Zaś nieco inną wersją ryżowo-warzywną jest np. curry, do którego przepis pojawił się na naszym blogu . 2. Zupa
Bananowe PoleNiedziela to dzień, kiedy w większości polskich domów jada się rosół z makaronem. W moim domu nie zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół
Codzienna kuchnia niecodziennakoktajlowe kroimy na połówki. Pomidorki i paprykę chwilę podsmażamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie makaron układamy na talerzu, polewamy sosem pomidorowym i nakładamy pulpeciki oraz warzywa. Danie posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego
Plate of Joyoszalałam. Tego lata na blogu na pewno zawita jeszcze wiele cukiniowych przepisów (mój Mąż za nią przepada, w przeciwieństwie do bakłażana). Gotowy makaron posypujemy furą startego parmezanu i zajadamy:) Buon appetito! P.s. Do przygotowania tego dania wykorzystałam produkty (jedne z ostatnich :)) otrzymane do przetestowania od firmy IndexFood, dlatego post oznaczyłam jako wpis sponsorowany. Penne z cukinią i kiełbasą przepis(...)własnyna 4-5 porcjiczas przygotowania: 30 min.Składniki: 500 g makaronu penne, u mnie penne rigate nr 31 Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól
Chilli Czosnek i Oliwaostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka 2 łyżki
Jadło i czytadłoPrzyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki
Kulinarne przygody GatityBardzo lubię przepisy Anny Starmach z programu "Pyszne 25", wszystkie można przygotować w ciągu 25 min i nie kosztują więcej niż 25 zł. Są idealne dla
DefinicjaSmakudodatku tłuszczu, bo pieczone. To taka moja wersja klopsa czy pieczeni (nazewnictwo wedle uznania). Do mięsa ugotowałam trójkolorowy makaron, który polałam delikatnym sosem cebulowym. Powstało z tego całkiem ciekawe danie, a co najważniejsze można je przygotowywać na wiele różnych sposobów. Zarówno wnętrze klopsa może być za każdym razem inne, jak i dodatki. Miałam ochotę zrobić(...)się na to uparła, zjedlibyśmy pewnie ok. północy ;) Myślę jednak, że następnym razem na pewno tego spróbuję. Tymczasem zapraszam na mój najnowszy sposób na mielone... Klops mięsno-warzywny z makaronem i sosem cebulowym Na klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora 1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika
Ratunku obiadwpłynąć na smak i aromat potrawy, do której je dodamy. Tak naprawdę już kilka łyżek pesto wymieszanych z ciepłym, ugotowanym al dente makaronem wystarczy, aby przygotować bardzo smaczne i sycące, choć niezwykle proste danie. Gorąco polecam zwłaszcza w przypadku, gdy ze względu na brak czasu lub składników musimy przygotować obiad lub kolację „z niczego”. Przez Krystian(...)cfcfcf;} #gallery-16 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Prażenie orzeszków piniowych Orzeszki, bazylię i czosnek blendujemy Następnie dodajemy oliwę, parmezan, sól i pieprz Pesto Pesto Przykładowe zastosowanie - makaron z pesto Post Pesto pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusamożemy przytyć. A więc spróbujcie mojej propozycji bo jest naprawdę smaczna. Składniki: ok 40 dag makaronu rurki bądź świderki( u mnie pełnoziarnisty durum) 1 pęczek zielonych szparagów ok 20 dag pomidorków koktajlowych 1 garść rukoli 5 ząbków czosnku( można dać mniej) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki startego parmezanu sól,pieprz Szparagi umyć
Niespełnione zdolności kulinarnesoczyste, delikatne i smaczne. Mięso przeważnie mielę i podaję w różnej formie. Dziś na obiad były pulpeciki w kremowym sosie pieczarkowo serkowym. Danie delikatne i syte. Uniwersalne, pasuje podane z ziemniakami, ryżem, makaronem, bądź kaszami. Skłaniki - mięso mielone z udźca indyka 60 dkg. - jajko - mała czerstwa bułeczka - czosnek 2 ząbki - domowa wegeta, majeranek,papryka mielona(...)znów miksuję. Całość dodaję do podsmażonych pieczarek,mieszam i gotuję jeszcze 3 minuty na wolnym ogniu. Doprawiam kilkoma kroplami sosu sojowego. Ugotowane pulpety przekładam do sosu, delikatnie mieszam i danie gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródnastępnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też ja użyłem papryczki chili wraz z pestkami, ale danie łagodniejsze w smaku również będzie bardzo smaczne - wystarczy pozbawić papryczkę chili pestek(...)kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki mięsa, całość polałem sosem kokosowym wraz z warzywami. Danie udekorowałem obficie listkami tajskiej bazylii
Wyprawy kulinarnekumpla mutanta. Reszta powinna już pójść łatwo. 1. MAKARON + MLEKO + MASŁO + SÓL (10-15 min) Do sporego garnka wsypujemy 1,5 szklanki suchego makaronu wlewamy, dolewamy 1 i 3/4 szklanki mleka, dodajemy 2 łyżki masła oraz 1 łyżeczkę soli. Stawiamy garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając (bardzo ważne – inaczej makaron się poskleja) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika(...)mniej, zależy od rodzaju makaronu, jaki macie. Mieszanie jest tu kluczowe! Przez ten czas makaron powinien wchłonąć mleko a całość mikstury zgęstnieć od skrobi pochodzącej z makaronu. Próbujemy, czy makaron jest już półtwardy (al dente) – jeżeli nie, gotujmy do momentu, aż będzie odpowiedni. Jeśli mleko zdąży się wcześniej wygotować, dolewamy go jeszcze odrobinę, tak, aby makaron nie mógł się przypalić
Nerds KitchenZnowu makaron:) Ale czy znacie kogoś kto nie lubi potraw z jego głównym udziałem? Ja nie:) Tym razem do powstania dania zainspirowała mnie przesyłka od firmy Fit and Easy, która z uwagi na rebrending i zmianę szaty graficznej opakowań , obdarowała nas zdrową przesyłką. Znaleźliśmy w paczce miedzy innymi rukolę, którą uwielbiam. Dzięki temu, że rukola jest już umyta(...)gotowa do spożycia, zaoszczędzamy czas a całe danie powstało w zaledwie 25 minut. Pesto z rukoli ma bardzo intensywny smak i mam nadzieję, że takie połączenie makaronu i kurczaka przypadnie Wam do gustu. 25 minut 2 porcje Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 150 g makaronu spaghetti 100 g rukoli FIT AND EASY 2 żabki czosnku
Ania i Marcin gotują