oliwą, jeszcze raz solimy i pieprzymy. Okładamy mięso pozostałymi kawałkami cytryn i posypujemy ziołami. Pieczemy w temp. 170 st. (termoobieg) przez około 1,5 godz (w zależności od wielkości kurczaka, aż mięso będzie miękkie :)) Od czasu do czasu polewamy powstałym sokiem - mięso nie będzie suche, a skórka będzie chrupiąca. Podajemy z pieczywem lub ulubionymi dodatkami :) Przepis ten, jak wspomniałam(...)wszystkim znanej, niesztampowej. Odwiedzamy z Bartkiem malownicze zakątki Włoch, poznajemy historię, sztukę i kulturę i odkrywamy kulinarne perełki różnych regionów, przy okazji dostając receptury na cudowne pasty, gnocchi, dania mięsne czy włoskie desery. Książka dosłownie pochłania czytelnika: smakami, opisami miejsc, zdjęciami z cudownych miast i miasteczek odwiedzonych przez Autora. Bartek mówi, iż piekielnie zazdrości każdemu
Moje Kuchenne RewelacjeZdrowsza wersja wszelakich fast foodów, pyszniejsza moim zdaniem, Przemka też. Wiem co jem i wiem co do gara wkładam, dzięki temu jestem zdrowa i nie muszę
Moje Małe CzarowanieNiezwykle popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi, bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i łosoś. Bardzo
Szalona Kuchnia EwelinyPo pierwsze chciałabym zaprosić Was do wzięcia udziału w KONKURSIE, który znajdziecie w poprzednim poście, tutaj . Do wygrania są świetne, produkty firmy Fitokracja , a między innymi
Be Fit Be StrongMieszkamy w takim klimacie, że najsmaczniejsze zioła – świeże, soczyste i najbardziej aromatyczne – dostępne są u nas tylko latem. Zimą nie ma większego problemu z kupieniem kilku
Karo in the KitchenObiad pomysł na szybko. Udka tradycyjnie smażone jakoś nie wchodziły w rachubę, więc pomyślałam że zrobię je na grillu elektrycznym. W trackie, gdy smażyły się na
Bernika - moj kulinarny pamietnikwkradł, skąd! To naprawdę zupa szpinakowa z gnojkami! Tak nazywają gnocchi moje moje dzieci. Ta nazwa tak się przyjęła u nas w domu, że wszyscy nazywamy gnocchi gnojkami. Nie da się ukryć, że nazwa bardzo zbliżona do włoskiej. Lubicie gnocchi , a może wolicie kopytka. ..Od pewnego czasu dodaję do zup gnocchi i wiecie co jest to fajny sposób na zagęszczenie(...)mróz, więc zupa idealna na rozgrzewkę póki co…byle do wiosny… Zupa szpinakowa Składniki: na 4-6 porcji 300 g świeżego szpinaku 1,5 l wywaru z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól i pierz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Do podania porcja gnocchi, tutaj przepis smażony boczek natka pietruszki
codojedzeniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: ćwiartka z kurczaka, pęczek młodej włoszczyzny, kilka ziemniaków, 2 łyżki kaszy jęczmiennej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, 1/3 łyżeczki lubczyku, 1/2 posiekanego pęczka koperku. Przygotowanie: Do garnka wkładam mięso i wsypuję kaszę, zalewam około 1,5 l wody. Zagotowuję, dodaję sól(...)minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na koniec wrzucam do zupy świeży koperek i obrane mięso (jeśli nie macie w planach wykorzystać je do innego dania
