SKŁADNIKI400 g makaronu typu paccheri300 g dużych krewetekpół szklanki białego wytrawnego wina400 g przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliweksólząbek czosnkupapryczka chilinać pietruszkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOczyścić krewetki usuwając głowę
zielonacukinkaPyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest
Tajskie smakiSkładniki : makaron pół pęczka koperku sól, pieprz masło 3 łyżki jedno żółtko ewentualnie śmietana kilka kropel soku z cytryny marchew Przygotowanie : Masło rozpuścić w rondelku, dodać
Proste PotrawyDzisiaj polecam makaron z brokułami i kurczakiem. Bardzo smaczny. Niewielka porcja sprawi, by poczuć się sytym i najedzonym, SKŁADNIKI: 1 brokuł (świeży) pół piersi z
W kuchennym oknie EwyAromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu(...)gałązki natki pietruszki 60 dag ugotowanych ziemniaków lub 200 g makaronu sól i czarny pieprz przepis Cebulę siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Oczyszczone, opłukane i osuszone kurki dzielimy na niezbyt drobne kawałki. Na małym ogniu, w garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą
Smakowite Daniaodmian serów jest w Gruzji bardzo dużo – podaje się je oddzielnie, stanowią także składnik bardzo wielu dań. Przeważnie są to krowie lub owcze sery słone. Jednym z popularniejszych jest suluguni – lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri.Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stoleChaczapuri i inne przekąskiChaczapuri (Khachapuri(...)tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani
Poezja smakuminut). Następnie na innej patelni podsmaż kurczaka. Ugotuj makaron lub ryż. Na końcu przerzuć wszystko do woka (łącznie z makaronem), dodaj orzeszki ziemne, dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą, papryką ostrą i sosem teriyaki (ilość spoza składników). Możesz podawać z poszatkowanym szczypiorkiem. Wskazówki: Jeśli przygotowujesz to danie na dwa dni, to do lodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych mi potrawach z drugiego końca Ziemi ;) Jeśli chcesz być na bieżąco, znajdziesz nas także na Facebooku
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńKupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem
Moje Małe Czarowaniedanie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie robiony, formą przypominający ucho(orecchio) lub capelusz księdza “capello da prete”. Wewnątrz jest gładki, na zewnątrz chropowaty, ponieważ tą cześcią trze się o drewno, aby nadać mu właściwy kształt. Orechiette con cime di rapa
Mia Cucina Sofietajest resztkowe- smak. Proste, nieprzekombinowane i świetnie ze sobą współgrające zestawienie delikatnej dyni, ostrego niebieskiego sera i aromatycznego łososia. Pełen wypas, sto procent smaku w smaku. Przygotujcie to danie, a gwarantuję odgłosy ukontentowania przy próbowaniu sosu. I ogromne samozadowolenie- to jest sos terapeutyczny:) W listopadzie wszystko jest jakieś takie schyłkowe. Łącznie ze stanem mojej lodówki- resztka(...)cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący sos jest znacznie bardziej aromatyczny. I jemy. O jak bardzo to jemy! Z miłością i uczuciem całkowitego
les mirabellesmakaronu razowego typu Tagliatelle 200 g śmietany 36% 1 ząbek czosnku- wyciśnięty 4 duże pieczarki łyżka masła szczypta kolendry odrobina liści świeżej bazylii szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta w lodówce, smak dania będzie wtedy(...)smaki się połączyły. 6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu. 7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu. 8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania. 9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyCzas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy(...)oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki oliwy z oliwek i wsypujemy sporą ilość ziół i jeden przeciśnięty ząbek czosnku . Delikatnie przesmażamy tak, aby czosnek jedynie zeszklił się. Dodajemy makaron i wszystko mieszamy, aby zioła z czosnkiem pokryły makaron. Wyłączamy gaz. Makaron kładziemy na talerz
vegetanieDania stir fry robi się bardzo szybko. Charakterystyczną cechą robienia tego typu dań jest chrupkość warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego(...)kurczaka z warzywami, gotujemy ok. 5 min. Do smaku dodajemy chili, pieprz i sok z 1/3 cytryny, jeżeli danie będzie za mało słone to dosalamy. Na koniec dokładamy puszkę kiełków fasoli mung.Całość mieszamy i gotowe. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy makaron i kurczaka z warzywami w sosie. Całość posypujemy cebulą dymką
IMPRESJA SMAKUSposób na szybki obiad? Makaron penne w sosie śmietanowo - szpinakowym. Danie to chodziło za mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem. Składniki 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku 400 g makaronu penne 300 g żółtego sera 1-2 ząbki czosnku 2-3 cebule 1 kostka warzywna
Kuchenne aromatydań z cyklu "sprzątanie lodówki". Pozwalam sobie na takie improwizacje, kiedy skazana jestem na samotny obiad. Nie lubię sama jeść posiłków, ale lubię takie szybkie, 15-to minutowe dania z tego, co pod ręką :) Smażona szałwia smakuje cudownie, więc nie warto żałować jej do tego dania :) Porcja na 1 osobę: 60 g makaronu „cienkie wstążki(...)szałwii – tylko tyle zostało mi na krzaczku oliwa z oliwek żółty ser do posypania – z braku parmezanu dałam edamski sól Wykonanie: Cukinię i pora opłukałam osuszyłam i pokroiłam w plasterki. Czosnek obrałam. Plaster pieczonej karkówki pokroiłam w kostkę. Nastawiłam wodę na makaron. Listki szałwii opłukałam, dokładnie osuszyłam i wrzuciłam na rozgrzaną oliwę. Smażyłam przez chwilę z obu stron
Kuchenne zapiski EdytyPotrawa jak w tytule czyli włoski makaron kolorowy, hiszpańskie chorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski
Moje Małe Czarowaniesera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje Makaron przelewamy zimną wodą, można skropić olejem lub oliwą, żeby się nie skleił
e-PrzepisyKulinarne