Makaron z pesto zna każdy. A czy wiedzieliście, że risotto z dodatkiem zielonego sosu to równie genialny duet? :) Kremowe, ziołowe, serowe... no po prostu petarda! Mogłabym je zjeść całe tak po prostu. Ale dodałam koktajlowych pomidorków oraz przyniesiony właśnie świeżutki bób i otrzymałam pyszne i proste letnie danie, którego koniecznie musicie spróbować :) Do risotto możecie dodać tradycyjne pesto bazyliowe
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotować po powrocie z pracy. W końcu prosto z piekarnika smakuje najlepiej. Penne z pieczarkami SKŁADNIKI: - 500g makaronu Penne - 400g mięsa mielonego wieprzowego - 250g mini pieczarek - 3 cebule - 250g ser mozzarella - 200g jogurtu naturalnego - oliwa z dodatkiem chili - przyprawy (pieprz, sól, kminek) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki dokładnie myjemy, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Oba składniki(...)smaku solą i pieprzem. Sos pieczarkowy i mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy. Całość wrzucamy do naczynia żaroodpornego i posapujemy serem mozzarella. Podpiekamy w piekarniku i gotowe. Oczywiście Penne z pieczarkami możemy wykonać również bez mięsa, wystarczy jedynie dodać trochę mniej makaronu, tak by danie nie straciło smaku. Czas przygotowania: około 1 godz. SMACZNEGO!!! Normal 0 21 false
Związek na patelnibary z prawdziwą chińszczyzną pojawią się na ulicach. Poza tym można samemu zrobić w domu chińskie dania, które, jak to w kuchni typu street food, są bardzo proste do zrobienia. Taki jest makaron lo meine – nazwa brzmi obco, ale to zwykły(...)makaron jajeczny, który można zastąpić makaronem linguini albo spaghetti. Lo mein znaczy „makron potrząsamy”, albo „zmieszany”. W Polsce występuje rzadko. Powszechnie występie makaron chow mein, czyli „makaron smażony”, używany typowo do dań typu stir fry. Różnica między nimi polega w zasadzie na sposobie przygotowania. Lo mein miesza się z usmażonymi składnikami i podaje. Chow mein podsmaża się jeszcze chwilę
Niedzielny kucharzmięso to zazwyczaj jest to kurczak, delikatny w smaku, szybki w przygotowaniu. Dzisiejsze pomysły to dowód na to, że kurczak nie musi być nudny, można przygotować dania z kaszą, makaronem czy młodymi ziemniakami, a nawet wykorzystać pozostałe mięso z niedzielnego pieczenia. 10 pomysłów na kurczaka, a wśród nich mój ulubiony przepis na pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem
Moja smaczna kuchniaMakaron z kapustą i kurczakiem to pyszny, prosty i smaczny pomysł na obiad. Żeby danie chociaż trochę było zdrowsze zamieniłam zwykły makaron na razowy, a tłuste mięcho na filet z kurczaka i w ten spoób mamy zdrowsze danie na które od czasu do czasu, możemy sobi pozwoloć :) Składniki: 300 g makaronu ( u mnie
magiczna kuchnia Kasisłonecznika czy dyni. Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw. Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :)) Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka. Składniki: 200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti Na pesto: liś cie szpinaku świeża bazylia kilka
Walijskie Pichceniemakaron w dowolnym kształcie :) W liście składników jest trochę przypraw, także nie zrażajcie się, ze jest ona długa :D Danie robi się błyskawicznie, łatwiej się nie da :D Polecam! SKŁADNIKI (na 4-6 osób - duży garnek): 500 g makaronu (najlepiej świeżego, polecam z Tesco, z lodówki "orecchiette", ale może być oczywiście inny dobrej jakości) 700 g filetów z piersi(...)śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (rzepakowego, kokosowego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo zmielony czarny pieprz listki bazylii WYKONANIE: Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i pozostaw makaron w garnku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy
Słodko-Słony Świat IlonyBlueberry Corner by "jagodzianka" Smażony makaron z kurczakiem i warzywami to proste danie kuchni chińskiej. Jak to w kuchni chińskiej jest tu dużo składników … Przeczytaj cały artykuł Post <span>Smażony makaron</span> z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMakaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Sos na bazie wódki wymaga długiego pieczenia. Przepisy na szybki makaron alla penne(...)warte Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy
Niedzielny kucharzMakaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem(...)oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty
Niedzielny kucharzMakaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem(...)oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty
Niedzielny kucharzprostych składników, które dostaniemy wszędzie. Zauważyłam ostatnio również, że włoskie „makaroniarstwo” przyjechało do Polski razem ze mną. Zaczęłam, o wiele częściej niż przed wyjazdem, przygotowywać dania na bazie makaronu oraz risotto. Ubolewam jednak nad tym, że w Polsce nie mamy dostępu do TAK świeżych owoców morza oraz do tych warzyw i owoców tętniących słońcem. Mam jednak
Be Fit Be Strongmnie zawsze duże ilości) i papryczek chili. Pozostałe składniki myślę, że każdy znajdzie w swojej kuchni. Ja użyłam makaronu orkiszowego, ale oryginalny włoski również będzie super. Danie nie jest bardzo pikantne, choć tak mogłoby się wydawać. Kto preferuje bardziej pikantne dania, może dodać papryczki chili wraz z pestkami. Ja dodaję bez, makaron zajada także moje najmłodsze Dziecię
Smaczne ZdroweJesienią zeszłego roku byliśmy z mężem w kraju makaronu. Podczas tej wycieczki jedliśmy najlepszy makaron w życiu, a poniższy przepis nie
KuchniaWeDwoje.pldania w mojej kuchni powstają w ekspresowym tempie i bez planu. Dlatego później nie do końca pamiętam dokładnej gramatury składników ;) Ale to nic, takie przepisy “na oko” są moim zdaniem super i nie ma znaczenia, czy dodacie łyżkę mniej czy więcej któregoś ze składników. I tak się uda i będzie pysznie :) 200 g świeżego makaronu szpinakowego
Mienta blog