JejKuchniaCzasami takie dania są ważne w naszym życiu :P bo po prostu chcemy zjeść coś rękoma...tak po prostu się pobrudzić :P do tego frytasy, nasza ulubiona remulada od Folwark-Remulada duńska , ketchup od EkoWital <3 i to wystarczy <3 Składniki 2 szklanki mąki pszennej 2/3 łyżki soli 1/2 łyżki bazylii 2/3 łyżki oregano 1 łyżka(...)jajka mąka do obtoczenia bułka tarta olej do głębokiego smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka typu: skrzydełka, udka lub pałki obgotowujemy w osolonym wrzątku. Kurczaka obtaczamy w mące, następnie w cieście i bułce tartej. Smażymy na rumiano, na głębokim tłuszczu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G Kitchenwykorzystać w tej zupie Wyszła z tego pyszna zupa Składniki • 3 średnie marchewki • 1 duża pietruszka • 1/2 dużego selera • ok 25 dag kapeluszy z opieniek • 1 duże udko z kurczaka • 1 cebula • 2 łyżki masła • 1 łyżka mąki przyprawy • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki chili • 2 łyżki papryki słodkiej • 2 łyżki przyprawy uniwersalnej (Przepis w mojej kolekcji ) • 2 czubate łyżki majeranku(...)mniejsze paski,opłukać w garnku, zalać wodą, gotować 10 minut od zagotowania, odcedzić dodać do gotujących się warzyw. 4. Mięso z udka obrać i pokroić na małe kawałki,dać do zupy dodać resztę przypraw.Cebulę pokroić w kostkę,usmażyć na maśle,gdy się zrumieni dodać mąkę,chwilkę przesmażyć, rozprowadzić troszkę z wywarem i wlać wszystko do zupy
W królestwie smaków BeatyDrogie Dziewczynki! Wesołego jajka , kurczaków, baranka, ciasta z rodzynkami, ostrego chrzanu, tęczowych mazurków, mokrego Dyngusa i ode mnie całusa Po mimo śniegu jaki u mnie niestety panuje, mam nadzieje ,że te święta spędzacie w ciepłym gronie rodzinnym :) a potrawy są oczywiście wyśmienite :) Żeby nie były to tylko nudne życzenia jestem ciekawa jak u was wyglądają święta ? Zwłaszcza ,że każdy(...)niedzielnym śniadaniowym stole :) W poniedziałek rano dzieci idą szukać zajączka - zazwyczaj do ogrodu gdzie są porozrzucane słodycze ( nie ma zabawek), a potem chodzą chłopcy i leją czym się da :) za co dostają kolorowe jajka albo słodycze, w moim domu daje się jajka :) Czekam na wasze komentarze jak jest
W Moim Magicznym DomuŚpieszę szybko do Was z przepisem na tartę grzybową póki jeszcze chociaż pojedyncze grzyby w lasach znajdziemy, a jeśli nie, możemy zrobić z tych na dostępnych
Życie zaczyna się w kuchnisię od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące, zdrowe, kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka(...)kroimy. Pomidora sparzamy i kroimy w kostkę. 2. Cebulkę oraz czosnek drobno kroimy. Podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy miąższ bakłażana, paprykę, cukinię, boczniaki oraz pomidora. Dusimy 10 minut. Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso oraz ser i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i mieszamy. 3. Gotowym farszem nadziewamy bakłażany. Pieczemy je około
Życie ze smakiemWczoraj w mojej lodówce miałam pełno warzyw, więc wrzuciłam wszystko do jednego garnka i wyszło leczo 😊 Kolorowe i pięknie pachnące... Moja mama robi najlepsze leczo na
kulinarne odsłony patinasze podniebienia, wpisując się na stałe do domowego menu. W naszym domu ma nazwę – kurczak Moniki. Składniki na 4 porcje: • 4 filety z piersi kurczaka • 4 łyżki zielonego pesto • sól, pieprz do smaku • 2 pomidory • 1 kula mozzarelli Wykonanie: • Filety posypać solą i pieprzem, posmarować z każdej strony zielonym pesto(...)minuty do piekarnika aż ser się rozpuści. Monika bardzo pilnuje, aby z plastrów pomidorów usunąć pestki, tak aby pozostał sam miąższ. Ja niekoniecznie, bo i tak danie smakuje wyśmienicie. Ale biorąc pod uwagę, że nasz organizm nie trawi pestek, Monika postępuje słusznie. No bo po co zaśmiecać układ pokarmowy
To co kocham